Toneel: De bus naar Dachau

18 december 2022, 15:53 | Jeroen

Na de wereldpremière in Duitsland keert De Warme Winkel nu terug naar Amsterdam voor de Nederlandse première van Der Bus nach Dachau / De bus naar Dachau op dinsdag 17 januari in Internationaal Theater Amsterdam.

Zoals altijd in het oeuvre van De Warme Winkel gaan noodzaak en ernst hand in hand met de nodige humor en baldadigheid. Vincent Rietveld, Ward Weemhoff, Lieve Fikkers en vijf Duitse acteurs van het beste gezelschap van Duitsland, Schauspielhaus Bochum (o.l.v. Johan Simons), onderzoeken hoe we de Holocaust moeten herdenken, hoe we dit doorgeven aan volgende generaties en hoe de Duitsers daar zelf denken mee om te moeten gaan. Ein 21st Century Erinnerungsstück. Vier keer exclusief te zien in Internationaal Theater Amsterdam.

Beeld: Isabel Machado Rios

De bus naar Dachau is het relatief onbekende verhaal van een aantal verzetsstrijders die na het bevrijden van kamp Dachau door de Nederlandse regering aan hun lot werden overgelaten en op eigen houtje terug naar hun moederland moesten reizen. Alwaar ze, eenmaal aangekomen, alleen maar meer tegenwerking te wachten stond. Enkelen van hen reizen in ’95 de omgekeerde weg om herinneringen op te halen maar worden in Oost-Duitsland als snel geconfronteerd met sluimerend neonazisme. Is er dan niets veranderd?

In 1995 werd een confronterend filmscript afgewezen door het Nederlands filmfonds. Een script over de schimmige grenzen tussen goed en kwaad binnen de mens, in het ultieme tijdperk van goed en kwaad: ’40-’45. Misschien was het filmfonds na Schindler’s List even oorlogsmoe, misschien waren de dialogen te breedsprakig voor een film, misschien verdiende de oorlog in Joegoslavië even de hoofdrol. Hoe dan ook werd met deze afwijzing een levenswerk tot de vergetelheid veroordeeld. Een levenswerk van Rutger Weemhoff, vader van Ward Weemhoff, kernlid van De Warme Winkel.

Met dit filmscript als uitgangspunt vraagt de De Warme Winkel zich in De bus naar Dachau af hoe we die hele ellende van de Tweede Wereldoorlog aan volgende generaties doorvertellen. In samen- én tegenwerking met ‘Theater des Jahres’ Schauspielhaus Bochum.

Credits

concept en tekst Vincent Rietveld, Ward Weemhoff
spel Lieve Fikkers, Vincent Rietveld, Ward Weemhoff en acteurs van Schauspielhaus Bochum Marius Huth, Risto Kübar, Lukas von der Lühe, Mercy Dorcas Otieno
decor Theun Mosk
dramaturgie Dorothea Neweling
kostuums Bernadette Corstens
lichtontwerp Jan Hördemann
geluidsontwerp Richard Alexander
regie assistent Stanislav Otremba
artistiek assistent Pace Veeger
assistent decor Ingrid Pons i Miras
assistent kostuums Lasha Iashvili
souffleur Fee Sachse
eerste inspiciënt Nora Köhler
stage kostuums Finja van Heek
coproductie Schauspielhaus Bochum en Internationaal Theater Amsterdam
met dank aan Rutger Weemhoff

Speellijst Nederland

17 januari Internationaal Theater Amsterdam, Nederland
18 januari Internationaal Theater Amsterdam, Nederland
19 januari Internationaal Theater Amsterdam, Nederland
20 januari Internationaal Theater Amsterdam, Nederland

De Warme Winkel

De Warme Winkel maakt nationaal en internationaal furore met geestige, brutale en intelligente voorstellingen over de meest uiteenlopende thema’s. Zo plagieerden zij integraal Café Müller van Pina Bausch in De Warme Winkel speelt De Warme Winkel, rekenden ze af met het repertoiretoneel tijdens een voorstelling van Ivo van Hove in Achterkant, markeerden ze een keerpunt voor het klimaat in Vincent Rietveld gaat voor de Louis d’Or, zetten ze het (seksuele) identiteitsdebat op scherp in Lady Chatterley’s Lover en verpulverden ze bezoekersrecords in het Amsterdamse Bostheater met De Drie Musketiers. Van die laatste verscheen eind 2021 de gelijknamige maar radicaal bewerkte speelfilm i.s.m. filmregisseur Sam de Jong. In seizoen 2021/2022 tourden ze door Nederland en België met de voorstelling Een oprechte ode aan de Ironie, waarin ze het podium deelden met reality-tv-sterren uit o.a. Temptation Island.

Middenin de eerste lockdown bouwden ze in Amsterdam het Peepshow Palace, een coronaproof theater waar het publiek in een gedesinfecteerde privécabine kon plaatsnemen en waar op een draaischijf meer dan 120 voorstellingen en concerten te zien waren. De artistieke kern van het gezelschap wordt gevormd door Vincent Rietveld, Ward Weemhoff en Florian Myjer, maar daaromheen cirkelen een hoop verwanten die ook deel zijn van het DNA van de groep.

In mei 2022 openden ze samen met theatercollectief BOG. de eerste Amsterdamse theaterbroedplaats achter station Sloterdijk: De Sloot. Een werkplaats voor theatermakers, een volwaardige vlakke vloer theaterzaal en een kleinere zaal, drie grote repetitieruimtes, meerdere werkateliers en een groot café/restaurant.



Share |

Gerelateerde artikelen