Ahmad Joudeh in Nederland

3 december 2016, 20:59 | Jeroen

Te midden van de puinhopen en het oorlogsgeweld gaf de Syrische danser Ahmad Joudeh nog maar kort geleden dansles aan kinderen in Damascus. In de zomer van 2016 maakte Nieuwsuur journalist Roozbeh Kaboly een documentaire over Ahmad getiteld Dance or Die. Deze documentaire heeft Ahmad zijn leven ingrijpend veranderd.

Ted Brandsen, directeur van Het Nationale Ballet, besloot na het zien van de documentaire iets te willen doen om hem naar Nederland te halen. Met de oprichting van het fonds Dance for Peace en de giften van een aantal particulieren, is het gelukt Ahmad Joudeh naar Nederland af te laten reizen.

Nationale Balletacademie

Inmiddels is Ahmad begonnen als student aan een vierjarige opleiding aan de Nationale Balletacademie in Amsterdam om zich verder te ontwikkelen als danser en choreograaf. In de decemberproductie Coppelia van Het Nationale Ballet maakt Ahmad zijn debuut op een Nederlands podium. In Coppelia zal hij een kleine bijrol vertolken.

Hoe de tocht van Syrie naar Nederland is gegaan en hoe Ahmad zijn eerste weken in Nederland heeft beleefd is te zien in een tweede documentaire die Nieuwsuur over hem heeft gemaakt. Deze documentaire wordt vanavond, zaterdagavond 3 december 2016 in Nieuwsuur op NPO2 om 22.00 uur.

Dat wil ik

Over zijn komst naar Nederland zegt Ahmad: Ik heb na de uitzending van Dance or Die veel uitnodigingen gehad, van mensen uit de VS, Canada, Australië, Zwitserland, Italië, België. En van Nederland. Toen Ted Brandsen contact zocht, wist ik meteen: ‘Dat wil ik.’ Ik volg Het Nationale Ballet al heel lang via You Tube, ik heb eindeloos naar alle filmpjes gekeken. En nu ben ik hier. Ik ben zo ongelooflijk gelukkig.

De documentaire Dance or Die op youtube
Website Ahmad Joudeh.

Fotocredits: Ahmad Joudeh – fotograaf: Michel Schnater



Share |

Gerelateerde artikelen