ITA is terug met premières

20 augustus 2020, 08:45 | Jeroen

ITA is terug. Ondanks de onzekere tijden is ITA erin geslaagd voor het najaar van 2020 een groot aanbod van premières en hernemingen van het ITA-ensemble te realiseren, waaronder Romeo en Julia in regie van Michiel van Erp en nieuwe eigentijdse stukken van Simon Stone en Robert Icke. Voor het voorjaar van 2021 worden nu reeds twee premières aangekondigd: Age of Rage, een grootschalig maatschappelijk project van Ivo van Hove in de traditie van Romeinse tragedies en Kings of war. En De uren van Michael Cunningham, een grote zaal regie van Eline Arbo bij het ITA-ensemble.

Daarnaast is er in het najaar een zorgvuldig ontwikkeld programma van theater en dans te zien, van vaste partners als Het Nationale Theater, Noord Nederlands Toneel, het Nederlands Dans Theater, de Toneelmakerij en ICK Dans Amsterdam. Nasrdin Dchar gaat met ADEM in première bij ITA.

Klik hier voor speeltijden en kaarten.

Foto: © Fabian Calis

ITA-ENSEMBLE

In het najaar van 2020 komt ITA met drie premières van het eigen ensemble. Robert Icke, hét talent van het Britse toneel, is terug bij ITA. Hij maakt met Kinderen van Nora een vervolg op Nora van Henrik Ibsen. We zien hoe het de kinderen van Nora vergaat na haar breuk met haar man. Met Claire Bender, Aus Greidanus jr., Marieke Heebink, Minne Koole, Joep Paddenburg, Frieda Pittoors en Steven Van Watermeulen. Kinderen van Nora zou in april in première zijn gegaan, maar werd uitgesteld door de maatregelen tegen corona. Nu te zien vanaf 2 september.

Simon Stone is één van de meest gevraagde internationale regisseurs. Hij schrijft en regisseert een eigentijdse versie van Op hoop van zegen (Herman Heijermans) voor het ITA-ensemble. Hij verplaatst het vissersdorp dat in het stuk centraal staat, naar de aankomsthal van een luchthaven. Met Joy Delima, Janni Goslinga, Maarten Heijmans, Hugo Koolschijn, Achraf Koutet, Maria Kraakman, Chris Nietvelt, Ilke Paddenburg en Bart Slegers. Op hoop van zegen gaat in première op 24 september 2020.

Ook in het najaar van 2020: Romeo en Julia van regisseur Michiel van Erp met Joy Delima en Achraf Koutet als het wereldbekende liefdeskoppel. In Van Erps visie gaat deze klassieker van Shakespeare over identiteit: hoe kun je zijn wie je wilt zijn? De cast is deels cross-gender ingevuld. Vrouwen spelen mannen en andersom. Kleur en afkomst doen er niet toe. Identiteit wordt bepaald door hoe men zich voelt, niet door hoe of waar men geboren is. De strijd tussen de families Capulet en Montecchi wordt op een dansvloer uitgevochten met dance battles. Van Erp werkt samen met de choreograaf Fabien Prioville. Met Achraf Koutet, Aus Greidanus jr., Hélène Devos, Ilke Paddenburg, Joy Delima, Maarten Heijmans, Majd Mardo, Maria Kraakman, Marieke Heebink, Fjodor Jozefzoon, Harun Balci, Kharim Amier e.a. De première van Romeo en Julia is op 18 november 2020.

In juni tijdens het Holland Festival regisseert Ivo van Hove een grootschalig project. Age of Rage vertelt een oerverhaal van hoe wraak opeenvolgende generaties achtervolgt en ten gronde richt. Deze voorstelling sluit aan bij zijn eerdere grootschalige, maatschappelijke producties als Romeinse tragedies en Kings of war. Dit keer is de geschiedenis van de Trojaanse oorlog en de koninklijke Atridenfamilie het vertrekpunt. Ifigeneia in Aulis, Trojaanse Vrouwen, Hekabe, Agamemnon, Elektra en Orestes worden gemonteerd tot een doorlopend verhaal. Age of Rage laat de mechanismen, onontkoombaarheid en uitzichtloosheid zien van een cirkel van geweld.

Ivo van Hove: ‘Het is het verhaal van jarenlange oorlog en hoe de gevolgen daarvan als een onuitroeibare kanker diep en langdurig in families en de samenleving doorwerken. Maar ook een verhaal over geweld vandaag en radicalisering. We zien hoe leiders oog in oog met grote problemen, eerder tot moord en wraak dan tot overleg overgaan. Een koninklijke familie die het land bestuurt maar nooit tot een visie of aanpak komt voor een betere toekomst. Een duister, groots en universeel verhaal.’

Age of Rage gaat in juni 2021 in première in het kader van het Holland Festival.

In het voorjaar van 2021 maakt Eline Arbo haar debuut bij ITA met De uren. Arbo’s recente regie van Weg met Eddy Bellegueule van Édouard Louis werd door pers en publiek lovend ontvangen. Bij ITA zal ze het meesterwerk De uren van Michael Cunningham regisseren. Zowel het boek van Cunningham als de succesvolle verfilming door Stephen Daldry (met o.a. Nicole Kidman en Meryl Streep) zijn klassiekers geworden. De uren speelt zich af op telkens één dag in het leven van drie vrouwen, op drie verschillende momenten in de 20ste eeuw. De ene is uitgever van boeken, de andere een huisvrouw en de derde is de schrijfster Virginia Woolf. Alle drie worstelen ze met de vraag hoe je jezelf kunt zijn in een wereld die knelt als een keurslijf.

Eline Arbo: ‘Het is een ongelooflijk mooi verhaal van drie vrouwen van wie de levens onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Alle drie worstelen ze met de rollen die hun toegewezen zijn en zoeken ze naar hun eigen manier van vrijheid. Door vrouwen uit totaal verschillende tijden neer te zetten ontstaan er vragen over het level van emancipatie van nu en de rolpatronen die diep verborgen liggen in onze cultuur. Tegelijkertijd is het een intiem portret over drie mensen van wie de desperate zoektocht naar vrijheid grote gevolgen heeft voor de mensen in hun omgeving.’

ITA herneemt in het najaar van 2020 zes succesvoorstellingen, vanwege de niet aflatende belangstelling van het publiek. Een klein leven is opnieuw te zien in Amsterdam, evenals Medea en Freud. En De stille kracht is terug! Nu standbeelden ter discussie worden gesteld en ons koloniale verleden kritisch wordt bekeken, is de succesvolle ITA-voorstelling uit 2015 opnieuw te zien, evenals Couperus’ noodlotsdrama De dingen die voorbijgaan. Wie heeft mijn vader vermoord, de monoloog die Ivo van Hove schreef voor Hans Kesting zal door het land reizen.

PROGRAMMERINGTHEATER

Enkele hoogtepunten:

Een première van Nasrdin Dchar is altijd een gebeurtenis om naar uit te kijken. In ADEM zoekt hij op zijn eigen, persoonlijke manier naar grip op de chaos van dit jaar. Wat gaan we van 2020 nooit meer vergeten? En gaat de wereld écht veranderen?

In Het Nationale Theater speelt altijd spelen de acteurs uit het ensemble van HNT teksten over troost, hoop en afleiding, die de liefde voor theater en samenzijn bezingen.

In de regie van Nina Spijkers speelt Toneelgroep Oostpool Laura H., naar de gelijknamige bestseller. In 2015 zocht een Nederlands meisje uit Zoetermeer haar geluk in het kalifaat. Een jaar later ontsnapt ze uit deze nachtmerrie. Een waargebeurd verhaal.

Het Noord Nederlands Toneel speelt Oom Wanja, een toneelklassieker van Anton Tsjechov. Regisseur Liliane Brakema verplaatst het verhaal naar een post-apocalyptische wereld.

Samen met de jonge, veelbelovende regisseur Belle van Heerikhuizen en de acteurs van Orkater, stellen Geert Lageveen en Leopold Witte zich in Alles komt goed de vraag welke deugden en ondeugden zich aandienen bij mensen in een wereld in crisis.

Antigone in Molenbeek + Tiresias van Toneelhuis uit Antwerpen wordt een bijzondere en intense theaterervaring. Regisseur Guy Cassiers gebruikt voor het eerst virtual reality-technologie. Het publiek wordt in twee groepen opgedeeld. Het ene deel ziet Antigone in Molenbeek live in de theaterzaal, het andere deel zit in een andere ruimte en ziet de voorstelling via een vr-bril, door de ogen van een 360° camera die op het podium hangt. Na de pauze, bij Tiresias, verwisselen de groepen van plaats.

PROGRAMMERINGDANS

Blasfemie Rapsodie van ICK Dans Amsterdam ontstond tijdens de coronacrisis. Door online verbindingen werkten de dansers thuis met de choreografen Greco en Scholten. Ze dansten zich nietsontziend een weg langs banken en onder tafels in hun eigen huis.

Endlessly Free is een schitterende staalkaart van het werk van Medhi Walerski, gebracht door de virtuoze dansers van NDT 1. Naast deze wereldpremière is ook SOON uit 2017 deel van het programma, evenals Crystal Pite’s The Other You (2010), een duet van twee mannen als de twee kanten van eenzelfde persoon.

NDT 2 brengt met Dare to Say twee wereldpremières van twee makers. Alexander Ekman en Dimo Milev zoeken in hun nieuwe creaties naar beweging en choreografie, aangepast aan de richtlijnen rondom het coronavirus. De avond wordt begeleid door musici van Het Balletorkest.

h2.KAARTVERKOOP

Vanaf 19 augustus staat de volledige lijst van nieuwe voorstellingen online op ita.nl en start de kaartverkoop. ITA stuurt dit jaar een digitale brochure uit, met een overzicht van het najaar van 2020. Een exemplaar daarvan vindt u hier.

VEILIG NAAR THEATER

De gezondheid van onze bezoekers en medewerkers staat voorop. Daarom hebben we uitgebreide maatregelen genomen voor een veilig bezoek aan ons theater. Voorafgaand aan iedere voorstelling maken we grondig schoon. Om voldoende ruimte en afstand te waarborgen, verkopen wij maar een kwart van de kaarten. Wij zorgen ervoor, dat bezoekers te allen tijde 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. Bezoekers kunnen zo op een veilige manier genieten van de voorstelling.



Share |

Gerelateerde artikelen