Awards Imagine uitgereikt

24 april 2016, 11:33 | Jeroen

Gister zijn de winnaars van het Imagine Film Festival bekend gemaakt tijdens het officiële slot van het festival. De Méliès d’Argent voor de beste Europese fantastische film ging naar het minimalistische The Survivalist (feature) en het fantasierijke Aquabike (short).

De Black Tulip Award ging naar de warmbloedige sciencefictionfilm Into the Forest. De MovieZone Jury koos voor de found footage horror JeruZalem. Rond middernacht is bekend welke film de Silver Scream Award, de publieksprijs van Imagine, wint.

Nog geen genoeg van Imagine? Niet getreurd, want vandaag zie je nog heel de dag de beste films tijdens Best of Imagine. Bekijk hier het programma.

Black Tulip Award

Into the Forest – Patricia Rozema, Canada 2015
De Black Tulip Award voor de beste film is uitgereikt door de jury bestaande uit Gawie Keyser (journalist en radiomaker), Lauren Murphy (cultureel programmeur bij hotspot Pllek) en Joost de Vries (filmproducent).

Uit het juryrapport: De jury was onder de indruk van de intelligentie van de vrouwelijke hoofdpersonen van Patricia Rozema’s verhaal over twee zusters die worden geconfronteerd met de nasleep van een grote ramp in een afgelegen deel van Noord-Amerika. De zussen zijn vindingrijk, ze verbouwen eten als hun voorraden opraken, ze richten zich op praktische zaken na een gewelddadige en traumatische gebeurtenis en ze helpen elkaar | Lees meer.

Méliès d’Argent

The Survivalist – Stephen Fingleton, GB 2015 (feature)
De Méliès d’Argent, de prijs voor de beste Europese fantastische lange film is uitgereikt door de jury bestaande uit journalist Sacha Gertsik (De Filmkrant), auteur Jeroen van Unen (De nachtuilen) en filmcriticus Vincent Hoberg (Nieuwe Revu, Zone 5300).

Uit het juryrapport: Na een kort geanimeerde intro, briljant in zijn simpliciteit, werpt Fingleton ons in een klein paranoïde-utopisch universum: een hut in een bos waar een man probeert te overleven in een post-apocalyptische wereld. Met de komst van twee vrouwen creëert schrijver/regisseur Fingleton een schaakspel dat constant intens is, een microkosmos waar extreem wederzijds wantrouwen wordt afgewisseld met de brute wetenschap van de personages dat puur overleven geen kwestie is van sekse of macht, maar slechts een noodzaak. | Lees meer.

The Survivalist is vandaag om 14.40 uur nog te zien tijdens Best of Imagine.

Aquabike – Jean-Baptiste Saurel, Frankrijk 2015 (short)
De Méliès d’Argent voor de korte film is uitgereikt door de jury bestaande uit Laura Jehle (kunstdocent en educatiespecialist) en Christian Pazzaglia (oprichter CineSonic en programmeur Imagine).

Uit het juryrapport: Van de twintig finalisten sprong deze prachtshort eruit als de meest fantasierijke en onvoorspelbare. De film doorbreekt genreconventies en slaagt er in iets meer dan 20 minuten in om een vernieuwende, originele wereld te creëren, vol onconventionele personages en verrassende wendingen. Door zijn creativiteit, originaliteit, visuele aantrekkelijkheid en bizarre gevoel voor humor kozen we dit jaar Jean-Baptiste’s Aquabike als beste Europese korte film.

MovieZone Award

JeruZalem – Doron & Yoav Paz, Israël 2015
De MovieZone Award is uitgereikt door de jongerenjury van 16-18 jaar, bestaande uit Arjen de Feijter, Iris Vaessen, Kalin Popov, Fleur Harshagen en Jiska Warmels.

Uit het juryrapport: Zoals de titel al doet vermoeden, speelt deze film zich af in de oude en religieuze stad Jeruzalem, waar een vakantie bedoeld voor ontspanning en genieten, verandert in een race om de stad te ontsnappen. Kijkend door de Google glasses van één van de hoofdpersonages, krijgt de kijker een prachtig beeld van de mysterieuze stad. Het voelt alsof je alles zelf ervaart, wat de film alleen nog maar enger maakt. | Lees meer.

Tussenstand Silver Scream Award

Tijdens Imagine bepaalt het publiek welke film de Silver Scream Award wint. Dit is de laatste tussenstand:

1 | They Call Me Jeeg Robot (8,75)
2 | Men & Chicken (8,62)
3 | De Palma (8,59)
4 | The Boy and the Beast (8,56)
5 | I Am a Hero (8,33)

De Silver Scream Award wordt vannacht, na de laatste filmvertoning, bekend gemaakt op social media.

Imagine Film Festival
14 – 24 April 2016 – EYE in Amsterdam
website



Share |

Gerelateerde artikelen