Camera Japan Festival

1 oktober 2016, 10:28 | Jeroen

Tijdens haar elfde editie bedient CAMERA JAPAN Festival haar 6000+ bezoekers met meer dan 40 recente Japanse films, variërend van arthouse drama en (surrealistische) comedy tot buitenissige horror en ‘pink’ films. Comedy is het festivalthema van Camera Japan 2016.

Vrijwel alle films in het programma zijn Nederlandse premières, waaronder negen internationale en Europese premières.

Check de website voor meer informatie.

Het festival pakt verder uit met vier anime vertoningen, vier documentaires en de nieuwste films van regisseurs KUROSAWA Kiyoshi, ISHII Gakuryu (voorheen ISHII Sogo) en SAKAMOTO Junji. CAMERA JAPAN 2016 draait van 6-9 oktober in LantarenVenster, Rotterdam, waarna een deel van het programma van 14-16 oktober vertoond wordt in Kriterion, Amsterdam (zie het volledige festivalprogramma hieronder). De kick-off vindt plaats op 5 oktober bij WORM.

Comedy in Japan

De Japanners mogen dan wel als een nogal ernstig volk overkomen, de Japanse cultuur koestert nochtans veel verschillende soorten humor, van subtiele woordspelingen tot krankzinnige kolder. Japanse comedy is zoveel meer dan de vreemde en gekke televisiefragmenten die je op Youtube ziet. Tijdens deze 11de editie van Camera Japan vertonen we 10 films die de brede diversiteit aan humor in de Japanse cinema zullen illustreren. We bieden ook speciale theatervoorstellingen waar je zowel de klassieke als moderne variant van live comedy kunt ervaren. Op haar 11de verjaardag verwacht Camera Japan meer glimlachen, gegrinnik en geschater dan ooit!

Premières

Drie films beleven hun internationale premières tijdens het festival: de omnibusfilm Anniversary onder leiding van SAZAKI Atsunori, I am a Weapon van MIMA Akihiro en Matasaburo of the Wind van de befaamde regisseur YAMADA Hiroki. De nieuwe speelfilms van ISHII Gakuryu, SAKAMOTO Junji, TOYOSHIMA Keisuke, YAMAMOTO Toru, YANAGISAWA Show, WATANABE Kensaku alsmede de nieuwe documentaire van MATSUMOTO Takako zullen hun Europese premières krijgen. Fukushima Mon Amour van Doris DÖRRIE zal later dit jaar in de Nederlandse bioscopen uitgebracht worden.

Openingsvoorstelling, tentoonstellingen, events en kick-off

CAMERA JAPAN biedt in haar filmprogramma een breed palet van arthouse-drama, genrefilms (misdaad, actie, comedy, pink film en anime), documentaires en korte films. De opening van het festival vindt plaats op 6 oktober met de vertoning van de speelfilm The Mohican Comes Home, een van de grootste hits tijdens het afgelopen Nippon Connection Film Festival in Frankfurt (mei 2016). Voor en na de voorstellingen zijn festivalbezoekers welkom bij de tentoonstellingen, een raguko-workshop, korte ‘interventies’ (korte voorstellingen die plaatsvinden in de lobby), een pop-up markt voor Japanse producten, de Filmbrunch (alleen in Rotterdam), de altijd razend populaire Kids’ Day op zondag 9 oktober, en op de kick-off op 5 oktober bij WORM (Rotterdam), waar experimentele films worden gecombineerd met een optreden van electro music producer Foodman (HIGUCHI Takahide).

Special screenings

CAMERA JAPAN presenteert twee films uit Nikkatsu’s beruchte ‘Roman Porno’-serie: het klassieke soft-core romantische drama Lovers are Wet (1973) en de energieke soft-core flirtage Wet Woman in the Wind (2016), onderdeel van Nikkatsu’s recente plan om de serie nieuw leven in te blazen door gelauwerde regisseurs.

Programma en tickets

Nieuws over CAMERA JAPAN en, vanaf 1 september, het complete programma plus informatie over de tickets is te vinden op www.camerajapan.nl. Het festival is ook te volgen op Facebook via facebook.com/camerajapan, Instagram en Twitter (@CAMERAJAPAN).

Over CAMERA JAPAN

CAMERA JAPAN Festival wordt georganiseerd door vijftien enthousiaste, vrijwillige stafleden bijgestaan door veertig vrijwilligers voor logistiek, productie, styling en ontvangst. Naast het festival in Rotterdam en Amsterdam organiseert CAMERA JAPAN voorstellingen van Japanse films in filmtheaters door het hele land. CAMERA JAPAN komt mede tot stand dankzij bijdragen van Rotterdam Festivals, Nederlands Filmfonds, en FedEx.



Share |

Gerelateerde artikelen