IDFA: on Stage & deel selectie

16 oktober 2018, 21:00 | Jeroen

Vandaag heeft International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) de selectie bekend gemaakt van de films in de competities Mid-length, Short, Student en Kids & Docs. Al deze competities staan vanaf vandaag op de website.

Daarnaast presenteert IDFA wederom een nieuw programma: IDFA on Stage, met vier events op het snijvlak van podiumkunsten en documentaire film. Vandaag zijn er in totaal 67 nieuwe films toegevoegd aan het festivalprogramma. Op woensdag 24 oktober maakt IDFA het volledige programma en de openingsfilm bekend.

IDFA Competition for Mid-length Documentary

De films uit de IDFA Competition for Mid-length Documentary bewijzen dat het traditionele format van de zestig minuten-documentaire lijkt te verdwijnen. Deze competitie biedt films die formele conventies wat betreft narratieve structuur, kadrering, onderwerpkeuze en lengte verlaten, waardoor er ruimte komt voor verbeelding en complexiteit.

IDFA Competition for Short Documentary

Het internationale aanbod voor de IDFA Competition for Short Documentary was dit jaar dermate sterk dat er geen 12 maar 14 titels zijn geselecteerd. Opvallend aan de 14 makers is hun esthetische en gedurfde aanpak. Op woensdag 21 november zijn alle films uit deze competitie in Tuschinski 3 te zien.

IDFA Competition for Student Documentary

De IDFA Competition for Student Documentary is meer kosmopolitisch dan ooit tevoren. Aanstormende filmmakers zoeken wereldwijd naar een passende filmacademie: een Taiwanese filmmaker in Frankrijk, een Puerto Ricaanse in Cuba en een Keniaanse in Duitsland. Al deze makers gaan op zoek naar een cinematografische handtekening, die belangrijker is geworden dan louter het onderwerp van de film. Zo kijkt de jongste generatie nadrukkelijk over grenzen, is ze eigenzinnig en streeft ze auteurschap na. Opvallend is verder de variëteit in lengte van de producties en de nadruk op een perfecte postproductie.

IDFA Competition for Kids & Docs

De IDFA Competition for Kids & Docs stimuleert de internationale dialoog over vorm, inhoud en toekomst van de jeugddocumentaire. Sinds jaar en dag kijkt de internationale filmindustrie nauwgezet naar de hoge standaard van de Nederlandse jeugddocumentaire. Dit jaar zijn er uit het ijzersterke aanbod van twaalf films vier documentaires uit Nederland geselecteerd, naast films uit landen zoals onder andere India, Colombia en Polen.

IDFA on Stage

IDFA on Stage wordt mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Dziga Vertov, Anniversary of the Revolution
Alexander de Vriendt, £¥€$
Emiliano Mazza de Luca, Vida a bordo
Amy Cutler, Nature’s Nickelodeons

Voor het eerst presenteert IDFA met het programma IDFA on Stage vier eenmalige events waarin de ruimte tussen documentaire film en podiumkunst wordt opgezocht. IDFA on Stage biedt filmprojecten die verder gaan dan de gebruikelijke filmvertoning. Zo wordt Dziga Vertov’s Anniversary of the Revolution (1918) opnieuw tot leven gebracht. Dit project is een initiatief van de Russische filmhistoricus Nikolai Izvolov in samenwerking met het film- en fotoarchief in Krasnogorsk. In de historische zaal van Tuschinski 1 worden de beelden live begeleid met een score die het jaar van de Russische revolutie verbindt met het heden. Citaten uit contemporaine meesterwerken, uitgevoerd door Varvara Tishina (sopraan), Victoria Dmitrieva (piano), Anna Azernikova (sopraan) en Anastasia Kozlova (viool) vermengen zich met de electronica van de Moskouse artiest Kate NV tot een unieke soundtrack, die de tussenliggende eeuw moeiteloos overbrugt. Deze feestelijke wereldpremière van de volledige gerestaureerde en gedigitaliseerde versie van Anniversary of the Revolution zal plaatsvinden op dinsdag 20 november in Tuschinski 1. IDFA on Stage vertoont daarnaast drie eigentijdse immersieve projecten.

IDFA Junior

IDFA Junior is een uitgebalanceerde selectie van jeugddocumentaires, voor een toegewijd publiek van kinderen en ouders. IDFA Junior is een toegankelijke manier om jonge kijkers te enthousiasmeren voor de documentaire filmkunst. De volledige selectie staat online. Drie klassiekers (Ik ben echt niet bang!, Giovanni en het Waterballet en Ik ben een meisje) worden gevolgd door een nagesprek in aanwezigheid van de hoofdpersonen uit deze films. Matthijs IJgosse (bekend van o.a. De Buitendienst) presenteert IDFA Junior. Dit onderdeel is op zondag 25 november in EYE.

Toegevoegd aan Masters en Best of Fests:
De programma’s Masters en Best of Fests zijn compleet, on line zijn alle beschrijvingen te vinden. Vandaag zijn toegevoegd: Sophie Huber, Blue Note Records: Beyond the Notes, Barbara Miller, #Female Pleasure, Virpi Suutari, Entrepreneur, Sophie Fiennes, Artificial Things, Barbara Kopple, New Homeland, Jordan Schiele, The Silk and the Flame, Kazuhiro Soda, Inland Sea, Nicolas Jack Davies, Rudeboy: The Story of Trojan Records, Tim Wardle, Three Identical Strangers, Murray Cummings, Ed Sheeran: Songwriter, Sean McAllister, A Northern Soul.Share |

Gerelateerde artikelen