Nationale Ballet Gala

26 augustus 2015, 13:13 | Jeroen

Het Nationale Ballet opent het nieuwe balletseizoen in september spectaculair met een feestelijk Gala, een unieke avond met hoogtepunten uit het rijke balletrepertoire.

De derde editie van het Gala wordt dit jaar opgedragen aan de legendarische Nederlandse ballerina Alexandra Radius, die vijfentwintig jaar geleden haar danscarrière beëindigde. Het feestprogramma bevat onder meer beroemde werken die speciaal op Alexandra Radius zijn gecreëerd en pas de deux waar ze (inter)nationaal in schitterde, uitgevoerd door de huidige generatie balletsolisten.

Verder op het programma een wereldpremière van Juanjo Arqués, de uitreiking van de Alexandra Radiusprijs en meer dan 200 dansers in het spectaculaire Grand Defilé. Het Gala vindt plaats op dinsdag 8 september 2015 in Nationale Opera & Ballet te Amsterdam. Na afloop van de voorstelling wordt het feest in de foyer voortgezet, in aanwezigheid van dansers en choreografen.

Alexandra Radius

Toen de legendarische, Nederlandse ballerina Alexandra Radius in 1990 afscheid nam, had zij drieëndertig jaar gedanst, waarvan achtentwintig jaar als eerste solist. Ze debuteerde in 1957 bij het toenmalige Nederlands Ballet. Daarna danste ze onder andere bij het Nederlands Dans Theater en het American Ballet Theatre.
Het grootste gedeelte van haar carrière danste ze samen met haar echtgenoot Han Ebbelaar bij Het Nationale Ballet waar ze uitgroeiden tot Nederlands beroemdste danspaar. Alle grote balletrollen staan op hun naam, van Het Zwanenmeer tot de choreografieën van Hans van Manen. Daarnaast danste Alexandra Radius ook met onder andere Rudolf Nurejev, Henny Jurriëns en Alan Land.

Alexandra Radius Prijs 2015

Tijdens het gala wordt voor de zevenentwintigste maal de Alexandra Radiusprijs uitgereikt. Deze wordt sinds 1989 jaarlijks uitgereikt aan een danser van Het Nationale Ballet die zich in het voorgaande seizoen op bijzondere wijze heeft onderscheiden. De prijs is in het leven geroepen door Alexandra Radius, die samen met haar echtgenoot en danspartner Han Ebbelaar wereldfaam verwierf. Vorig jaar ging de prijs naar voormalig solisten Jurgita Dronina en Isaac Hernández.

Gala

Verrassingsprogramma bestaande uit diverse choreografieën.
Muzikale begeleiding door Holland Symfonia o.l.v. Matthew Rowe

Dinsdag 8 september 2015, aanvang 19.30 uur

Klik hier voor kaarten



Share |

Gerelateerde artikelen