Recensie: Sleepy Hollow

8 november 2013, 20:48 | Jeroen

Wat in eerste instantie lijkt op een mismatch van een oud verhaal in de moderne tijd kan toch wonderbaarlijk goed uitpakken. Het is een moderne twist op Washington Irving’s klassieker Sleepy Hollow, waarin Ichabod Crane 250 jaar in de toekomst tot leven wordt geroepen.

Sleepy Hollow een gedurfde serie

Omdat er al verschillende gelijksoortige soorten series verschenen zijn en we alle tijdperken al zo’n beetje hebben gezien, hebben de makers wel erg hun best gedaan om out-of-the box te denken. Met de film van Tim Burton uit 1999 in gedachte blijf je in beginsel een beetje steken in twee tijden. In de vernieuwde serie komt de aap meteen uit de mouw en mist de mystiek. Die juist zo mooi verteld werd in de romantische versie met Johnny Depp. Gek genoeg wordt de serie wel dezelfde rating als de film. Beide krijgen een zeven plus op Imdb.

Op 9 oktober ging de serie in de UK in première en heeft de serie zich ruimschoots bewezen, want FOX bestelde na de vierde aflevering al een tweede seizoen.

Na de vierde aflevering komt de legende tot leven en is het alles behalve slaapverwekkend. Gelukkig hebben de schrijvers het originele verhaal gebruikt als fundering om een nieuwe verhaallijn uit te kunnen stippelen. Sterker nog, er komen steeds meer problemen om de hoek kijken. Dit creëert volop mogelijkheden die in de stijl passen. Met wat familiedrama, maar vooral leuke demonen, houdt Sleepy Hollow de spanning er aardig in.

In tegenstelling de vorige versies waar geconcentreerd wordt op de onthoofde paardrijder, komen de demonen meer centraal te staan in deze versie van Sleepy Hollow. Er worden wat Bijbelse ingrediënten toegevoegd aan het hele spektakel waardoor de oorspronkelijke onthoofde paardrijder deel uit maakt van een apocalyptisch gezelschap. Veel nieuwe en oude achtergronden worden samengesmeed. Door duistere wendingen krijgt het hele verhaal al snel een donker tintje met zich mee. Er hangt gelukkig wel een constant realisme in de lucht wat ervoor zorgt dat de serie niet de fantasy kant op gaat, maar rustig in het vaarwater dobbert van een serieus(er) drama-horror-thriller.

Het is echt wat nieuws in serieland. Het is een bizarre mix die verrassend uit de hoek komt. Toch blijf ik een beetje sceptisch of het tweede seizoen dit vol kan houden. Dialogen zullen zich zo snel op moeten opvolgen om boeiend te blijven. Waarschijnlijk zal er totaal niets meer over blijven van de originele legende.



Share |

Gerelateerde artikelen