Second Nature door het NDT

26 maart 2019, 23:10 | Jeroen

Van 21 maart t/m 16 april toert NDT 1 door het land met Second Nature. Het programma bestaat uit drie werken: Solo Echo van Crystal Pite, Bedroom Folk van Sharon Eyal & Gai Behar en een wereldpremière van Imre van Opstal & Marne van Opstal, die hiermee hun choreografiedebuut maken voor NDT 1. Kaarten zijn onder meer te koop via de website van NDT.

NDT loopt voorop in het verleggen van de grenzen van hedendaagse dans. Het repertoire van het gezelschap, geworteld in de principes van het klassieke ballet, omarmt talent en vernieuwing. Second Nature brengt makers samen met een klassieke achtergrond én verbindingen naar de urban dance waarin op een meer intuïtieve manier ideeën, emoties en verhalen worden verbeeld. Bedroom Folk (2015) en Solo Echo (2012) zijn bejubelde werken van respectievelijk Sharon Eyal & Gai Behar en associate choreographer Crystal Pite; Imre van Opstal en Marne van Opstal creëren met een wereldpremière hun eerste werk voor NDT 1.

Check hier voor kaarten en informatie.

Imre en Marne van Opstal

Als choreografenduo debuteerden zus en broer Imre van Opstal en Marne van Opstal in 2014 met LiNK voor Up & Coming Choreographers. In 2015 creëerden zij voor dit talentontwikkelingsprogramma John Doe. In het seizoen 2016-2017 maakten Imre en Marne met The Grey hun debuut voor de reguliere programmering van NDT 2. De wereldpremière in Second Nature is het eerste werk van de jonge Nederlandse choreografen voor NDT 1.

Tell yourself, in that final flowing of cold through your limbs, that you love what you are. Geïnspireerd door het gedicht Lines for Winter van Mark Strand trekt Solo Echo (2012) van Crystal Pite je mee in een winterse melancholie. Tegen een achtergrond van dwarrelende sneeuwvlokken en op cellomuziek van Brahms ontstaat een dynamisch groepswerk waarin de plek van het individu in de groep centraal staat.

Samen met musicus Ori Lichtik zijn Sharon Eyal en Gai Behar sinds jaren een innovatief trio in de hedendaagse danswereld. Voor Bedroom Folk (2015) werkten ze voor het eerst met decor- en lichtontwerper Thierry Dreyfus. In dit dynamische, multidisciplinaire werk zijn beweging, muziek en licht even belangrijk en worden de grenzen van de ‘traditionele’ hedendaagse dans overschreden.

Second Nature is van 21 maart t/m 16 april te zien in Den Haag, Utrecht, Groningen, Amsterdam, Eindhoven, Heerlen en Rotterdam.



Share |

Gerelateerde artikelen