Other Futures

14 november 2017, 11:19 | Jeroen

Van vrijdag 2 tot en met zondag 4 februari staan de Melkweg en Sugarfactory volledig in het teken van sciencefiction.

Other Futures is het eerste niet-westerse sciencefictionfestival ter wereld met een zeer divers programma vol films, anime & manga, literatuur, beeldende kunst, muziek, multimedia performances, storytelling, spoken word, masterclasses, lezingen en debatten. In de eerste editie van Other Futures komen denkbeelden en werk van niet-westerse makers en denkers over de toekomst aan bod: een verkenning van inspirerend, geestig en in het westen tot nu toe onbekend werk. Vanaf 1 december is de website met het programma live en start tevens de kaartverkoop.

Is sciencefiction niet dat typisch westerse genre dat gaat over – vooral witte – machohelden, die met gebruik van hoogtechnologische wapens de aarde beschermen tegen buitenaardse invasies of zelf de ‘wild frontiers’ van het universum bestormen? Niets blijkt minder waar: er is een groeiende productie van inspirerende films, boeken, theater, muziek en beeldende kunst uit alle delen van de wereld van makers en denkers van niet-westerse afkomst. Sciencefiction waarin ruimte is voor een heel andere benadering van de toekomst: humaan en open in het contact met andere wezens. Waarin de tijd niet gezien wordt als een rechte lijn naar de toekomst, maar die cyclisch is en waarin het verleden deel is van het heden, net als de toekomst. Actuele thema’s die terugkomen in niet-westerse sciencefiction zijn inclusiviteit, Queer Futures, de omgang met de aarde, feminisme en postkoloniale theorieën en praktijken.

Over Other Futures

Other Futures is een digitaal en fysiek platform waar het publiek en toekomstdenkers uit alle delen van de wereld met elkaar in contact komen. De eerste editie focust op makers en denkers uit niet-westerse culturen. Op den duur wordt het platform geopend voor iedereen die inspirerende toekomsten verbeeldt of bouwt. Other Futures wordt een ontmoetingsplaats waar nieuwe inzichten gedeeld kunnen worden over waar we met deze wereld heen willen en hoe we deze kunnen bouwen. Het platform gebruikt sciencefiction dus niet alleen om te reflecteren over de toekomst, maar ook als een tool of empowerment. Het platform Other Futures bestaat uit een driedaags multidisciplinair festival (2-4 februari 2018), de tentoonstelling Creating Other Futures (14 januari t/m 11 februari 2018), de eendaagse conferentie Climate Action (1 februari 2018) en een online platform (vanaf 1 december, doorlopend).

Meer informatie op de websiteShare |

Gerelateerde artikelen