IFFR introduceert Limelight

29 augustus 2014, 11:01 | Jeroen

Vanaf de komende 44ste editie presenteert International Film Festival Rotterdam (IFFR) een nieuw terugkerend programmaonderdeel onder de titel Limelight. Tegelijkertijd wordt het totaal aan feature films op IFFR 2015 teruggebracht en worden vaste onderdelen Bright Future en Spectrum elk in tweeën gesplitst.

Internationaal Film Festival Rotterdam 2015

De selectie van Limelight van ongeveer dertig films zal bestaan uit nieuw werk van aansprekende namen van de hedendaagse cinema en in het oog springende films die na IFFR in de Nederlandse filmtheaters te zien zullen zijn. De premières van Limelight vinden plaats in aanwezigheid van de regisseur of gerelateerde gasten en worden zoveel mogelijk omlijst door speciale evenementen. Met Limelight wil het filmfestival nog nauwer samenwerken met de Nederlandse distributeurs en zo de uitbreng van kunstzinnige kwaliteitsfilms verder ondersteunen. Ook premièrefilms met een internationaal bekende gast kunnen in dit programma op passende, feestelijke en toegankelijke wijze gepresenteerd worden.

Het totaal aan speelfilms in de hoofdprogramma’s zal met grofweg twintig procent worden teruggebracht om alle geselecteerde films de aandacht te geven die zij verdienen. De reguliere programmaonderdelen Bright Future (debuten of tweede films van aanstormend talent) en Spectrum (vernieuwend en belangrijk werk van meer gevestigde filmauteurs) blijven bestaan. Binnen deze programma’s wordt een splitsing aangebracht tussen een première-deel (films die hun wereld- of internationale première in Rotterdam hebben) en anderzijds een selectie hoogtepunten van andere filmfestivals.

Hivos Tiger Awards Competition

De Hivos Tiger Awards Competition zal ongewijzigd terugkeren, ook blijft de recent gestarte ‘The Big Screen Award’ bestaan. IFFR is ervan overtuigd dat de vernieuwde indeling zowel filmmakers en filmprofessionals als festivalbezoekers voordelen zal bieden. Binnen het omvangrijke aanbod van het festival zal iedereen beter zijn weg kunnen vinden.

In de loop van de komende maanden zal IFFR haar Signals-programma’s bekend maken. Deze omvatten zoals gebruikelijk thematische programma’s, focussen, retrospectieve selecties en samenwerkingen met andere instellingen.

Reguliere programmaonderdelen IFFR 2015

  • Hivos Tiger Award Competitie: Vijftien films van beginnende filmauteurs maken elk kans op één van de drie hoofdprijzen van het festival.
  • Bright Future Premieres: Ongeveer vijfentwintig wereld- of internationale premières. Eerste of tweede lange films van eigenzinnig nieuw talent.
  • Bright Future: Opvallendste films van nieuw talent van het afgelopen jaar. Eerste of tweede lange films.
  • Spectrum Premieres: Gevestigde namen van de filmkunst presenteren hun premières in Rotterdam.
  • Spectrum: De essentiële films van gevestigde filmmakers.
  • Limelight: Bijzondere premières van films die later in het jaar in de Nederlandse arthouses verwacht mogen worden.


Share |

Gerelateerde artikelen