IDFA Bertha Fund documentaires

5 november 2014, 08:43 | Jeroen

In de selectie van IDFA 2014 zijn in totaal dertien documentaires opgenomen die tot stand zijn gekomen met een financiële bijdrage van het IDFA Bertha Fund (IBF). Vier documentaires zijn geselecteerd voor de verschillende competities van IDFA en drie films zijn onderdeel van het themaprogramma The Female Gaze. De rest van de films zijn verspreid over het hele programma van IDFA.

Het IDFA Bertha Fund, dat documentaireprojecten in ontwikkelingslanden ondersteunt, breidt vanaf januari 2015 de activiteiten uit door ondersteuning te bieden aan Europese producenten die partner zijn in producties van filmmakers uit ontwikkelingslanden.

De Bertha Foundation blijft het fonds structureel ondersteunen, evenals ontwikkelingsorganisatie Hivos. Nieuw is de samenwerking met het Minsterie van Buitenlandse Zaken, dat de komende twee jaar een mensenrechten programma van het IBF ondersteunt.

IBF Documentaires tijdens IDFA 2014

In totaal zijn 13 documentaires, die in de afgelopen jaren financiering hebben ontvangen van het IDFA Bertha Fund (IBF), in de selectie van IDFA opgenomen.

De oogst van dit jaar brengt verhalen van over de hele wereld, van de overlevingsdrang van vluchtelingen in Soedan, tot verhalen over vriendschap en ouderdom in Chili. Voor het merendeel zijn het films van beginnende makers, die op IDFA hun eerste of tweede film vertonen.

The Storm Makers (Cambodja, Frankrijk) van Guillaume Suon is geselecteerd voor de IDFA Competition for Mid-Length Documentary. Guillaume Suon won in 2012 de IDFA Award for Best Mid-Length Documentary met Red Wedding.

In de IDFA Competition for First Appearance) zijn opgenomen: Die Before Blossom (Indonesië) van Ariani Djalal, Mother of the Unborn (Egypte, Verenigde Arabische Emiraten) van Nadine Salib en Tea Time (Chili) van Maite Alberdi. Deze drie kanshebbers voor de IDFA Award for Best First Appearance zijn eveneens geselecteerd geweest voor de IDFAcademy of IDFAcademy Summer School. In de sectie Masters zit de nieuwe film van de Zuid-Afrikaanse regisseur Franςois Verster: The Dream of Shahrazad (Zuid-Afrika, Egypte, Frankrijk, Nederland, Jordanië). Beats of the Antonov (Sudan, Zuid-Afrika) van Hajooj Kuka, de winnaar van de publieksprijs van het Toronto International Film Festival, is geselecteerd voor Best of Fests. Ady Gasy, The Malagasy Way (Madagascar, Frankrijk) van Nantenaina Lova, Fest of Duty (Iran) van Firouzeh Khosrovani, In the Dark (Servië) van Goran Stankovic en Saken (Jordanië, Palestina) van Sandra Madi worden in Panorama vertoond. Tenslotte zijn drie oudere IBF titels in het themaprogramma The Female Gaze opgenomen: The Bridge (2004, Roemenië) van Ileana Stanculescu, Gulabi Gang (2012, Noorwegen, India, Denemarken) van Nishtha Jain en Magic Words (to Break a Spell) (2012, Mexico, Guatemala, Nicaragua) van Mercedes Moncada Rodríguez.

IBF co-financiering Europa met ontwikkelingslanden

Vanaf 2015 breidt het IBF zijn activiteiten uit met een nieuwe categorie. IDFA Bertha Fund – Europe stelt financiering beschikbaar voor de productie en distributie van lange documentaires gemaakt door filmmakers in ontwikkelingslanden waarbij een Europese producent betrokken is. Deze uitbreiding wordt mogelijk gemaakt door het Creative EuropeMEDIA programma van de EU. De Bertha Foundation) blijft het fonds structureel ondersteunen en ook Hivos blijft partner.

Nieuw is de samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken, waarbij het IBF in samenwerking met IDFA een mensenrechtenprogramma samenstelt. Dit programma bestaat uit het jaarlijks financieren van vijf documentaires binnen het mensenrechtenthema en het helpen van de makers ervan bij het vinden van het juiste publiek voor hun film. Tevens wordt tijdens IDFA een dag gepresenteerd rond het thema mensenrechten. In samenwerking met Movies that Matter wordt op 23 november de Movies that Matter dag gepresenteerd, met films en gesprekken over mensenrechten.



Share |

Gerelateerde artikelen