Young Gyu Choi winnaar van de Alexandra Radiusprijs

13 september 2017, 08:06 | Jeroen

Young Gyu Choi, eerste solist van Het Nationale Ballet, is de winnaar van de Alexandra Radiusprijs 2017. Gyu Choi ontving de prijs, € 2500,- en een kunstwerk, uit handen van Alexandra Radius tijdens het feestelijke Gala van Het Nationale Ballet op dinsdag 12 september 2017 in Nationale Opera & Ballet te Amsterdam.

De jury noemt hem een danser met “sterke techniek en ontwapende, open uitstraling. (…) altijd elegant en verzorgd, terwijl zijn technische prestaties inmiddels ronduit verbluffend zijn.” De prijs werd dit jaar voor de 29ste keer uitgereikt.

Young Gyu Choi:

“Het is voor mij een zeer grote eer om deze prijs te mogen ontvangen. Zes jaar geleden kwam ik bij het gezelschap als danser van het corps de ballet en jaarlijks zag ik tijdens het Gala de bekendmaking van de winnaar van de Alexandra Radiusprijs. Altijd zijn dat dansers met uitzonderlijke kwaliteiten waar ik diep respect voor voel. Dat ik nu zelf deze prijs in ontvangst mag nemen betekend heel veel voor mij. Het motiveert mij nog meer om een betere artiest te worden, iedere dag opnieuw.”

Uit het juryrapport:

“De stijl van Youngs optredens is altijd elegant en verzorgd, terwijl zijn technische prestaties inmiddels ronduit verbluffend zijn. Daarnaast beschikt hij over een prachtige en veelzijdige toneelpersoonlijkheid. Young is een danser die zowel in de klassieke balletten als in het hedendaagse repertoire begrijpt waar zijn rol om vraagt. Zo kan hij buitengewoon lyrisch zijn, zoals hij liet zien in La Bayadère, waarin hij de rol van Solor echt vanuit zijn ziel danste. Maar hij weet ook hoe hij humor en speelsheid over het voetlicht moet brengen bijvoorbeeld als Frans in Ted Brandsens Coppelia, als Basilio in Alexei Ratmansky’s Don Quichot (…) en in diverse Van Manen-balletten.”

De jury van de Alexandra Radius Prijs bestond dit jaar uit: Alexandra Radius (voormalig eerste soliste van Het Nationale Ballet), Caroline Iura (voormalig eerste soliste van het Nationale Ballet), Astrid van Leeuwen (dansjournalist), Jan Haars (voorzitter Het Nationale Ballet Fonds) en Henk Vrehen (vriend van Het Nationale Ballet).

Young Gyu Choi – biografie

De in Seoul geboren Young Gyu Choi begon op achtjarige leeftijd met dansen en volgde zijn balletopleiding aan de Sun Hwa Arts School in Korea en de Zürich Tanz Akademie in Zwitserland. Hij was eerder verbonden aan het Nationale Ballet van Korea en (als gastdanser) aan het Universal Ballet Korea in Seoul. In 2011 trad hij toe tot het corps de ballet van Het Nationale Ballet, waar hij achtereenvolgens werd bevorderd tot coryphée (2013), tweede solist (2013) en eerste solist (2016).
Young behaalde in 2006 een tweede prijs tijdens de Internationale Balletcompetitie in Varna en in 2010 won hij er de eerste prijs. In 2007 won hij de eerste prijs bij de Youth America Grand Prix in New York en in 2010 eveneens een eerste prijs bij de Boston International Ballet Competition.

Foto: Hans GerritsenShare |

Gerelateerde artikelen