ITA: Seizoen 21-22

16 juni 2021, 12:28 | Jeroen

In het nieuwe theaterseizoen presenteert Internationaal Theater Amsterdam maar liefst acht premières van het ITA-ensemble – o.a. De dokter (regie Robert Icke), De Toverberg (regie Stef Aerts en Marie Vinck van FC Bergman) en The Damned (regie Ivo van Hove, in de zomer van 2022 te zien in het Amsterdamse Bostheater).

Daarnaast is de programmering tot en met december 2021 bekend, met nationale en internationale makers die in Amsterdam hun (nieuwe) producties laten zien. In het najaar verwelkomt ITA o.a. La Ménagerie de verre (regie Ivo van Hove) met in de hoofdrol Isabelle Huppert, Andy van Gus Van Sant over Andy Warhol, een nieuwe voorstelling van Angélica Liddell, het fameuze Ballet National de Marseille/(LA)HORDE en Common Ground van Anouk van Dijk.

De eerder gemaakte maar door corona uitgestelde voorstellingen Cliënt E. Busken met Gijs Scholten van Aschat (regie Maria Kraakman) en De uren naar het boek van Michael Cunningham (regie Eline Arbo) gaan op 14 september respectievelijk 21 oktober 2021 in première. Ook gaat ITA door met het livestreamen via ITALive. Data hiervan worden later bekendgemaakt.

ITA-ENSEMBLESEIZOEN 2122

Op 11 september 2021 is de wereldpremière van Gevechten en metamorfosen van een vrouw in de Toneelschuur in Haarlem. Ivo van Hove bewerkt voor de tweede maal een roman van Édouard Louis voor theater. Louis gaf Ivo van Hove al in een vroeg stadium de kans om de roman te lezen. Het is het verhaal van het jarenlange gevecht van zijn moeder om haar eigen keuzes te kunnen maken en zichzelf te zijn, maar ook dat van de langzame toenadering van een zoon naar zijn moeder. Na de succesvolle voorstelling Wie heeft mijn vader vermoord met Hans Kesting over de vader van de auteur, volgt nu het verhaal van zijn moeder. De cast bestaat uit Marieke Heebink en Majd Mardo.

Op 12 september 2021 gaat De dokter, de derde regie van de Britse regisseur Robert Icke – Ibsen Artist in Residence - bij ITA, na Oedipus en Kinderen van Nora, in première. Icke staat bekend om zijn radicale bewerkingen van klassiek repertoire. Met De dokter maakt hij een verregaande, eigentijdse bewerking van Professor Bernhardi van Arthur Schnitzler. Raciale vooroordelen en verborgen agenda’s zorgen voor een explosieve cocktail van botsende opvattingen. Met Janni Goslinga, Ilke Paddenburg, Joy Delima, Maria Kraakman, Aus Greidanus jr., Bart Slegers e.a..

De Franse regisseur Julien Gosselin keert terug bij ITA. Na Vallende man creëert hij met het ITA-ensemble Schone slaapsters, naar de roman van de Japanse Nobelprijswinnaar Yasunari Kawabata. Een man brengt bezoeken aan een bijzonder bordeel. Het is een exclusieve, geheime plek waar je enkel kunt komen doordat iemand anders je erover heeft verteld. Oudere, impotente mannen brengen er de nacht door naast in slaap gebrachte jonge, naakte vrouwen. Met Joy Delima, Hélène Devos, Majd Mardo, Nancy Masaba, Chris Nietvelt, Ilke Paddenburg, Gijs Scholten van Aschat, Bart Slegers, e.a. Première: 23 januari 2022.

Robert Icke presenteert op 10 april 2022 zijn tweede première van het seizoen: Judas. Wie Judas hoort, denkt aan de man die Jezus voor wat zilverstukken verraadt. Dat is de officiële versie. Maar er is ook een Evangelie van Judas waarin Jezus vraagt om hem te verraden. Icke raakte gefascineerd door deze andere versie van het verhaal en brengt die in wereldpremière op het toneel: Judas als de ware, volmaakte leerling van Jezus. Met Janni Goslinga, Hans Kesting, Achraf Koutet, Maria Kraakman, Jesse Mensah, Chris Nietvelt, Ilke Paddenburg, Bart Slegers. 

Op 16 april is de première van De Toverberg. Stef Aerts en Marie Vinck van het Antwerpse theatergezelschap FC Bergman regisseren De Toverberg van Thomas Mann. De jonge Hans Castorp gaat naar een sanatorium om er zijn neef te bezoeken. Hij is van plan om er een paar weken door te brengen. Uiteindelijk zal hij er zeven jaar blijven. Door zijn ontmoetingen met een reeks excentrieke gasten komt hij in aanraking met elkaar botsende visies op het leven. Met Pierre Bokma, Hélène Devos, Aus Greidanus jr., Maarten Heijmans, Majd Mardo, Frieda Pittoors, Gijs Scholten van Aschat, Steven Van Watermeulen, e.a.. 

In de zomer van 2022 speelt het ITA-ensemble voor het eerst in zijn geschiedenis een grootschalige voorstelling in de open lucht. In het Amsterdamse Bostheater brengen zij de Nederlandse versie van The Damned naar het filmscript van Luchino Visconti, het stuk dat Ivo van Hove regisseerde bij de Comédie-Française. De voorstelling was in 2016 de openingsvoorstelling van het Festival d’Avignon in het Palais des Papes. In de theaterbewerking naar een filmscript van de Italiaanse cineast Luchino Visconti is te zien hoe een familie van rijke Duitse industriëlen fataal gecorrumpeerd raakt in haar samenwerking met de aan de macht gekomen nazipartij.  

De uren (regie Eline Arbo) naar het boek van Michael Cunningham speelt zich af op telkens één dag in het leven van drie vrouwen, op drie verschillende momenten in de 20ste eeuw. De ene is uitgever van boeken, de andere een huisvrouw en de derde is de schrijfster Virginia Woolf. Alle drie worstelen ze met de vraag hoe je jezelf kunt zijn in een wereld die knelt als een keurslijf. Met Marieke Heebink, Sinem Kavus, Majd Mardo, Chris Nietvelt, Ilke Paddenburg en Steven Van Watermeulen. De uren gaat op 21 oktober in première in ITA.

Cliënt E. Busken (regie Maria Kraakman) wordt gespeeld door Gijs Scholten van Aschat en muzikant Jip van den Dool. De tekst is gebaseerd op de laatste roman van Jeroen Brouwers waarvoor hij de Libris Literatuur Prijs 2021 won. Tegen zijn wil verblijft E. Busken op de gesloten afdeling van een instelling voor hoogbejaarden. Hij voelt zich er als een kleuter behandeld en weigert te spreken. Hij geeft zich over aan een stroom van herinneringen en observaties van zijn medebewoners en het verplegend personeel. De voorstelling gaat op 14 september in première in Internationaal Theater Amsterdam en tourt begin 2022 door Nederland.

ITA herneemt ook een aantal succesvoorstellingen. Een klein leven (regie Ivo van Hove) speelt in Koninklijk Theater Carré. Flight 49 (regie Simon Stone), Ibsen huis (regie Simon Stone) en Kinderen van Nora (regie Robert Icke) zijn opnieuw te zien in ITA en Age of Rage (regie Ivo van Hove) bij ITA én in Antwerpen. Wie heeft mijn vader vermoord (regie Ivo van Hove) reist door Nederland. Medea (regie Simon Stone) is in Amsterdam te zien. Dood in Venetië (regie Ivo van Hove) is te zien in Zagreb. Stamboom monologen (regie Joeri Vos) van en met Joy Delima is in ITA te zien en reist door Nederland. 

ITALive 

ITA gaat in het nieuwe seizoen door met ITALive. De nieuwe titels die via ITALive over de wereld te zien zullen zijn, worden binnenkort bekendgemaakt. 

PROGRAMMERINGTHEATERNAJAAR 2021
In het najaar verwelkomt ITA niemand minder dan Gus Van Sant. Filmregisseur Van Sant, bekend van films zoals Milk, Good Will Hunting, Elephant en My Own Private Idaho, waagt zich aan zijn eerste creatie voor theater: Andy. Hij creëert een muzikale theatervoorstelling geïnspireerd door de onnavolgbare popart-kunstenaar Andy Warhol.

Vaste gast is Angélica Liddell. Haar theater is politiek, maar ook sterk persoonlijk. Haar credo: proberen om pijn om te zetten in schoonheid. Una costilla sobre la mesa Haar credo: proberen om pijn om te zetten in schoonheid. Una costilla sobre la mesa: Madre is een vurig requiem, waarin Liddell uitdrukking geeft aan de haat-liefdeverhouding die ze met haar moeder had. 

In Een oprechte ode aan de ironie van De Warme Winkel in coproductie met ITA trekt De Warme Winkel zich terug op een verleidelijk mooi eiland met grote cultuurhistorische waarde. Hier ontmoeten ze Ayleen, Britt, Earl en Myrna – vier ex- en aspirant-verleiders van Temptation Island – en gaan ze de uitdaging aan: blijft ironie hun sterkste wapen of slaan dates met real people gaten in hun overtuiging?

Het Nationale Theater presenteert dit najaar drie nieuwe producties. The Nether, in regie van Nina Spijkers) is een scifi-thriller over de morele grenzen in een grenzeloze virtuele wereld, met o.a. Yela de Koning, Rick Paul van Mulligen en Leandro Ceder. Yerma van Federico García Lorca uit 1937 is de eerste productie van Eline Arbo als vast verbonden regisseur bij HNT. Yerma en Juan hebben een huwelijk van weinig woorden. Het ontbreken van een kind staat als een zwijgend verwijt tussen hen in. Hebriana is een knaller van een acteursstuk over de lusten en lasten van een familie en daarmee een gedroomd stuk voor regisseur Erik Whien.

Isabelle Huppert is voor de tweede keer op ons podium te zien. Zij speelt in La Ménagerie de verre (Glazen speelgoed) van Tennessee Williams, in regie van Ivo van Hove voor Théâtre de l’Odéon in Parijs.

PROGRAMMERINGDANSNAJAAR 2021

(LA)HORDE/Ballet National de Marseille presenteren op uitnodiging van het Théâtre de la Ville en het Théâtre du Châtelet een voorstelling met het werk van vier verschillende choreografen: Lucinda Childs, Tania Carvalho, Lasseindra Ninja en Oona Doherty onder de titel Childs Carvalho Lasseindra Doherty. Met hun verschillende maar ook complementaire stijlen belichamen zij elk hun eigen iconische, inclusieve en geëngageerde choreografie.

Een ritualistisch strijdtoneel voor twee uitzonderlijke dansers: Common Ground is een choreografisch schaakspel van Anouk van Dijk.

In FREEDOM gaat Club Guy & Roni samen met Slagwerk Den Haag op zoek naar een van de belangrijkste waarden van ons menselijk bestaan – leven in vrijheid. Een principe waar overal ter wereld bloedige oorlogen over zijn gevoerd en nog worden gevoerd.

Introdans viert het vijftigjarig bestaan met alle dansers, in balletten van Sidi Larbi Cherkaoui en Mauro Bigonzetti en met de zangers van Assurd. Met TUTTI presenteert het gezelschap twee absolute publieksfavorieten als jubileumcadeau: Cantata (Mauro Bigonzetti) en In Memoriam (Sidi Larbi Cherkaoui).

25 Juni 2010. Het doek in de Gentse stadschouwburg NTGent gaat open en Gardenia gaat in première. Gardenia – 10 jaar later daalt af in de woelige levens van negen opmerkelijke mensen. Zeven oudere personages die de schemerzone tussen man- en vrouw-zijn moeiteloos bewandelen. Elk met een zoektocht. Elk met een intrigerend verhaal. Soms grappig, soms overweldigend. Soms schrijnend, soms hilarisch. Regisseurs Alain Platel en Frank Van Laecke en componist Steven Prengels creëerden een project dat in alle opzichten uniek kan worden genoemd. Tien jaar later komt de cast opnieuw samen.

In seizoen 2021-2022 zullen ook diverse voorstellingen van Nederlands Dans Theater 1 en 2 te zien zijn in ITA. Deze voorstellingen worden later aangekondigd en in verkoop genomen.  Share |

Gerelateerde artikelen