Best of 2015: films

5 januari 2016, 13:32 | Jeroen

Het was geen fantastisch film jaar met veel verrassend goede films. Toch hebben we er weer een mooi lijstje van weten te maken.

Van alles wat, maar vooral het jaar dat Star Wars terug in zijn oude glorie verscheen. Nu de franchise in handen van Disney is, lijkt de stijl van de eerste films weer te zijn opgepakt. Inclusief de oude garde. Met Harrison Ford, Carrie Fisher en Mark Hamill oftewel Han Solo, Princess Leia en Luke Skywalker terug beloofde het een trip down memory lane te worden en het begin van wat ons de komende jaren te wachten staat.

Filmhuis

Naast deze blockbuster veelal filmhuis films in de lijst. The Lobster is een semi sci fi film over hoe wij in de nabije toekomst liefde vinden. Een film van de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos. Eerder maakte hij de film Dogtooth. Ex Machina net als The Lobster semi sci fi maar dan over artificial intelligence. Het was dit jaar de openingsfilm van het Imagine festival. Twee films in de top tien over muzikanten met Amy en Straight outta Compton. Amy is een interessante en tegelijk trieste kijk in het leven (en de uiteindelijke dood) van de superster. Staight outta Compton is het verhaal van de rise and fall van de beroemde hiphop groep NWA. Iets wat te veel verheerlijking, toch het kijken meer dan waard. Gespeeld overigens en geen documentaire.

Met Er ist wieder da, Turist en Minions valt er ook wat te lachen in de lijst. Vooral Turist is een verrassend leuke film over een gezin op skivakantie met veel pijnlijk gênante, maar daardoor erg grappige momenten. De animatie film Minions was de kinderfilm van het jaar, maar ook voor volwassenen een aanrader. Het boek van Er ist wieder da was al grappig en de film al net zo. Hitler wordt wakker in de 21ste eeuw en gaat aan de slag als komiek, geniaal.

De Western

De western is terug. Deze maand gaat The Hateful Eight van Tarantino in première dus die kan niet in de lijst. Slow West met Michael Fassbender van debuterend regisseur John Maclean wel. Een Schotse regisseur die ook het script voor de film schreef. Je moet geduld hebben voor deze film. Het gaat allemaal zo traag als het leven in die tijd ook waarschijnlijk ging. Prachtig gefilmd en gespeeld. Tot slot de film Son of Saul. Een oorlogsdrama over Auschwitz van regisseur László Nemes. Eveneens een debuterend regisseur. Dit maal uit Hongarije. De film laat deze generatie zien dat terreur van alle tijd is. Weliswaar in verschillende vormen is de uitkomst telkens verschrikkelijk.

1) Star Wars The Force Awakens
2) The Lobster
3) Ex Machina
4) Amy
5) Son of Saul
6) Turist
7) Slow West
8) Straight Outta Compton
9) Er ist Wieder da
10) Minions



Share |

Gerelateerde artikelen