Best of 2014: TV Series

31 december 2014, 23:55 | Jeroen

Welke tv serie is de beste van 2014 geworden? Het aanbod tv series is sinds een jaar of 10 bijna niet meer bij te houden. Series als The Sopranos, Lost en Heroes gaven het startschot en series als Game of Thrones, Mad Men en Downton Abbey geven het vandaag de dag credebility.

Het leuke van series is het nabespreken met vrienden, kennissen, familie en/of collega’s. Dit kan je wekelijks doen. Daarbij is het toegankelijker dan film, aangezien niet iedereen tijd heeft voor een wekelijks bioscoop bezoek. Ook is het soap element een grote plus. Je leeft mee met de personages en hun intriges en kan speculeren over wat er volgende week te wachten staat.

Wie is de Mol, True Detective, Game of Thrones of The Walking Dead nabespreken?

Vulture en The Huffington Post deden het al en vanaf 2 januari de Volkskrant.nl ook. Zij creëren een platform waar de series nabesproken worden. De Volkskrant.nl start weliswaar met Wie is de Mol, ze starten ook met seizoen 3 van House of Cards en met het tweede seizoen van True Detective. Je mag ook suggesties doen (via media@volkskrant.nl). Ik wil vanaf hier alvast Game of Thrones, The Walking Dead en Newsweek voorstellen.

Voor 2014 geldt dat het volgens ons een geweldig seizoen was. Dat maakt de keuze wie in de top 5 staan niet makkelijk. Wie op nummer één staat maakt het bijna onmogelijk, maar de keuze is net als vorig jaar en het jaar ervoor gevallen op Game of Thrones.

Het vierde seizoen van Game of Thrones is grotendeels gebaseerd op de tweede helft van het derde boek van George R.R. Martins boekenreeks A Song of Ice and Fire.

Na het geweldige eind van seizoen 3 met The Red Wedding konden we niet wachten op wat ons in seizoen 4 te wachten stond. Hoe ga je zo een ingrijpende gebeurtenis opvolgen? Het antwoord van seizoen vier is met nog meer ingrijpende gebeurtenissen. Koning Joffery en Margaery trouwen. Tijdens de trouwerij sterft Joffrey door een vergiftigt drankje te drinken, die hij krijgt van Tyrion. Hij wordt gearresteerd en zal berecht worden voor de moord op zijn broer. Sansa weet met de hulp van Lord Baelish te ontsnappen.

Terwijl Stannis Baratheon in Dragonstone zijn leger aansterkt, verschijnt er uit het zuiden een nieuwe dreiging: Oberyn Martell. Hij is in King’s Landing voor de bruiloft van Koning Joffrey en Margaery. In het Noorden verzet de Night’s Watch zich tegen Mance Rayder en zijn Wildlingenleger. Zij worden op de hielen gezeten door de White Walkers. Aan de andere kant van de oceaan smeedt Daenerys Targaryen, bijgestaan door haar draken en leger, nieuwe plannen om de IJzeren Troon te veroveren.

Waarom Game of Thrones? Elke aflevering is te vergelijken met een bioscoop film. Het budget is immens. 11 miljoen per aflevering. Dan de verhaallijn. Niets is de makers te gek. Ze volgen de boeken zoals ze geschreven zijn. Geliefde personages en hiermee de verhaallijn worden zonder boe of bah letterlijk uitgemoord. Hierdoor is de serie totaal onvoorspelbaar en dus erg spannend(of je moet de boeken hebben gelezen :) ).

Dan de nummers twee tot en met vijf. Dit jaar op twee het derde seizoen van The Newsroom. Uit het niks verschijnt deze serie, met Dumb and Dumber (To) hoofdrol speler Jeff Daniels, op plek twee. Een serie over een nieuwsprogramma, wat de serie leuk maakt is dat het put uit ware gebeurtenissen. Op drie True Detective een detective serie zoals die in jaren niet vertoont is. Niet zo gek met giganten uit de filmwereld die de hoofdrollen vertolken. Woody Harrelson en Matthew McConaughey (die dit jaar nog de Oscar voor beste acteur won) spelen de pannen van het dak. Op vier de spin-off van het meesterwerk van de gebroeders Coen uit 1996 Fargo. Gelukkig hadden de broers een grote vinger in de pap bij de maak van de serie, waardoor de kwaliteit van de serie (bijna) net zo hoog is als de film. Op vijf seizoen 4 van Homeland. De serie waarvan het leek dat het vorige seizoen het laatste was. Niks minder is waar. Homeland is terug en het stelt niet teleur.Share |

Gerelateerde artikelen