Recensie: André Kuipers - Ruimtevaartcollege

27 september 2015, 21:59 | Linda

Zes maanden zat hij in de ruimte in het International Space Station. Vandaag vertelt André Kuipers over zijn ervaringen als astronaut in een theatercollege gevuld met verhalen, foto’s en mooie beelden vanuit de ruimte.

Sinds de DWDD-colleges van Robbert Dijkgraaf en Alexander Klöpping lijken de theatercolleges een kleine hype te worden. Je kunt immers genieten van een avondje “edutainment” door een bevlogen slimmerik die zijn verhaal op een toegankelijke manier over weet te brengen. Het energieniveau van Kuipers ligt misschien wat lager dan dat van een Robbert Dijkgraaf of Erik Scherder, maar een mooi verhaal heeft hij wel te vertellen.

Een dag uit het leven van . . .

Kuipers wandelt met zijn publiek door de geschiedenis van de ruimtevaart. Er worden net wat teveel Russische namen genoemd van natuurkundigen en rocket scientists die hebben bijgedragen aan het ruimtevaartprogramma, maar na een kwartiertje aan introductie begint hij te vertellen over het International Space Station. Zichtbaar gecharmeerd van de internationale samenwerking op dit gebied deelt Kuipers zijn ervaringen van het kleine jongetje dat gewichtsloze M&M’s uit de lucht wil happen, tot de man die revalideert na zijn verblijf in de ruimte.

Het meeste aandacht wordt besteed aan de voorbereiding van ISS-missie 30 en het dagelijks leven in het ruimtestation. Er is veel aandacht voor detail en hier en daar wat humor. Kuipers toont foto’s van hoe hij zich scheert met een stofzuiger aan zijn tondeuse gemonteerd, zijn slaapcabine en de verschillende manieren waarop je door de ruimte kunt zweven. Het interessantst zijn de persoonlijke verhalen die zowel de mooie als de zware momenten van het ruimtereizen aanstippen. Zo vertelt Kuipers over hoe het lichaam zich aanpast de eerste dagen in de ruimte met alle ongemakken van dien of hoe gedesoriënteerd je bent wanneer boven en onder niet meer bestaan. Ook de revalidatie, de medische onderzoeken en de klunzigheid die komt met het opnieuw wennen aan de zwaartekracht komen aan bod. Uiteraard krijgen we prachtige beelden te zien van de aarde, genomen vanuit het ISS, zowel overdag als ‘s nachts. En het zou geen college van André Kuipers zijn wanneer er niet even wordt gesproken over de kwetsbaarheid van onze planeet Aarde en hoe zuinig we op haar moeten zijn.

Kindvriendelijk

Het college is ook kindvriendelijk. Het college is redelijk goed te volgen en het wordt aangeraden voor kinderen vanaf 8 jaar. Sommige onderwerpen zullen wat ver gaan, maar vanwege de grapjes, de duidelijke foto’s en de focus op het dagelijks leven in het ISS, zullen de meeste kinderen veel van het college meekrijgen. Zoals bij ieder college, is er naderhand tijd voor vragen en die werden overwegend door de kinderen gesteld.

Dit Ruimtevaartcollege is entertainment op een andere manier dan een musical, toneel- of cabaretvoorstelling. Je krijgt een goed beeld van een ruimtemissie: de gevaren, de prachtige beelden, de kleine ongemakken en de grote vraagstukken. Het is mooi om je, te midden van de enorme projecties van ons melkwegstelsel en heel ver daarbuiten, even heel erg klein te voelen.



Share |

Gerelateerde artikelen