The Sleeping Beauty

8 november 2017, 18:28 | Jeroen

Het Nationale Ballet kust in de feestmaand december het gouden kroonjuweel onder de klassiek-romantische balletten opnieuw tot leven. Het sprookjesballet The Sleeping Beauty staat sinds 1981 op het repertoire van Het Nationale Ballet en trok inmiddels meer dan 200.000 bezoekers. The Sleeping Beauty is van zaterdag 9 december 2017 tot en met maandag 1 januari 2018 achttien maal te zien in Nationale Opera & Ballet, Amsterdam.

Pracht en praal

Voor zijn veelgeprezen enscenering van The Sleeping Beauty werkte choreograaf Peter Wright, negentig jaar inmiddels, samen met ontwerper Philip Prowse, die het sprookje onderdompelde in adembenemend goud. Prowse heeft het verhaal gesitueerd aan het zeventiende en achttiende-eeuwse Franse hof. De schitterende kostuums met hun rijke details weerspiegelen de mode van die tijd. De decors ademen eenzelfde pracht en praal als te zien was aan het Russische tsaristische hof – dat het Franse hof van Zonnekoning Lodewijk XIV als een belangrijk voorbeeld zag. Het ballet is een ware publiekslieveling en was in 2013 voor het laatst te zien bij Het Nationale Ballet.

The Sleeping Beauty (Doornroosje), gebaseerd op Charles Perraults sprookje La Belle au Bois Dormant, vertelt het verhaal van prinses Aurora, die bij haar doopfeest vervloekt wordt door de boze fee Carabosse. Deze voorspelt dat Aurora zich op haar zestiende verjaardag aan de spoel van een spinnenwiel zal prikken en daardoor zal sterven. De goede Seringenfee weet het ongeluk echter af te wenden: Aurora zal niet sterven, maar honderd jaar slapen. Om daarna gewekt te worden door de kus van een prins.

Cast

De hoofdrollen van Aurora en Florimund in The Sleeping Beauty worden dit jaar afwisselend gedanst door Anna Ol & Artur Shesterikov, Maia Makhateli & Daniel Camargo, Sasha Mukhamedov & Jozef Varga, Qian Liu & Vito Mazzeo, Jessica Xuan & Jared Wright en Riho Sakamoto & Martin ten Kortenaar.

Voorstellingen in Nationale Opera & Ballet

za. 9 (première) ma. 11, di. 12, do. 14, vr. 15, zo. 17*, ma. 18, wo. 20, vr. 22, za. 23, zo. 24*, ma 25*, wo. 27, do. 28*, za. 30, zo. 31* december 2017 & ma. 1*januari 2018
Aanvang: 19.30 uur / *14.00 uur

Online kaarten bestellen via de website



Share |

Gerelateerde artikelen