IFFR maakt line-up en jury bekend

7 januari 2015, 07:08 | Jeroen

International Film Festival Rotterdam (IFFR) heeft de line-up van de Hivos Tiger Awards competitie 2015 bekendgemaakt. Dertien projecten van filmmakers uit de hele wereld – die hiermee hun eerste of tweede speelfilm afleveren – strijden in de competitie om drie gelijkwaardige prijzen van €15.000, die worden toegekend door de vijf leden van de Hivos Tiger Awards jury.

De competitie is in 1995 opgericht om opkomend internationaal filmtalent te ontdekken, bekendheid te geven en te onderscheiden. Dit jaar zijn dat bijvoorbeeld Laura Citarella en Verónica Llinás uit Argentinië met hun regiedebuut LA MUJER DE LOS PERROS, de Deense regisseur Jeppe Rønde met zijn nieuwe film BRIDGEND, de Britse filmmaker Martin Radich met NORFOLK en de Thaise regisseur Jakrawal Nilthamrong, die naar Rotterdam komt met zijn film VANISHING POINT. Elf van de dertien competitiefilms beleven hun wereldpremière op IFFR. De andere twee films zijn internationale premières.

De Jury

De jury van de Hivos Tiger Awards 2015 bestaat uit veelgeprezen film- en toneelactrice Johanna ter Steege, de directeur van de Filmoteca Española Jose Maria Prado Garcia, de in Nederland geboren Australische filmauteur Rolf de Heer, de bekroonde Japanse producent Shozo Ichiyama en regisseur en voormalig Hivos Tiger Award-winnaar Maja Miloš. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de officiële prijsuitreiking op vrijdag 30 januari.

Bij de bekendmaking zei festivaldirecteur Rutger Wolfson: “Wij zijn heel blij dat we zulke enorme getalenteerde filmmakers mogen verwelkomen op het IFFR. Ze bewijzen dat de taal van de cinema springlevend en voortdurend in ontwikkeling is. En ze behandelen de relevante en soms complexe onderwerpen in hun films consequent op zeer zinvolle wijze. We beschouwen het als een eer dat zoveel films hier voor het eerst door het publiek gezien zullen worden in het kader van de Hivos Tiger Awards Competitie. Dit onderschrijft de ambitie van IFFR om prachtige films uit de hele wereld te vertonen aan een breed publiek.”

Volledige line-up Hivos Tiger Awards Competitie 2015

ABOVE AND BELOW van Nicolas Steiner (Zwitserland/Duitsland) – Internationale Première
Een stel woont in een tunnel in Las Vegas. Een eenzame man in de woestijn van Californië. Een meisje dat serieus plannen maakt om naar Mars te verhuizen. Allemaal bewoners van de wereld van nu, die zowel apocalyptisch als gloednieuw is. Een verbijsterende en superfilmische verkenning van het hedendaags bestaan.

ANOTHER TRIP TO THE MOON van Ismail Basbeth (Indonesië) – Wereldpremière
Een droomachtige, op Indonesische legenden gebaseerde, absurdistische fantasyfilm. Asa is de dochter van een zieneres. Om aan de macht van haar moeder te ontkomen, leeft ze verscholen in een bos. Op een dag wordt ze opgehaald door een hond, die een man blijkt te zijn en gestuurd is door haar moeder. Verfijnde visioenen.

BRIDGEND van Jeppe Rønde (Denemarken) – Wereldpremière
Het feit dat in het Welshe plaatsje Bridgend in de loop van vijf jaar 79 mensen, veelal tieners, zelfmoord pleegden zonder achterlating van reden, werd door de Deen Rønde in zijn speelfilmdebuut uitgewerkt tot een sfeervol, soms mysterieus sociaal drama. Met overtuigende hoofdrol van Hannah Murray als ‘new girl in town’.

GLUCKAUF van Remy van Heugten (Nederland) – Wereldpremière
Tegen de achtergrond van een genegeerd en verpauperd Zuid-Limburg speelt zich een heftig vader-zoondrama af dat geen mogelijkheid biedt tot ontsnappen. Niet voor de personages, die een ongelijke strijd voeren met hun sociale afkomst, en ook niet voor de toeschouwer. Daarvoor grijpt GLUCKAUF je te veel bij de keel.

HARUKO’S PARANORMAL LABORATORY van Lisa Takeba (Japan) – Wereldpremière
De gekte van deze tijd, verbeeld door oude televisieshows. Haruko is een meisje dat zich het liefst terugtrekt bij haar ouderwetse televisie. In dit wonderlijke verhaal kan een televisie in een man veranderen en dat gebeurt dan ook, zoals er nog veel meer raars en vrolijks gebeurt. Een meesterproef in fantasie.

IMPRESSIONS OF A DROWNED MAN van Kyros Papavassiliou (Cyprus/Griekenland/Slovenië) – Wereldpremière
Een man die niet weet wie hij is, ontmoet zijn voormalige geliefde. Ze vertelt hem dat hij een beroemde dichter is, Kostas Karyotakis, die zichzelf in 1928 van het leven beroofde. Elk jaar keert hij op zijn sterfdag terug. Een dag die vele malen eerder heeft plaatsgevonden, ontvouwt zich opnieuw. Maakt Kostas weer dezelfde keuzes?

LA MUJER DE LOS PERROS van Laura Citarella & Verónica Llinás (Argentinië) – Wereldpremière
Coregisseur Llinás speelt een intrigerend en uniek personage in deze existentiële fabel over een vrouw die samen met een roedel honden aan de uiterste rand van de bewoonde wereld leeft, zonder veel contact met andere mensen. De seizoenen komen en gaan. Over leven en overleven, liefde en dood.

NORFOLK van Martin Radich (Groot-Brittannië) – Wereldpremière
Een vader en zoon wonen afgezonderd van de buitenwereld. Na een conflict wordt een pijnlijke familiegeschiedenis ontrafeld. Maar het blijft een raadsel, ook voor het publiek, wie nu goed is of fout. Het landschap van Norfolk vormt de perfecte achtergrond voor dit soms verwarrende en altijd visueel overdonderende drama.

LA OBRA DEL SIGLO van Carlos Quintela (Cuba/Argentinië/Duitsland) – Wereldpremière
Moeiteloos laverend tussen schurend psychologisch realisme en dromerig surrealisme, en gelardeerd met uniek Cubaans archiefmateriaal, portretteert de film drie generaties Cubanen. In hun appartement in de woonkazerne bij een nooit voltooide kerncentrale, moeten zij noodgedwongen samen verder. Een frisse stem uit, en over, een vastgelopen land.

PARABELLUM van Lukas Valenta Rinner (​Argentinië/Oostenrijk/Uruguay)​ – Wereldpremière
Onder dreiging van het einde van de wereld krijgt een groep inwoners van Buenos Aires onderricht in survivaltechnieken in een resort in de moerassige Tigre-delta. De Oostenrijkse achtergrond van de in Argentinië opgeleide Rinner schemert door in de wrang-komische stilering van het menselijk tekort, oog in oog met de apocalyps.

TIRED MOONLIGHT van Britni West (USA) – Internationale Première
Op het eerste gezicht verschillen kleine steden niet veel van elkaar: identieke winkels en identiek vermaak. In TIRED MOONLIGHT gaat het dan ook vooral om de bewoners. Losjes met elkaar verbonden, maken zij met hun verlangens en dromen het verschil. Intuïtieve Americana-film geeft sfeervol beeld van een kleine gemeenschap.

VANISHING POINT van Jakrawal Nilthamrong (Thailand) – Wereldpremière
Een serieuze film over ernstige en ingewikkelde zaken (waaronder een dramatisch auto-ongeluk) met een speelse en zelfs luchtige toon. De film volgt twee heel verschillende mannen die ieder op hun eigen manier hun leven veranderen. Het lijkt niet direct een keuze van ze. Zo gaat dat soms met veranderingen.

VIDEOPHILIA (AND OTHER VIRAL SYNDROMES) van Juan Daniel Fernández Molero (Peru) – Wereldpremière
Internetcafés en slackers, niet zo onschuldige schoolmeisjes en amateurporno met Google Glass, Maya’s en het einde van de wereld, acid-trips en cavia’s die voor exorcisme-doeleinden gebruikt worden: nee, in de Peruaanse hoofdstad Lima verschilt de hedendaagse realiteit, virtueel of niet, weinig van die in de rest van de wereld.



Share |

Gerelateerde artikelen