NDT thuis kijken: Stop Motion

29 maart 2020, 18:56 | Jeroen

Het zijn voor iedereen ingewikkelde tijden. Voorstellingen en educatieve activiteiten worden afgelast, maar achter de schermen zijn ze druk bezig met (digitale) alternatieven om de kunst te blijven aanbieden. Waaronder NDTV, een gratis streaming-serie van NDT-balletten van bekende choreografen. Voorlopig streamen ze iedere week een nieuw ballet.

Kijk deze week: Stop-Motion van Sol León & Paul Lightfoot.

STOP-MOTION VAN SOL LEÓN & PAUL LIGHTFOOT

Stop-Motion werd na zijn première in Nederland in veel theaters wereldwijd ten tonele gevoerd. Op melancholische muziek van Max Richter tonen zeven dansers een proces van afscheid en transformatie.

Het werk werd gemaakt door het choreografenduo Sol León & Paul Lightfoot voor hun dochter Saura in het repertoire van NDT 1 en ging op 29 januari 2014 in première in Den Haag. Het werd verfilmd in 2018 in samenwerking met de Franse TV-zender Mezzo en producent La Belle Télé, onder regie van Tommy Pascal.

Voor de registratie werd Stop-Motion gedanst door Chloé Albaret, Meng-ke Wu, Sarah Reynolds, Jorge Nozal, Marne van Opstal, Roger Van der Poel en Jianhui Wang. Bijzondere rollen zijn ook weggelegd voor Saura Lightfoot-León, Stefan Zeromski en Hector, de torenvalk.

“Prachtige plaatjes van stuivende dans (…) dans als visueel gedicht waarin de vormgeving en muziek de jambe bepaalt en de dansers metaforen en emoties tot leven wekken” schreef Trouw.

Bekijk het ballet nu. De registratie is beschikbaar t/m vrijdag 3 april.

De registratie van Stop-Motion duurt ongeveer 35 minuten en werd geproduceerd in samenwerking met Mezzo en La Belle Télé. Opnames vonden plaats met meerdere camera’s.

Beeld: Pieter Offringa.

Klik hieronder in de video om te kijken op Vimeo.


'Stop-Motion' by Sol León & Paul Lightfoot – NDT 1 from Nederlands Dans Theater on Vimeo.



Share |

Gerelateerde artikelen