World Cinema Amsterdam: 6e editie

10 juni 2015, 08:26 | Jeroen

Het is zomer, de dagen zijn warm, de avonden lang en zwoel – tijd voor het jaarlijkse filmfestival World Cinema Amsterdam, dat dit jaar van 14 t/m 23 augustus zijn zesde editie beleeft. Tien dagen lang staat Rialto in het teken van de beste films uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika, swingende feestjes en bijzondere Q&A’s.

Net als bij de vorige edities vormt het competitieprogramma de ruggengraat van het festival. Op het spel staan twee prijzen: de Juryprijs en de Publieksprijs. Het festival wordt geopend met een van de genomineerden voor de Juryprijs: IXCANUL, een film van debuterend regisseur Jayro Bustamante, die met dit indrukwekkende coming-of-age-drama bewijst dat men ook in Guatemala fantastische films kan maken. Het Amerikaanse filmblad Variety oordeelde: “hypnotiserend mooi”.

Het Caribisch gebied wemelt van het filmtalent. Reden voor het festival om net als in 2013 speciale aandacht te besteden aan de cinema van deze regio. Onder de noemer Cine Caribe worden films vertoond uit o.m. Cuba, Jamaica en Trinidad & Tobago. Uit dat laatste land komt bijvoorbeeld GOD LOVES THE FIGHTER van debuterend regisseur Damian Marcano, een swingend misdaaddrama dat doet denken aan SLUMDOG MILLIONAIRE. Daarnaast kent het festival een hele reeks Special Screenings met o.a. het Argentijnse relatiedrama EL INCENDIO en het ongebruikelijke Japanse liefdesverhaal KISHIBE NO TABI. En natuurlijk zijn er ook dit jaar gratis openluchtvoorstellingen. Op het programma staan vier nieuwe films: A LOS 40, CONDUCTA, KAAKAA MUTTAI (THE CROW’S EGG) en TODOS SE VAN.

Locaties

Sinds de allereerste editie vormt filmtheater Rialto het hart van het festival, ditmaal is dat niet anders. De afgelopen drie jaar is daar De Balie bijgekomen. De openluchtvoorstellingen vinden plaats in het Vondelparkopenluchttheater, het Marie Heinekenplein en voor het eerst ook voor de deur van de Q-Factory in Amsterdam Oost. Van 31 augustus t/m 4 september is er als uiterst smakelijk toetje nog een aantal festivalfilms te zien bij het On the Roofff-festival dat plaatsvindt op het dak van het VU-hoofdgebouw.

Voorproefje

World Cinema Amsterdam beperkt zich niet tot de zomer Рook buiten het festival worden mooie en interessante wereldfilms aan het publiek gepresenteerd. Bijvoorbeeld op 11 juni. Om 19.30 uur is er een speciale premi̬re van Gouden Beer-winnaar TAXI TEHERAN van Jafar Panahi. Speciaal omdat de film wordt ingeleid door de Iraanse schrijver/muzikant Sahand Sahebdivani.

Check de website voor informatie en de speellijst.



Share |

Gerelateerde artikelen