Go Short Awards

30 april 2020, 22:06 | Jeroen

En de winnaars van de Go Short Awards zijn…

De winnaars zijn bekend. Wie ging naar huis met de awards? En welke film werd de door Go Short geselecteerde kandidaat voor de European Film Awards? Tijdens de digitale awardshow, die gisteren om 20:00 uur live werd uitgezonden, reikte de jury de Go Short Awards uit. Lees hier meer over de winnaars en prijzen.

Alle winnende films zijn t/m 13 mei te zien op Go Short Online. Je vindt deze films in de blokken Jury Winners 1 en Jury Winners 2.

Op de achtergrond zitten we niet stil en werken we hard aan het platform om je nog meer toffe randprogramma’s, verdieping en een uitgebreidere selectie aan te bieden. Go Short Online vindt plaats vanaf 15 april t/m 13 mei.

De Winnaars

Nederlandse competitie

Van de 17 films in de Nederlandse competitie ontving Marieke de Zwaan, van origine performer en maker in theater, met haar filmdebuut So I Stay de VEVAM Award for Best Dutch Film t.w.v. €5.000. Volgens de jury won ze deze dankzij het meditatieve aspect van rondslenteren en het waanzinnige acteerwerk van de hoofdpersoon.

De jury gaf een special mention aan de film Short Trip van Cassandra Offenberg, die een wereldpremière beleeft tijdens Go Short.

Europese competitie
Alle winnaars ontvangen een geldbedrag van €1500 en een DCP mastering service van partner Green DCP. Ook komen zij op de longlist voor de Oscars.

Animatie

De Franse regisseur Adrien Merigeau won met de film Genius Loci de award voor beste animatiefilm. Volgens de jury was het een prachtige combinatie van de esthetiek en handgetekende animaties.

De special mention ging naar Winter in the Rainforst, waarin filmmaker Ana-Laura Tuttelberg een surrealistische wereld creëert door de combinatie van verschillende materialen en technieken.

Documentaire

Met de film That Which is to Come is Just a Promise sleept makerscollectief Flatform de award voor beste documentaire binnen. De film laat de consequenties van klimaatverandering zien op Funafuti eiland, een van de negen atollen van Tuvalu. “The filmmakers cleverly and painstakingly capture the inhabitants, who act as performers, juxtaposed and carefully framed within their ever-changing environment being reclaimed by the sea”, aldus de jury.

Fictie

Ten slotte won maker Pedro Neves Marques met de in de huidige situatie actuele film The Bite, over de verspreiding van een epidemie, de award voor beste fictiefilm. “Pedro Neves Marques creates a new cinematic language that engages with antagonisms and plays with the political and social establishment.” Tevens verkoos de jury deze film als European Film Award Candidate, waarmee hij kans maakt op de European Award for Best Short Film tijdens de European Film Awards Ceremony in Reykjavik december 2020.

De special mention in de categorie documentaire van de Europese competitie ging naar de fictiefilm At the Entrance of the Night, waarmee de Franse regisseur Anton Bialas een verfrissende blik werpt op immigratie.Share |

Gerelateerde artikelen