Kleine zielen door de Toneelgroep Amsterdam

29 september 2017, 10:22 | Jeroen

Voor het derde seizoen op rij regisseert Ivo van Hove werk van Louis Couperus. Net als De stille kracht en De dingen die voorbijgaan is Kleine zielen een coproductie met de Ruhrtriënnale, waar de voorstelling op zondag 24 september in première ging. Op zondag 8 oktober vindt de Nederlandse première plaats. De drie voorstellingen zijn dit seizoen in Amsterdam te zien.

Spookhuis, gekkenhuis en ziekenhuis

In een vergaande bewerking van De boeken der kleine zielen (1901-1903) van Louis Couperus wordt ingezoomd op een familie die betere tijden heeft gekend. Verschillende generaties leven moeizaam samen onder een dak. Hun grote huis is spookhuis, gekkenhuis en ziekenhuis ineen. Alle familieleden lijden in meer of mindere mate aan trauma’s, handicaps en neuroses.

Ze gaan gebukt onder lang geleden gemaakte keuzes waar zij geen verandering in kunnen of willen brengen en klampen zich vast aan Addy, een jonge arts. Hij is getrouwd met Mathilde: een gezonde vrouw die in alles het tegenbeeld is van haar schoonfamilie. Een buitenstaander, die node wordt geduld. Doordat Addy zich te veel om zijn familie en te weinig om haar bekommert, komt hun relatie onder druk te staan. Zij spiegelen daarmee het lot van Addy’s ouders, die ook al vastzitten in een ongelukkig huwelijk.

De situatie lijkt uitzichtloos. Maar schoorvoetend worden pogingen ondernomen om uit de crisis te raken. Slagen zij erin om met open vizier het gesprek aan te gaan over hun desillusies, verlangens en verwachtingen? Lukt het hen om een nieuwe kijk op het leven te krijgen?

Klik hier voor de meer informatie en de speellijst.

Foto: Jan Versweyveld.



Share |

Gerelateerde artikelen