Het Nationale Ballet 2019 Gala

16 juni 2019, 21:34 | Jeroen

In september opent Het Nationale Ballet op spectaculaire wijze het nieuwe balletseizoen met het feestelijke Gala. De exclusieve voorstelling, de achtste editie inmiddels, is uitgegroeid tot een door balletliefhebbers en prominenten drukbezochte opening van het seizoen. Het Nationale Ballet brengt tijdens dit Gala een hommage aan George Balanchine, de grootste choreograaf van de 20e eeuw.

Op het programma staan naast het ballet Who Cares? van George Balanchine, optredens van de stersolisten van Het Nationale Ballet, beroemde pas de deux, de uitreiking van de Alexandra Radiusprijs en de meer dan 200 dansers op het toneel in het spectaculaire Grand Defilé. Het Gala vindt plaats op dinsdag 10 september 2019 in Nationale Opera & Ballet te Amsterdam. Na afloop is er feest in de foyer, in aanwezigheid van dansers en choreografen.

George Balanchine (1904 – 1983)

George Balanchine (1904-1983) wordt alom beschouwd als de grootste dansvernieuwer van de twintigste eeuw. Balanchine zijn balletten worden vaak vergeleken worden met de schilderijen van Picasso en de muziek van Stravinsky vanwege het vernieuwende, inventieve en tijdloze karakter dat ze hebben. Zijn Russische achtergrond maakte dat Balanchine als geen ander kon putten uit de rijkdom van het negentiende-eeuwse Russische ballet; zijn verhuizing naar New York in 1933 gaf hem artistieke vleugels. Meer dan 150 balletten maakte de Russisch-Amerikaanse choreograaf en oprichter van het fameuze New York City Ballet. In stijl en aanpak uiteenlopend, maar altijd zeldzaam muzikaal en met een enorme vrijheid in bewegingsexpressie. Het Nationale Ballet is dé schatbewaarder van zijn werk in Europa met maar liefst 34 van zijn werken op het repertoire.

Alexandra Radius Prijs 2019

Tijdens het Gala wordt voor de eenendertigste maal de Alexandra Radiusprijs uitgereikt. Deze wordt sinds 1989 jaarlijks uitgereikt aan een danser van Het Nationale Ballet die zich in het voorgaande seizoen op bijzondere wijze heeft onderscheiden. De prijs is in het leven geroepen door Alexandra Radius, die samen met haar echtgenoot en danspartner Han Ebbelaar wereldfaam verwierf. Vorig jaar ging de prijs naar corps de balletdanser Timothy van Poucke die inmiddels is gepromoveerd tot coryphee.

VOORSTELLING IN NATIONALE OPERA & BALLET Gala Verrassingsprogramma bestaande uit diverse choreografieën. Muzikale begeleiding door Het Balletorkest o.l.v. Matthew Rowe

Toegangsprijzen Nationale Opera & Ballet: Gala

Dinsdag 10 september 2019, aanvang 19.30 uur.
Van € 62,- tot en met € 128,- (inclusief hapjes, drankjes en feest) Kaarten zijn verkrijgbaar bij het Kassabespreekbureau van Nationale Opera & Ballet (020) 625 54 55. Online kaarten bestellen via de website

Fotocredit header: campagnebeeld Gala 2019
Fotografie: Florian Joahn
Danser: Erica Horwood



Share |

Gerelateerde artikelen