Nieuwe Solisten bij het Nationale Ballet

4 januari 2017, 10:39 | Jeroen

Balletdansers Sasha Mukhamedov en Qian Liu zijn bevorderd tot eerste solisten bij Het Nationale Ballet. Ballerina Michaela DePrince is bevorderd tot tweede solist.

Ted Brandsen, directeur van Het Nationale Ballet, maakte de promoties bekend na afloop van de voorstellingsreeks van Coppelia, die tot en met 1 januari te zien was in Nationale opera & Ballet te Amsterdam. Alle drie de gepromoveerde dansers maakten hun debuut in Coppelia in de hoofdrol van Zwaantje.

Sasha Mukhamedov

De in Londen geboren Sasha Mukhamedov heeft twee beroemde dansouders: voormalig Bolsjoi- en Royal Ballet-ster Irek Mukhamedov en voormalig Bolsjoi-soliste Masha Mukhamedov. Om podiumervaring op te doen, danste Sasha in 2008 mee in Notenkraker & Muizenkoning van Het Nationale Ballet, en ze besloot te blijven. In acht jaar tijd is ze opgeklommen van adspirant tot eerste solist. In 2012 danste ze haar eerste hoofdrol als Myrtha in Giselle. Sindsdien volgden hoofdrollen in onder andere Mata Hari, Notenkraker & Muizenkoning (Clara) en La Bayadère (Nikiya en Gamzatti) en in vele balletten van artistic associate David Dawson.

Qian Liu

De Chinese Qian Liu won op jonge leeftijd al een aantal grote balletprijzen gewonnen in Azië, onder andere bij belangrijke competities in China, Japan en Zuid-Korea. Qian begon in 2012 bij Het Nationale Ballet als lid van het corps de ballet. In 2013 werd ze gepromoveerd tot coryphée en later dat jaar tot tweede soliste. Nu is ze bevorderd tot eerste solist. Ze danste hoofdrollen in onder andere Don Quichot (Kitri), Giselle, Cinderella, Notenkraker & Muizenkoning (Clara) en La Bayadère (Gamzatti).

Michaela DePrince

Michaela DePrince is afkomstig uit Sierra Leone. Ze groeide op in de Verenigde Staten. Samen met haar adoptiemoeder, Elaine DePrince, beschreef ze haar levensverhaal in het boek Taking Flight: From War Orphan to Star Ballerina. Haar deelname aan de Youth America Grand Prix was te zien in de documentaire First Position. Met haar deelname aan de competitie won ze een beurs om te mogen studeren aan de American Ballet Theatre Jacqueline Kennedy Onassis School in New York. In 2012 studeerde ze af en trad toe tot het dansgezelschap van het Dance Theatre of Harlem, als jongste danser ooit. In 2013 begon Michaela haar carrière in Nederland als lid van de toen net opgerichte Junior Company van Het Nationale Ballet. In augustus 2014 maakte ze de overstap naar Het Nationale Ballet, in de rang van élève. Een jaar later werd ze bevorderd tot coryphée. Begin 2016 werd ze bevorderd tot grand sujet en nu tot tweede soliste. Naast ballerina is Michaela ambassadeur van War Child.

Fotocredit header: v.l.n.r.: Qian Liu in Jewels (foto Angela Sterling), Sasha Mukhamedov in Giselle (foto Angela Sterling), Michaela DePrince in Coppelia (foto Marc Haegeman)



Share |

Gerelateerde artikelen