ZUBBtipt: Sammy Davis Jr. – I’ve gotta be me

10 juli 2018, 18:28 | Jeroen

Het contrast is tragisch: entertainer Sammy Davis jr. presenteert zich in de jaren vijftig als ambassadeur van de Afro-Amerikanen; tegelijkertijd wordt hij door zijn achterban weggehoond als een overloper.

De documentaire ‘Sammy Davis Jr. – I’ve gotta be me’ geeft ruim baan zowel aan het overweldigende talent van Davis als aan de tragedies in zijn leven: het terugkerende racisme, het auto-ongeluk waarbij hij zijn linkeroog verliest omdat ziekenhuizen hem weigeren op te nemen en de dramatische breuk met Frank Sinatra.

Uitzending: donderdag 9 augustus, 22.40 uur bij de NTR op NPO 2

“Ik ben gekleurd, joods en Puerto-Ricaans. Als ik in een wijk kom wonen, loopt hij leeg” – het is een podiumgrap van Davis uit de jaren vijftig, als hij samen met Frank Sinatra en Dean Martin als The Rat Pack optreedt in Vegas. Hij lijkt ‘one of the guys’, maar krijgt ook het verwijt dat hij te graag bij het establishment wil horen. “Als je als zwarte bij de witten wilt horen, hoe ver wil je daar dan voor gaan?” Zijn steun aan Nixon in de jaren zestig, die onder meer blijkt uit een foto waarin hij de president omhelst, levert hem het predicaat ‘knuffelneger’ op. Ook zijn huwelijk met de blanke actrice May Britt in 1960 zorgt voor oproer. Dat zijn Afro-Amerikaanse achterban zich verder van hem verwijdert, treft hem diep. Toch is de veerkracht van Davis ongekend. Hij blijft een eigen koers varen en uiteindelijk groeit hij uit tot een boegbeeld van de Civil Rights Movement.

De New Yorker (1925 – 1990) is van vele markten thuis: als succesvol zanger, danser en komiek op Broadway en Las Vegas. Ook op het witte doek maakt hij indruk. Dankzij het rijke archief geeft de documentaire niet alleen een prachtig tijdsbeeld van Amerika tussen 1930 en 1980, maar vooral van Davis’ zestigjarige carrière. Van zijn eerste optreden toen hij pas drie jaar oud was tot zijn hilarische imitaties en optredens met The Rat Pack – alle hoogte- en dieptepunten komen aan bod, toegelicht door sterren als Whoopi Goldberg, Jerry Lewis en Billy Crystal. Vanuit een grote achterstandspositie maakt Sammy Davis de American Dream waar en werkt zich op naar de rich & famous – dankzij zijn enorme vakmanschap en doorzettingsvermogen. ‘Sammy Davis Jr. – I’ve gotta be me’ is een portret van een briljante entertainer die, volgens regisseur Sam Pollard, uiteindelijk een voorloper blijkt te zijn geweest.

Regisseur: Sam Pollard
Producent: American Masters Pictures

Foto: Sammy Davis Jr. backstage photo © The Estate of Altovise Davis.Share |

Gerelateerde artikelen