Cello & Film 2016

12 oktober 2016, 12:13 | Jeroen

Als opmaat voor de zesde Cello Biënnale presenteren de Cello Biënnale Amsterdam en EYE samen het muzikale mini filmfestival Cello & Film.

Van 18 t/m 25 september vertoont EYE o.a. stille films begeleid door live cellomuziek met als hoogtepunt een nieuwe soundtrack van 2,5 uur voor de futuristische klassieker Metropolis (1927) van Fritz Lang.

Componist Pieter Smithuijsen schreef een soundtrack voor acht cello’s, pianotracks en bioscooporgel.

Cello & Film, 18 t/m 25 oktober in EYE, IJpromenade 1, Amsterdam. Check de website voor meer informatie.

Programma Cello & Film

Hamlet
zondag, 18 sept 16.00
Stille film (Duitsland 1921) met live muziek van Annie Tångberg (cello), Emile Visser (cello) en Martin de Ruiter (bandoneón).

De Deense stille-filmdiva Asta Nielsen produceerde deze gedurfde Hamlet-verfilming en vertolkte zelf de titelrol. Nielsen geeft een bijzondere interpretatie van Shakespeares klassieker, de troonopvolger is geen man maar een vrouw.

Bauhaus
dinsdag, 20 sept 19.30
Cellist Örs Köszeghy speelt werken van Hindemith, Veress en Krenek bij avantgardefilms uit de collectie van EYE uit de periode Bauhaus.

Het Bauhaus (1919-1933) in Weimar en Dessau was de wereldberoemde school waar aankomende ontwerpers en kunstenaars werden opgeleid in de modernistische leer. Kunst en design werden er verenigd in een revolutionair idee over Gestaltung: het werken aan nieuwe vormen voor de nieuwe mens in een nieuwe (socialistische) wereld, een allesomvattend design ‘van theekopjes tot hele steden’, zoals de bekende kunstcriticus Robert Hughes ooit pakkend samenvatte.

Na afloop speelt de Cello Company entertainmentmuziek uit die tijd.

De Meester en Margarita
woensdag, 21 sept 19.30
Previewconcert van de theatrale voorstelling De Meester en Margarita naar de roman van Michail Boelgakov van theatermaakster Dagmar Slagmolen met cellisten Maya Fridmann en Kian Soltani en Creative Performance Lab.

Aansluitend de film Il maestro e Margherita (1972) van de Joegoslavische regisseur Aleksandar Petrovic.

Slagmolens voorstelling gaat 24 oktober a.s. in première tijdens de Cello Biënnale Amsterdam.

Typhoontschik
zaterdag, 24 sept 16.00
Seven Romances opus 127 van Dmitri Sjostakovitsj worden uitgevoerd door het Osiris Trio en Charlotte Riedijk, sopraan.

Daarna Typhoontschik, de documentaire (1999) van Eline Flipse over het bewogen leven van de Russische celliste Natalia Gutman, een levende legende.

Metropolis / een nieuwe filmscore voor cello
zondag, 25 sept 16.00
Fritz Langs beroemde sciencefictionklassieker bracht de UFA-studio indertijd op de rand van faillissement door Langs geldverslindende eisen voor de inrichting van zijn futuristische metropool. Menig componist heeft deze beroemde stille film van een nieuwe soundtrack voorzien. Componist Pieter Smithuijsen werkte een jaar aan zijn versie voor acht cello’s, pianotracks en bioscooporgel.

De acht cello’s zijn de cello’s van de Biënnale Cello Band en de Cello Company.



Share |

Gerelateerde artikelen