Serie: Fargo

8 juli 2014, 10:27 | Jeroen

Fargo, de briljante zwarte komedie van de Coens, is terug. Op het kleine scherm ditmaal, met nieuwe verhalen en andere personages, maar met dezelfde donkere humor, hier nog wat vetter aangezet.

Fargo is terug compleet met veel sneeuw, ‘yaaaa’-zeggers en zwarte humor. Op Netflix is het eerste seizoen van tien afleveringen te bekijken. Met nieuwe hoofdrolspelers: Martin Freeman (Sherlock, The Hobbit) is verzekeringsagent Lester Nygaard, een schmuck à la Jerry Lundegaard, die thuis onder de plak zit. Billy Bob Thornton is de stranger in town die luistert naar de omineuze naam Lorne Malvo. Dat kan maar een kant opgaan natuurlijk: de verkeerde. ‘You spent your whole life thinking there are rules,’ zegt hij met uitgestreken smoel tegen Nygaard. ‘There aren’t.’ Dat zet wat in gang: Malvo ontpopt zich als duivelse aanjager van een pak verrukkelijke Fargoiaanse ellende, waarbij de ene onfortuinlijke gebeurtenis op de andere tragedie volgt.

Geniale Rol Billy Bob Thorton

De rol die Billy Bob vertolkt in deze serie is fenomenaal. Een man die zo snel verschillende karakters in zijn subtiliteit weet neer te zetten is uniek. Je gelooft hem meteen. Zijn acteer werk mag hiervoor zeker bekroond worden. Van moordenaar tot predikant de vriendelijke loner die geen vlieg kwaad doet. Je trapt er als kijker ook gewoon weg steeds weer in. Zijn acteer werk maakt de serie dynamisch en zorgt voor diverse snelle dialogen. Alleen voor zijn prestigieuze acteerwerk moet je deze serie al gaan zien.

doden?

Vielen er in Fargo de film al heel wat doden te betreuren, in de serie vallen ze echt bij bosjes. De score gaat rap richting Texas Chainsaw Massacre, en omdat we dan pas twintig minuten onderweg zijn in de pilot vrees je even het ergste. Maar dat blijkt onnodig. Gelukkig, want wat zou het jammer zijn als de serie zou tegenvallen.

Nieuw leven

Het opwindende nieuws dat de Coen Brothers nieuw leven zouden blazen in Fargo, hun met twee Oscars bekroonde film uit 1996, kwam twee jaar geleden. De broers nemen een zeker risico met deze televisieversie. Spin-offs, sequels en remakes van grote succesnummers: het kan zo verkeerd gaan. De broers zouden in dit geval optreden als executive producers, een titel die in tv-land betekent dat ze flink wat in de melk te brokkelen hebben. En dat mag zeker even aanstipt worden. Als je zelf een aardige serie kijker bent weet je wat een serie nodig heeft om je “hooked” te krijgen: Het gevoel, een goed verhaal, een sterke cast en snelle dialogen, Fargo heeft deze ingrediënten als geen ander. Misschien zouden we zelfs kunnen zeggen dat dit een nieuw en ander hoger niveau van series is. We kijken nu al uit naar het tweede seizoen van Fargo!Share |

Gerelateerde artikelen