Selectie IDFA 2014 bekend

10 oktober 2014, 21:14 | Jeroen

De selectie van het aankomende IDFA, dat van 19 tot en met 30 november voor de 27e keer plaatsvindt in Amsterdam, staat vanaf nu online. Het programma bevat 298 titels (uit 3200 inzendingen), waarvan 81 documentaires hun wereldpremière tijdens het festival beleven.

In het programma zijn in totaal 62 Nederlandse producties opgenomen, verspreid over de verschillende programma onderdelen. Dit jaar is een speciaal themaprogramma gewijd aan de rol van de vrouw in de documentaire: The Female Gaze. Met het themaprogramma Of Media and Men staat IDFA dit jaar stil bij de werking van de media en de rol van beeldvorming binnen de democratie.

De Top 10 wordt verzorgd door de Heddy Honigmann, van wie ook een retrospectief te zien is. Daarnaast presenteren IDFA en EYE een speciaal themaprogramma waarin de hybride film centraal staat: Framing Reality.

De hoofdlocaties blijven Pathé Tuschinski, Pathé de Munt, EYE en de Brakke Grond, maar het festivalcentrum verplaatst zich van het Rembrandtplein naar Café de Jaren en Café Swych in de Nieuwe Doelenstraat. Omdat ook het Compagnietheater en Arti et Amicitiae tot de vaste festivallocaties behoren speelt het grootste deel van IDFA zich vanaf nu af langs de Amstel.

In het competitieprogramma voor de lange documentaire zijn 15 films opgenomen. Twee documentaires in deze competitie zijn Nederlandse producties: Around The World in 50 Concerts van Heddy Honigmann en Those Who Feel the Fire Burning van Morgan Knibbe.

IDFA Competition for Feature-Length Documentary

35 Cows and a Kalashnikov van Oswald Richthofen (Duitsland)
Fraai vormgegeven drieluik over krijgers/veehouders, kleurrijk geklede dandy’s en voodoo worstelaars in respectievelijk Ethiopië, Congo-Brazzaville en Congo-Kinshasa.

Around The World in 50 Concerts van Heddy Honigmann (Nederland)
Honigmann reisde met het Koninklijk Concertgebouworkest de wereld over en sprak met liefhebbers van muziek over de betekenis ervan in hun leven.

Chameleon van Ryan Mullins (Canada)
De Ghanese onderzoeksjournalist Anas Aremeyaw Anas, wiens verschijning en onorthodoxe methoden om misdrijven aan het licht te brengen beroemd en berucht zijn, op de voet gevolgd.

Democrats van Camilla Nielsson (Denemarken)
Intrigerende inkijk in de werking van een autoritaire staat op de rand van democratisering: hoe Zimbabwe een nieuwe grondwet kreeg.

The Forecaster van Marcus Vetter (Duitsland)
Het buitengewone verhaal van Martin Armstrong die vriend en vijand verbaasde met zeer accurate voorspellingen over de wereldeconomie op basis van een zelf ontworpen model.

Franco’s Promise van Marc Weymuller (Frankrijk/Spanje)
De ruïnes van Belchite staan symbool voor de collectieve vergetelheid die Spanje na de burgeroorlog (1936-1939) beving. Maar kun je het verleden de rug toekeren?

Of Men and War van Laurent Bécue-Renard (Frankrijk/Zwitserland)
De verhalen van een groep Amerikaanse Irak-veteranen met PTSS groeien uit tot een krachtig anti-oorlogsprotest.

The Queen of Silence van Agnieszka Zwiefka (Duitsland/Polen)
Als doofstomme, onwelkome Roma in Polen staat de tienjarige Denisa buiten elke gemeenschap. Haar gevoelens daarover uit ze als dansende Bollywoodprinses.

Somboon van Krisda Tipchaimeta (Thailand)
De liefde wordt niet geuit in grote woorden, maar in de – minutieus in beeld gebrachte – dagelijkse zorgzaamheid van opa Somboon voor zijn geliefde, zieke vrouw.

Something Better to Come van Hanna Polak (Denemarken/Polen)
Prijswinnende documentairemaker Hanna Polak volgt tien jaar lang het tienermeisje Yula en haar lotgenoten, die leven op de grootste vuilstortplaats van Europa.

That Sugar Film van Damon Gameau (Engeland/Australië)
Damon Gameau wil de werking van suiker aan den lijve ondervinden en eet zestig dagen lang de gemiddelde inname van de Australiër: veertig theelepels per dag.

Those Who Feel the Fire Burning van Morgan Knibbe (Nederland)
Experimentele, poëtische documentaire over een ernstig maatschappelijk probleem: de vele vluchtelingen die aan de grenzen van Europa in een uitzichtloze positie belanden.

Those Who Said No van Nima Sarvestani (Zweden)
In de jaren 80 vermoorde het Iraanse regime duizenden politieke gevangenen. De daders bleven ongestraft. Hun slachtoffers eisen nu gerechtigheid.

Uyghurs, Prisoners of the Absurd van Patricio Henriquez (Canada)
Het schokkende verhaal een groep Oeigoeren die jarenlang onschuldig gevangen zaten in Guantánamo Bay. Hoe kon dit gebeuren?

Wind on the Moon van Seung-Jun Yi (Zuid-Korea)
Yeji (19) is doof en blind geboren. Ze heeft een diepe band met haar moeder, die haar helpt zo veel mogelijk uit het leven te halen.

Check hier de complete filmlijst.



Share |

Gerelateerde artikelen