Het Nationale Ballet: Frida

21 november 2019, 18:35 | Jeroen

Het Nationale Ballet brengt de wereldpremière van Frida, een ballet geïnspireerd op het levensverhaal van Frida Kahlo. Annabelle Lopez Ochoa choreografeert het ballet over een van de meest intrigerende kunstenaars van de 20ste eeuw. Frida Kahlo werd wereldberoemd door haar schilderijen, waarvan vele zelfportretten.

Ook was ze een groot voorvechtster van gelijke rechten, doorbrak taboes, was ze haar tijd ver vooruit in haar strijd genderneutraal te zijn en liet ze zich niet weerhouden door het noodlot dat haar trof.

Frida gaat op donderdag 6 februari 2020 in wereldpremière bij Het Nationale Ballet en is te zien tot en met dinsdag 25 februari 2020 in Nationale Opera & Ballet, Amsterdam.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij het Kassabespreekbureau van Nationale Opera & Ballet (020) 625 54 55. Online kaarten bestellen via de website

Frida – het ballet

Annabelle Lopez Ochoa, half Colombiaans, half Belgisch, is slechts deels aangetrokken door de Latijns Amerikaanse connectie die ze heeft met de Mexicaanse Kahlo. Gefascineerd en geïnspireerd is Ochoa met name op de wijze waarop Kahlo haar verdriet, pijn en immobiliteit in kunst heeft weten te transformeren. Het ballet vertelt dan ook niet zozeer de levensloop van Kahlo, maar verbeeld Frida’s gevoels- en belevingswereld aan de hand van belangrijke gebeurtenissen in haar leven als haar grote eenzaamheid, haar complexe relatie met Diego Rivera, haar biseksualiteit en de wijze waarop ze haar eigen imago creëerde.

Lopez Ochoa creëert het ballet voor 50 dansers. De Amerikaanse film en theaterregisseur Nancy Meckler doet de dramaturgie. De kostuum- en decorontwerpen zijn van de Nederlandse Dieuweke van Reij. De Brit Peter Salem componeert nieuwe muziek voor Frida aangevuld met liederen van de Costa Ricaanse/ Mexicaanse zangeres Chavela Vargas.

Het icoon Frida Kahlo

Frida Kahlo (1907-1954) haar leven is voor een groot deel bepaald door fysieke pijnen. Als kind krijgt ze polio en op haar achttiende raakt ze door een aanrijding levensgevaarlijk gewond, waardoor haar bekken en ruggengraat voorgoed zijn beschadigd, en ondergaat ze tientallen operaties. Ter afleiding van de pijn en eenzaamheid, begint ze te schilderen, vooral kleurrijke zelfportretten. Op deze persoonlijke ‘dagboeken’ kan ze haar ziel blootleggen. Op 22-jarige leeftijd trouwt Frida met kunstenaar Diego Rivera. De twee schilderen elkaar 25 jaar lang, maar het is geen gelukkig huwelijk. In haar laatste levensjaren zegt Kahlo dat ze twee zware ongelukken in haar leven heeft gehad, “een waarin een tram me aanreed, het andere was mijn man. Mijn man was het ergste”.

Frida’s monobrow en kleurrijke traditionele kleding zijn net zo herkenbaar als haar kunstwerken. Door haar opvallende verschijning is haar werk overal terug te vinden van ansichtkaarten tot sieraden, als filter op Snapchat en op de catwalk bij modehuizen zoals Moschino en Dolce & Gabbana.

Werk van Frida Kahlo is zelden te zien in Nederland. Er staan echter twee grote tentoonstellingen op stapel. In het najaar van 2020 brengt het Drents Museum in Assen de grote Frida Kahlo-tentoonstelling Viva la Frida! – Leven en werk van Frida Kahlo. Vanaf mei 2021 brengt het Cobra Museum, Amstelveen de tentoonstelling Frida Kahlo & Diego Rivera en de Moderne Meesters van Mexico. Op dit moment is daar voor het eerst in 25 jaar weer een schilderij van Frida Kahlo in Nederland te zien. Het betreft Cocos in de tentoonstelling Intens Mexico.

Annabelle Lopez Ochoa

Annabelle Lopez Ochoa is half Colombiaans, half Belgisch en maakte naam in Nederland als danseres. Tijdens haar danscarrière begon ze ook met choreograferen. De afgelopen jaren nam haar carrière een internationale vlucht. Ze creëerde in de afgelopen 15 jaar meer dan 90 choreografieen voor meer dan 50 gezelschappen waaronder New York City Ballet, English National Ballet, Scottish Ballet en Ballet Moscow. Voor Het Nationale Ballet maakte Lopez Ochoa in 2018 Last Resistance, in samenwerking met zangeres Wende Snijders. Ze is een veelzijdig choreografe, wiens werk flamenco, hiphop, klassiek ballet en hedendaagse dans omvat. In maart 2019 ontving ze de prestigieuze Jacob’s Pillow Dance Award. De jury noemde haar “Een wereldburger. Ze creëert werk dat grote schoonheid en intensiteit bevat, in zowel de moderne als de klassieke ballettaal én die dansers in staat stelt het beste uit zichzelf te halen. Ochoa eist dat de dansers volledig gecommitteerd en zonder schaamte op het toneel staan, en daarom kan het publiek niet anders dan verbinding met ze voelen.”

Frida – credits
Choreografie: Annebelle Lopez Ochoa
Dramaturgie: Nancy Meckler
Muziek: Peter Salem
Décor- en kostuumontwerp: Dieuweke van Reij
Lichtontwerp: Michael Mazzola
Muzikale begeleiding: Het Balletorkest o.l.v. Matthew Rowe

Voorstellingen in Nationale Opera & Ballet, Amsterdam
do. 6 (première), za. 08, di. 11, do. 13, vr. 14, za. 15, di. 18, zo. 23* en di. 25 februari 2020
aanvang: 20.15 uur / *14.00 uur

Toegangsprijzen Nationale Opera & Ballet:
- van € 20,- tot en met € 72,-
- kortingen gelden voor Stadspas, CJP, CKV-Cultuurkaart, My Muse & Me, I Amsterdam City Card en t/m 16 jaar
- last minute studenten: € 15,-

Kaarten zijn verkrijgbaar bij het Kassabespreekbureau van Nationale Opera & Ballet (020) 625 54 55. Online kaarten bestellen via de website



Share |

Gerelateerde artikelen