IFFR onthult

20 september 2015, 09:09 | Jeroen

Bero Beyer heeft tijdens Toronto International Film Festival zijn plannen voor de 45ste editie van International Film Festival Rotterdam (IFFR) bekendgemaakt.

Nieuw deze editie is dat acht films in de Hivos Tiger Awards Competitie meedingen naar één Hivos Tiger Award met een geldbedrag van €40.000, te verdelen tussen regisseur en producent. Daarnaast zal een speciale juryprijs ter waarde van €10.000 worden uitgereikt aan een buitengewone artistieke prestatie binnen de competitie. Voorheen dongen circa vijftien films mee naar drie gelijkwaardige prijzen van €15.000.

We willen de beste, meest innovatieve, originele en uitdagende werken van filmmakers zo groot en goed mogelijk in het zonnetje zetten, aldus Bero Beyer, die tijdens IFFR 2016 zijn eerste editie als festivaldirecteur beleeft. Daarom hebben we niet alleen het prijzengeld verhoogd, maar ook voor een opzet gekozen waarbij we elke dag een nieuwe “Tiger” centraal stellen. Op IFFR willen we buitengewone films en makers eren en vieren, en dus de volle aandacht geven.

Hivos Tiger Awards

De film History’s Future van regisseur en kunstenaar Fiona Tan is de eerste van acht films die voor de Hivos Tiger Awards Competitie is geselecteerd. Beyer: ‘Ik ben bijzonder blij dat we met History’s Future de wereldpremière van zo een cinematografisch sterke film kunnen presenteren. Met haar unieke werkwijze heeft Fiona Tan een prachtige, meeslepende en intrigerende film gemaakt. Het soort grensoverschrijdende beleving waar Rotterdam zich altijd sterk voor maakt.’
Tans scenario, geschreven in samenwerking met de gerenommeerde filmcriticus Jonathan Romney, trok topacteurs als Mark O’Halloran (CALVARY), Denis Lavant (HOLY MOTORS, BEAU TRAVAIL) en Johanna ter Steege (SPOORLOOS, TIRZA) aan.

History’s Future – deels fictie, documentair en onderzoekend essay over de hedendaagse wereld – gaat over de odyssee van een man door het woelige Europa en zijn eigen geest. Het project werd in 2013 geselecteerd voor IFFR’s co-productiemarkt CineMart.

Programma 2016

De aangescherpte competitie maakt deel uit van een meer contextueel opgezet IFFR-programma, waarin films op karakter en spirit worden geselecteerd en gepresenteerd. Alle films die tijdens IFFR 2016 te zien zijn, worden in vier secties opgedeeld. De eerste sectie presenteert nieuw filmtalent met innovatieve, gedurfde en originele films, waarvan een deel binnen de competitie valt.

De tweede sectie bevat inspirerende films van gevestigde makers. De films hebben veelal een distributeur, worden na het festival in filmhuizen vertoond en zijn geschikt voor een breed publiek. Beyer: ‘IFFR heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het lanceren van bijzondere films en het begeleiden van distributie. Daarnaast kijken we naar mogelijkheden om deze rol te optimaliseren, bijvoorbeeld door het in 2015 in het leven geroepen project IFFR Live. Hierbij werden vijf titels simultaan in veertig bioscopen in heel Europa vertoond.’

De derde sectie van het programma duikt met masterclasses, retrospectieven en speciale themaprogramma’s dieper in de wereld van cinema. Aansluitend zullen in de vierde sectie filmmakers en critici met verschillende invalshoeken het filmlandschap onderzoeken en wordt de overlap tussen cinema, televisie en andere media belicht.

De komende tijd worden de namen van bovenstaande secties en meer filmtitels bekendgemaakt.



Share |

Gerelateerde artikelen