Het Nationale Ballet 20/21

26 februari 2020, 09:44 | Jeroen

Het Nationale Ballet presenteert een nieuw seizoen met daarin vele nieuwe balletten, spannende samenwerkingen en een groots eerbetoon aan een van de belangrijkste balletcomponisten uit de 20ste eeuw; Igor Stravinsky.

In totaal danst het gezelschap maar liefst zeven wereldpremières waaronder twee nieuwe avondvullende producties. De Britse topchoreograaf Wayne McGregor maakt de nieuwe avondvullende productie Oedipus Rex / From ‘Antigone’ in een samenwerking tussen Het Nationale Ballet en De Nationale Opera.

De tweede nieuwe avondvullende productie is Dorian, gebaseerd op het wereldberoemde boek van Oscar Wilde; The Picture of Dorian Gray. Dorian, de derde gezamenlijke productie van choreografen Ernst Meisner & Marco Gerris, wordt uitgevoerd door dansers van Het Nationale Ballet, de Junior Company en ISH Dance Collective.

Verder staan er nog vijf wereldpremières op stapel. De Poolse choreograaf Krzysztof Pastor maakt een nieuwe versie van Petroesjka en directeur Ted Brandsen creëert een nieuw ballet getiteld The Chairman Dances. In het tourneeprogramma van de Junior Company worden wereldpremières gedanst van choreografen Milena Sidorova, Sedrig Verwoert en Marta Reig Torres en een Europese première van Wubkje Kuindersma. De tweede Europese première in het nieuwe seizoen is afkomstig van Alexei Ratmansky; The Fairy’s Kiss.

Het balletseizoen opent op 14 september 2020 traditiegetrouw met het Gala.

Vandaag start de kaartverkoop voor mensen die een abonnement willen afnemen. De losse kaartverkoop start in juni. Voor meer informatie over een abonnement klik hier

Componist Igor Stravinsky is van enorme betekenis geweest voor de dans. Ter ere van zijn 50ste sterfdag in 2021 brengt Het Nationale Ballet maar liefst drie programma’s waarin gedanst wordt op zijn composities: Stravinsky Sprookjes, Oedipus Rex / From ‘Antigone’ en Stravinsky’s Meesterwerken.

Exclusief voor Stravinsky’s Meesterkerken werkt Het Nationale Ballet samen met het Koninklijk Concertgebouw Orkest dat Stravinsky’s composities live zal uitvoeren. Daarnaast keren in het nieuwe seizoen een aantal korte balletten terug en danst het gezelschap drie grote klassiekers; Notenkraker en Muizenkoning, La Bayadère en Onegin.

Wereldpremière Oedipus Rex / From ‘Antigone’

De Britse topchoreograaf Wayne McGregor tekent voor de regie én choreografie in deze samenwerking tussen Het Nationale Ballet en De Nationale Opera. Oedipus Rex / From ‘Antigone’ vertelt het verhaal van een stad en van een held die ten onder gaan. De pest woedt over de stad Thebe en het orakel verkondigt dat de plaag zal ophouden wanneer de moordenaar van de oude koning gevonden wordt. De nieuwe koning Oedipus gaat op zoek en vindt zichzelf, als moordenaar van zijn vader en man van zijn moeder.

McGregor gebruikt Stravinsky’s dramatische operaoratorium Oedipus Rex. De jonge Canadese componist Samy Moussa schreef, op verzoek van De Nationale Opera en Het Nationale Ballet, een antwoord op dit meesterwerk, ditmaal vertrekkend vanuit Antigone, dochter van Oedipus. Zo ontstaat met een nieuwe generatie ook een nieuw verhaal.

Oedipus Rex / From ‘Antigone’ is de openingsvoorstelling van de vijfde editie van het Opera Forward Festival 2021.

Wereldpremière Dorian

Choreografen Ernst Meisner en Marco Gerris nemen na de successen van hun eerdere gezamenlijke producties Narnia en GRIMM het beroemde boek van Oscar Wilde; The Picture of Dorian Gray als vertrekpunt voor hun derde samenwerking. De roman uit 1891 lijkt in deze tijd van sel­fies en de alom heersende zucht naar een rimpelloos en genotvol leven weer zeer actueel. In de versie van Gerris en Meisner is Dorian een jong en succesvol model, dat op zoek is naar zijn eigen identiteit, zijn onschuld en uiteindelijk zichzelf verliest. De jonge Nederlandse componist Joey Roukens componeert voor Dorian een nieuw avondvullend muziekstuk. Ballet en hiphop komen opnieuw samen in deze productie van Het Nationale Ballet, de Junior Company en ISH Dance Collective.

Stravinsky Jaar

Componist Igor Stravinsky is van enorme betekenis geweest voor de dans, alleen al door de meesterwerken die hij schreef voor Diaghilevs befaamde Les Ballets Russes en, later, voor zijn artistieke zielsverwant, choreograaf George Balanchine. In 2021 is het vijftig jaar geleden dat Stravinsky overleed. Daarom eert Het Nationale Ballet de componist dit seizoen met maar liefst drie programma’s. Het eerste programma Stravinsky Sprookjes (februari ’21) bestaat uit twee choreografieën van Alexei Ratmansky, de reprise van Firebird en de Europese première van Fairy’s Kiss. De wereldpremière Oedipus Rex / From ‘Antigone’ is het tweede programma en te zien in maart 2021. Het drieluik wordt afgesloten met Stravinsky’s Meesterwerken in juni 2021 met een reprise van Le Sacre du Printemps van Shen Wei, de ‘oerversie’ van het ballet Vuurvogel, L’Oiseau de feu, van Michel Fokine en de wereldpremière van een nieuwe Petroesjka door Krzysztof Pastor. Exclusief voor Stravinsky’s Meesterkerken werkt Het Nationale Ballet samen met het Koninklijk Concertgebouw Orkest dat Stravinsky’s composities live zal uitvoeren.

Reprises balletklassiekers en hoogtepunten uit het repertoire

Het Nationale Ballet brengt naast de eerder genoemde reprises in het Stravinsky jaar nog een aantal hoogtepunten uit het repertoire terug. In het programma Hollandse School zijn dat Kleines Requiem van Hans van Manen, 7e Symfonie van Toer van Schayk en The Grey Area van artistic associate David Dawson. Stravinsky’s Meesterwerken brengt de reprise van Shen Wei’s Le Sacre du Printemps. In het tourneeprogramma Moderne Meesters keren de Hans van Manen balletten Kleines Requiem en Adagio Hammerklavier terug en Pas/Parts 2018 van William Forsythe.
Succesvolle klassieke balletten die terugkeren zijn La Bayadère (oktober 2020), Notenkraker en Muizenkoning (december 2020) en Onegin (april 2021).

De Junior Company

De Junior Company van Het Nationale Ballet danst naast de productie Dorian ook een nieuw eigen tourneeprogramma getiteld Colours of Ballet met daarin drie wereldpremières van respectievelijk Milena Sidorova, Sedrig Verwoert en Marta Reig Torres. In coproductie met West Australian Ballet dansen de Juniors de Europese première van Architecture of Hope van Wubkje Kuindersma en de pas de six uit Het Zwanenmeer van Rudi van Dantzig.

HET NATIONALE BALLET
Seizoen 2020 | 2021

GALA

Verrassingsprogramma, opening van het seizoen
14 september 2020 – Nationale Opera & Ballet

HOLLANDSE SCHOOL

The Chairman Dances (wereldpremière)
choreografie: Ted Brandsen
muziek: John Adams
Kleines Requiem
choreografie: Hans van Manen
muziek: Henryk Mikolaj Górecki
7e Symfonie
choreografie: Toer van Schayk
muziek: Ludwig van Beethoven
The Grey Area
choreografie: David Dawson
muziek: Niels Lanz
17 tot en met 29 september 2020 – Nationale Opera & Ballet

LA BAYADÈRE

choreografie: Natalia Makarova naar Marius Petipa
muziek: Ludwig Minkus, in een orkestratie van John Lanchbery
13 oktober tot en met 3 november 2020 – Nationale Opera & Ballet

DORIAN (HET NATIONALE BALLETISHJUNIOR COMPANY)

wereldpremière
choreografie: Ernst Meisner & Marco Gerris
muziek: Joey Roukens (wereldpremière)
11 tot en met 19 november 2020 & 2 tot en met 19 maart 2021
– Nationale Opera & Ballet & landelijke tournee

MODERNE MEESTERS

Kleines Requiem
choreografie: Hans van Manen
muziek: Henryk Mikolaj Górecki
Adagio Hammerklavier
choreografie: Hans van Manen
muziek: Ludwig van Beethoven
PAS/PARTS 2018
choreografie: William Forsythe
muziek: Thom Willems
5 tot en met 18 november 2020 – landelijke tournee

NOTENKRAKER EN MUIZENKONING

choreografie: Wayne Eagling en Toer van Schayk
muziek: Pjotr Iljitsj Tsjaikovski
9 december 2020 tot en met 2 januari 2021 – Nationale Opera & Ballet

COLOURS OF BALLET (JUNIOR COMPANY)
wereldpremière
choreografie: Milena Siderova
wereldpremière
choreografie: Sedrig Verwoert
wereldpremière
choreografie: Marta Reig Torres
Architecture of Hope (Europese première)
choreografie: Wubkje Kuindersma
muziek: Ezio Bosso
Het Zwanenmeer (pas de six)
choreografie: Rudi van Dantzig
muziek: Pjotr Iljitsj Tsjaikovski
5 tot en met 26 februari 2021 – landelijke tournee

STRAVINSKY SPROOKJES (STRAVINSKY JAAR)

Firebird
choreografie: Alexei Ratmansky
muziek: Igor Stravinsky
The Fairy’s Kiss (Europese première)
choreografie: Alexei Ratmansky
muziek: Igor Stravinsky
9 tot en met 28 februari 2021 – Nationale Opera & Ballet

OEDIPUS REX / FROM ‘ANTIGONE’

(HET NATIONALE BALLET & DE NATIONALE OPERA) (STRAVINSKY JAAR)
wereldpremière
regie & choreografie: Wayne McGregor
muziek: Igor Stravinsky (Oedipus Rex) & Samy Moussa (From ‘Antigone’ – wereldpremière)
10 tot en met 27 maart 2021 – Nationale Opera & Ballet

ONEGIN

choreografie: John Cranko
muziek: Kurt-Heinz Stolze naar Pjotr Iljitsj Tsjaikovski
2 april tot en met 13 mei 2021 – Nationale Opera & Ballet & landelijke tournee

STRAVINSKY’S MEESTERWERKEN

(HET NATIONALE BALLET & KONINKLIJK CONCERTGEBOUWORKEST)
(STRAVINSKY JAAR)
Petroesjka (wereldpremière)
choreografie: Krzysztof Pastor
muziek: Igor Stravinsky
L’Oiseau de feu
choreografie: Michel Fokine
muziek: Igor Stravinsky
Le Sacre du Printemps
choreografie: Shen Wei
muziek: Igor Stravinsky
14 tot en met 29 juni 2021 – Nationale Opera & Ballet

INTERNATIONAL YOUNG PATRONS GALA

5de editie van dit exclusieve black tie-evenement voor young professionals tot en met 40 jaar met optredens van De Nationale Opera & Het Nationale Ballet.
19 juni 2020 – Nationale Opera & Ballet

NEW MOVES

Dansers creëren zelf choreografieën
26 juni 2021 – Nationale Opera & Ballet

Vanaf heden is de abonnementenverkoop gestart.
Voor meer informatie klik hier

HET NATIONALE BALLET

Het Nationale Ballet heeft zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot een toonaangevend balletgezelschap dat behoort tot de absolute wereldtop. Met meer dan 70 dansers – afkomstig uit alle windstreken – is Het Nationale Ballet het grootste dansgezelschap van Nederland. Het Nationale Ballet geeft over de hele wereld optredens: van Amsterdam tot New York en van Beijing tot Moskou.

Ted Brandsen is sinds 2003 artistiek directeur. Het Nationale Ballet beschikt over een rijk repertoire: avondvullend klassiek-romantisch ballet, nieuwe producties van deze klassiekers, belangwekkend werk uit de twintigste eeuw — met name van choreograaf George Balanchine — en hedendaags werk van toonaangevende choreografen zoals vaste choreograaf Hans van Manen, associate artist David Dawson, Alexei Ratmansky en Christopher Wheeldon.

Het merendeel van de voorstellingen wordt muzikaal begeleid door Het Balletorkest.
Matthew Rowe is chef-dirigent van Het Balletorkest en muzikaal leider van Het Nationale Ballet.
Het gezelschap heeft sinds 2013 de Junior Company, opgericht in nauwe samenwerking met de Nationale Balletacademie. De Junior Company is dé springplank voor jong danstalent.
Juanjo Arqués en Peter Leung zijn aan Het Nationale Ballet verbonden als young creative associates.Share |

Gerelateerde artikelen