IFFR 2015: De eerste titels

15 december 2014, 19:57 | Jeroen

Ruim vijf weken voor de aftrap van het festival licht International Film Festival Rotterdam (IFFR) een tipje van de sluier op. Het festival brengt de komende editie onder meer een aantal grote arthouse releases van volgend jaar alvast naar Rotterdam.

Op het programma staat werk van gerenommeerde filmmakers als Abderrahmane Sissako (Timbuktu), Ruben Östlund (Turist), Tim Burton (Big Eyes) en Christian Petzold (Phoenix). Ook talent van eigen bodem komt aan bod zoals Peter Hoogendoorn (Tussen 10 en 12).

Limelight

De titels worden samengebracht in het nieuwe programmaonderdeel Limelight, dat bestaat uit nieuw werk van aansprekende namen uit de hedendaagse cinema die na hun première op IFFR 2015 in de Nederlandse filmtheaters worden vertoond. Met Limelight wil IFFR nog nauwer samenwerken met de Nederlandse distributeurs en zo de uitbreng van artistieke kwaliteitsfilms verder ondersteunen.

Tijdens het festival zullen veel filmmakers aanwezig zijn in Rotterdam om hun films persoonlijk te presenteren. Te gast zijn onder meer Myroslav Slaboshpytskiy van dé grote verrassing van dit jaar THE TRIBE, Australiër met Nederlandse roots Rolf de Heer (CHARLIE’S COUNTRY) en Alice Rohrwacher, maakster van het in Cannes bekroonde LE MERAVIGLIE. Verder verwacht het festival alvast de Argentijnse scenarist, producent en filmmaker Martin Rejtman (DOS DISPAROS), het regisseursduo Sharon Maymon & Tal Granit (THE FAREWELL PARTY) en Syllas Tzoumerkas (A BLAST)

Bevestigde titels IFFR Limelight:

AMOUR FOU – Jessica Hausner
Een ‘romantische komedie’ gesitueerd ten tijde van de Romantiek in Berlijn en geïnspireerd op het leven en de dood van de Duitse poëet Heinrich von Kleist en zijn geliefde Henriette Vogel. (Lumière, 29 januari 2015)

ATLANTIC. – Jan-Willem van Ewijk
In zijn verlangen naar vrijheid is de jonge visser Fettah vastberaden om op zijn surfplank via de Atlantische Oceaan naar Europa te reizen. Adembenemend, poëtisch én spannend. (ABC – Cinemien, 23 april 2015)

BIG EYES – Tim Burton
Het waargebeurde verhaal van een van de grootste kunstfraudes van de twintigste eeuw. Kunstenaar Walter Keane (Christoph Waltz) strijkt met de eer, maar de bizarre en schokkende waarheid is dat zijn introverte vrouw Margaret (Amy Adams) de schilderijen maakte. ​(Cinéart Nederland, 5 februari 2015)

BLAST – Syllas Tzoumerkas
Maria, zorgzame moeder en liefhebbende echtgenote in het door crisis geteisterde Griekenland, besluit haar leven volledig om te gooien in dit energieke en onvoorspelbare drama over een ogenschijnlijk prettig leven wat op drijfzand gebouwd is. (De Filmfreak, 12 maart 2015)

HARLIE’S COUNTRY – Rolf de Heer
In de hedendaagse Aboriginal-gemeenschap, gedomineerd door de wetten van de blanken, is voor Charlie geen plek meer. Hij vertrekt om zijn eigen weg in de wereld te vinden. (ABC – Cinemien, 28 mei 2015)

THE DARK HORSE – James Napier-Robertson
Ontroerende en inspirerende film over het leven van de charismatische en briljante Genesis Potini, een Nieuw-Zeelands schaakgenie. (Imagine Filmdistributie Nederland, 9 april 2015)

DOS DISPAROS – Martín Rejtman
Met een gevonden pistool schiet de 17-jarige Mariano in een impuls twee keer op zichzelf. Hij overleeft het, maar het incident zorgt ervoor dat familieverhoudingen en vriendschapsrelaties op scherp komen te staan. (Just Film Distribution, 5 februari 2015)

EDEN – Mia Hansen-Løve
Nostalgische, maar nergens sentimentele ‘trip down Memory Lane’ in deze film waarin een dj in het Parijs van de jaren negentig niet zo succesvol blijkt als zijn vrienden van Daft Punk. Uitstekende soundtrack. (Cinéart Nederland, 30 april 2015)

ERBARME DICHMATTHÄUS PASSION STORIES – Ramón Gieling
In een verlaten kerk met een groep daklozen als publiek, doen experts en liefhebbers (theaterregisseur Peter Sellars, dirigent Pieter Jan Leusink) verslag van hun bijzondere verhouding met Bachs muziek. (ABC – Cinemien, 26 februari 2015)

THE FAREWELL PARTY – Sharon Maymon & Tal Granit
Gitzwarte komedie over vriendschap en afscheid nemen, verhaalt over een ouder echtpaar in Jeruzalem dat geconfronteerd wordt met een uitdaging die hen van elkaar dreigt te scheiden. (Cinéart Nederland, 23 juli 2015)

GIRLHOOD – Céline Sciamma
Energiek en rauw portret met de Parijse banlieues als decor laat zien hoe een 16-jarig meisje haar oude leventje ontvlucht en onder groepsdruk compleet verandert. (Cinéart Nederland, 29 januari 2015)

LOIN DES HOMMES – David Oelhoffen
Een leraar (Viggo Mortensen) begeleidt noodgedwongen een moordenaar naar de Frans-koloniale rechtbank. Tijdens de zware en gevaarlijke tocht door het Atlasgebergte groeit de verstandhouding tussen de mannen. (Imagine Filmdistributie Nederland, 12 maart 2015)

MELODY – Bernard Bellefroid
De dakloze Melody ontvangt een grote geldsom als draagmoeder voor een succesvolle Engelse zakenvrouw. De tegenpolen raken steeds meer verbonden, tot het noodlot toeslaat. (Cinéart Nederland, 14 mei 2015)

LE MERAVIGLIE – Alice Rohrwacher
Op het platteland van Umbrië leeft een imkerfamilie geheel volgens eigen regels een geïsoleerd bestaan. De komst van een Duitse jongen verstoort hun microkosmos. (ABC – Cinemien, 19 maart 2015)

PHOENIX – Christian Petzold
Berlijn, 1945. Een vrouw keert terug naar huis nadat ze in de oorlog door haar man verraden is. Ze zoekt hem op en begint een leven als haar eigen dubbelganger. (A-Film, 26 maart 2015)

LA PROCHAINE FOIS JE VISERAI LE COEUR – Cédric Anger
Een Frans departement wordt eind jaren zeventig geteisterd door een seriemoordenaar. Een jonge agent leidt het onderzoek terwijl hij eigenlijk jacht maakt op zijn psychotische zelf. (Lumière, februari 2015)

TIMBUKTU – Abderrahmane Sissako
Religieuze fundamentalisten terroriseren de stad Timbuktu. Kidane vlucht naar de woestijn waar hij een rustig leven leidt totdat hij per ongeluk een visser doodt. Over menselijkheid en intolerantie. (Cinéart Nederland, 26 maart 2015)

THE TRIBE – Myroslav Slaboshpytskiy
De dove Sergey belandt in een internaat voor dove jongeren. De nieuwkomer moet zijn plek zien te vinden in het criminele netwerk van de school. Een ode aan de stomme film. (Amstelfilm, 5 februari 2015)

TU DORS NICOLE – Stéphane Lafleur
Nicole geniet van de zomervakantie met haar beste vriendin. De vakantie krijgt een onverwachte wending wanneer haar broer thuis een rockalbum wil opnemen. Melancholie in fraai zwart-wit. (Imagine Filmdistributie Nederland, tbc 2015)

TURIST – Ruben Östlund
Brengt een echte man oog in oog met een lawine zijn telefoon of zijn kinderen in zekerheid? Onverbiddelijke, maar humoristische studie over de rol van de man in het moderne gezinsleven. (Lumière, 19 februari 2015)

TUSSEN 10 EN 12 – Peter Hoogendoorn
Op een zomerochtend tussen tien en twaalf, komt het leven van een familie tot stilstand. De wereld om hen heen draait onverbiddelijk door. (Amstelfilm, maar 2015)

De 44ste editie van IFFR vindt plaats van woensdag 21 januari tot en met zondag 1 februari 2015.



Share |

Gerelateerde artikelen