Cinetoko #35

20 oktober 2016, 12:43 | Jeroen

Op dinsdag 15 november organiseert Motoko een extra Cinetoko filmavond in het Korzo Theater. Hierin presenteren Maarten van Kroon zijn laatste documentairefilm Cold Case Torrentius, die op het NFF in Utrecht in première ging.

Cinetoko #35
Maarten de Kroon
/ Cold Case Torrentius
Datum Dinsdag 15 november 2016 om 20.30 / Deuren open 20.00
Locatie Korzo Theater, Prinsestraat 42, Den Haag
Info op de website

Cold Case Torrentius

In Cold Case Torrentius duikt de Haagse filmer en scenarioschrijver Maarten de Kroon, een van de makers van de bekroonde documentaire Hollands Licht, in de Hollandse duisternis. Cold Case Torrentius is een documentaire over de grenzen van tolerantie, een raadselachtig meesterwerk en het ongelofelijke leven van de schilder Johannes Torrentius. Vrijdenker en libertijn, een uitzonderlijke stilleven-schilder én maker van erotische prenten, gevangen genomen in Haarlem in 1627, gemarteld, bijna veroordeeld tot dood op de brandstapel, na twee jaar tuchthuis vrijgekomen dankzij politieke druk van het Koninklijk Huis en de Engelse koning, verbannen naar London om aan het Engelse hof te werken – en vanaf dat moment ontbreekt vrijwel elk spoor van hem. Slechts één schilderij van hem is bewaard gebleven: het Stilleven met Breidel.

In Cold Case Torrentius wordt de zaak Torrentius heropend. Zijn Stilleven met Breidel uit 1614, volgens de getuige-deskundigen die in de documentaire aan het woord komen een raadselachtig meesterwerk, wordt van zaal gehaald en in het Rijksmuseum opnieuw onderzocht. Na 400 jaar is nog steeds niet achterhaald hoe Torrentius zijn schilderij precies heeft gemaakt. Sporen van olie in de verf zijn nooit gevonden, ei-tempera ook niet. Nieuw materiaal-technisch is nodig om te achterhalen welk medium de schilder gebruikt moet hebben.

In Cold Case Torrentius wordt het nieuwe onderzoek in het Rijksmuseum gevolgd. Een internationaal gezelschap van getuige-deskundigen wordt geraadpleegd: wat heeft hij gedaan, hoe heeft hij het gedaan, wat was zijn relatie met het Koninklijk Huis, wat is met zekerheid te zeggen? En hoe tolerant was Holland eigenlijk in die 17de-eeuw, waarin een vrijdenker en libertijn als Torrentius als ketter werd gemarteld én veroordeeld. Hoe dichter bij de feiten, hoe raadselachtiger het wordt.

Avondschema
20:00 – 20:30 Open
20:30 – 20:45 Introductie: Maarten de Kroon
20:45 – 22:00 Vertoning: Cold Case Torrentius
22:00 – 22:30 Q&A: Maarten de Kroon
22:30 – 00:00 Drankje en de mogelijkheid om de spreker te ontmoeten

De avond wordt gehost door illustrator-animator Danièle Knirim, van Hiervandaan & Studio Rogier Wieland.

*Please note that this evening will be held in Dutch.

Over Cinetoko
Motoko organiseert sinds 2008 Cinetoko filmavonden in Den Haag. Bij deze filmavonden draait het om het proces achter de schermen van filmmakers en animatoren. Speciale gasten komen praten over hun werk met als doel hun ervaringen te delen en creatieve geesten te inspireren. We nodigen je graag uit in de clubzaal van het Korzo Theater in Den Haag.

Cinetoko wordt ondersteund door de Gemeente Den Haag, Korzo Theater en Motoko Animation & Motion Design.

BIOGRAFIE FILMMAKER (NL)
Maarten de Kroon (Den Haag, 1959) is filmmaker en schrijver. Met de documentaire Hollands Licht die hij samen met zijn broer Pieter-Rim de Kroon maakte, won hij het Gouden Kalf voor de beste lange documentaire op het Nederlands Film Festival in 20013. Hollands Licht won daarnaast nog publieksprijzen op het Europees Film Festival Brussel, het Flevoland Film Festival 2004, de Nederlandse Academy Award, Het Gouden Beeld 2005 voor de beste televisie documentaire categorie Kunst & Cultuur.

Eveneens samen met zijn broer maakte Maarten de Kroon de documentaire V.I.S.S.E.N (2012, AVRO) en diverse korte films. Van 1984 tot 1990 werkte hij samen met de Haagse regisseur Olivier Koning aan de documentaires Terbeschikkinggesteld en de serie PASSIES, allebei onderscheiden met een Gouden Kalf op het Nederlands Film Festival, en de lange documentaire Sao Paulo SP.

Sinds een aantal jaren regisseert én produceert Maarten de Kroon documentaires en korte films. In 2014 ging de documentaire LANDLOCKED in première, samen met de korte film North Sea Transport, die hij in Moldavië maakte als artist-in-residence voor de Haagse organisatie Satellietgroep. LANDLOCKED, een poëtische film over Moldavië en de relatie met de Zwarte Zee, ontving in 2015 de publieksprijs op het Internationale documentaire filmfestival Cronograf. Voor Hollands Meesters van de 21ste Eeuw (televisie) maakte hij in 2015 het kunstenaarsportret Jan Andriesse,

De meest recente documentaire Cold Case Torrentius (69 min) ging op 24 september 2016 in première op het Nederlands Film Festival. In Cold Case Torrentius, die hij in samenwerking met Jeanne van der Horst maakte, duikt de filmmaker in de ‘Hollandse duisternis’: in het ongelofelijke leven van de succesvolle schilder, vrijdenker én verketterde kunstenaar Johannes Torrentius, van wie slechts één raadselachtig schilderij bewaard is gebleven.

Momenteel werkt hij, eveneens samen met Jeanne van der Horst, aan een serie korte films en een lange documentaire film over De Pont museum in Tilburg.

Maarten de Kroon volgde zijn opleiding aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en begon zijn loopbaan als journalist bij dagblad Het Vaderland. Vanaf 1982 combineerde hij zijn werkzaamheden met het schrijven van scenario’s voor documentaire en andere films.



Share |

Gerelateerde artikelen