Theater: Dans Dans Revolutie
17 april 2024, 22:08 | Jeroen
Schrijver Lisa Weeda maakt theatrale installatie naar de gelijknamig roman Dans Dans Revolutie; over het kijken naar en wegkijken van oorlog.
Na het succes van van haar debuutroman Aleksandra, verscheen onlangs het nieuwste boek van de Nederlands-Oekraïense schrijver Lisa Weeda: Dans Dans Revolutie. Parallel aan het schrijven van dit boek werkte Weeda samen met kunstenaarsduo BrotherTill aan een gelijknamige theatrale installatie over de afstand tot oorlog en hoe social media hierin een aandeel heeft.
“Ik wilde naast het boek ook een immersieve installatie maken waarin mensen zich fysiek bewust worden van wat afstand tot oorlog is en hoe die afstand werkt. Hoe kijken naar conflict werkt, als je bijvoorbeeld alleen thuis op je mobiele telefoon door content scrolt van mensen in oorlog, tot je er zo…
Van 1 t/m 5 mei is Dans Dans Revolutie te zien in Theater Bellevue, met meerdere tijdslots per dag. Op 4 mei starten we om 21:00 uur als onderdeel van Theater na de Dam. Na de première in Bellevue zal de installatie op meerdere speelplekken en (literaire) festivals te zien zijn.
Over Dans Dans Revolutie
In de theatrale installatie Dans Dans Revolutie stap je in het fictieve land Besulia, waar oorlog uitbreekt. De eeuwenoude traditie van de bevolking om te dansen en zo het kwaad te verdrijven, lijkt niet meer te werken. De jonge vlogger Anna pakt haar telefoon erbij en roept de wereld op: dans de svaboda samoverzjenja en red ons!
In een wereld waar bijna iedereen met elkaar verbonden is en oorlogen en revoluties real-time gedocumenteerd en getoond worden, spreekt Anna vanuit haar kleine dorp de internationale gemeenschap aan. Samen met haar baba Yara maakt ze instructievideos van de traditionele verdrijvingsdans van de Notsjnik, beschermer tussen leven en dood. Het aantal volgers blijft groeien en ze blijven delen, terwijl de vijand steeds dichterbij komt. Tot die voor de deur staat.
Via telefoons, schermen, een geluidsdecor en de mythologische Notsjnik neemt Dans Dans Revolutie je mee naar Besulia en volg je het verhaal van Anna en baba Yara op (steeds iets minder) veilige afstand. Een magische vertelling in het hart van de huidige geschiedenis.
Credits
concept Lisa Weeda, BrotherTill
tekst Lisa Weeda
scenografie Peter van Til
geluidsdecor Mathijs van Til
interactive design Wieger Steenhuis
motion graphic design Wendy van der Waal
decorbouw Man met de Hamer
lichtontwerp Iwan Kolk
choreografie Charlice Johannes
kostuumontwerp Saskia van der Klei
spel o.a. Isha Ferdinandus (Anna), Ria Marks (Babajara), Marius Mensink (influencer)
spelregie Naomi Steijger
voice-over Sheralynn Adriaansz
een productie van Theater Bellevue i.s.m. Wintertuin
met dank aan Grand Theatre Groningen, MotherTill
makersportret © Benning & Gladkova
campagnebeeld © Bowie Verschuuren
Speeldata
1 – 5 mei | Theater Bellevue | première 2 mei
7 – 11 mei | De Landing, Amstelveen
diverse tijdslots van 1,5 uur (12 bezoekers per keer)
www.theaterbellevue.nl/dansdansrevolutie
Na de première in Theater Bellevue zal de installatie op meerdere speelplekken en (literaire) festivals in binnen en buitennland te zien zijn. Houd onze website in de gaten voor de meest actuele speeldata.
Over de makers
Lisa Weeda is een Nederlands-Oekraïense schrijver, literair programmamaker, scenarist, audiofan en virtual reality-regisseur. Tekst is altijd de basis van haar werk, maar vorm staat vrij. Oekraïne, het moederland van haar grootmoeder, staat vaak centraal in haar werk. Ze schreef en co-regisseerde de virtual-reality-installatie Rozsypne, die tijdens IDFA 2019 werd genomineerd voor een award in de categorie IDFA DOClab competition for Immersive Non-Fiction.
Ze werd door de Volkskrant uitgeroepen tot het literair talent van 2022. Aleksandra, haar debuutroman, werd genomineerd voor de Boekhandelsprijs en stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2022.
BrotherTill is een interdisciplinair kunstenaarsduo bestaande uit de broers Mathijs en Peter van Til. Het duo heeft de afgelopen jaren naam gemaakt met intense multimediale en schaamteloos expliciete concepten waar muziek, video en performance-art samengaan.