Podcast: Doing it Right

22 februari 2023, 19:12 | Jeroen

Op Internationale Vrouwendag lanceert Waal en Wind een nieuwe podcast over de oorsprong van seksisme.

Seksisme en ongelijkheid, hoe komen we erop, hoe komen we eraan, hoe komen we er vanaf? Waar nam de geschiedenis een verkeerde afslag en hoe krijgen we die kar nu nog back on track? Met deze vraag sluit Waal en Wind haar drieluik over de positie van de vrouw dit najaar af in het theater.

In aanloop naar én als onderzoek voor de voorstelling namen Eva Marie de Waal en Sophie van Winden, die samen het duo Waal en Wind vormen, een vijfdelige podcastserie op. Hierin interviewen zij verschillende gasten over onderwerpen die binnen het feminisme én in de wereld in beweging zijn. Ze spraken met journalist Milou Deelen over het fenomeen toxic femininity, met schrijver Valentijn de Hingh over de betekenis van gender, met Madeleijn van den Nieuwenhuizen (Zeikschrift) over of we ons recht op abortus in Nederland kunnen verliezen en met microbioloog Rosanne Hertzberger hoe je je staande houdt in het gepolariseerde debat.

Beeld: Miek Uittenhout

Eerder maakte Waal en Wind de Mamacast, over feminisme en moederschap aan de hand van hun voorstelling Mama Marlene (2020). Net als in de eerdere podcast worden de gesprekken omlijst met sketches en muziek uit de voorstelling. Alle afleveringen zijn vanaf 8 maart te beluisteren op alle reguliere podcastplatforms.

Doing it Right de podcast

Te beluisteren vanaf Internationale Vrouwendag – 8 maart op alle reguliere podcastplatforms.

Aflevering 1: GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG – EN DE VRAAG HOE WORD JE DADER?
Over daderschap en zelfverdediging, met Kevin Heller en Maartje Laterveer

Aflevering 2: TOXIC FEMININITY OF NIE?
Over genderstereotype gedrag en de toxische kanten ervan, met Laurens Buijs, Milou Deelen en Valentijn De Hingh

Aflevering 3: ABORTUSBAAS IN EIGEN WETBOEK
Kunnen wij ons recht op abortus ook verliezen? met Eva de Goeij en Madeleijn van den Nieuwenhuizen

Aflevering 4: MISOGYNIEVAN DE BRANDSTAPEL NAAR ONLINE HAAT
Over heksenjachten toen en nu, met Steije Hofhuis en Nadine Ridder

Aflevering 5: WAPPISME EN WOKEOLOGY
Over hoe je staande te houden in het gepolariseerde debat, met Rosanne Hertzberger en Anousha Nzume

Doing it Right in het theater

Doing it Right wordt een wervelwind langs eeuwenoude mythes, die ons onbewust nog steeds programmeren tot genderstereotype gedrag. Denk aan een wilde wijze vrouw uit 2024 in gesprek met een veroordeelde heks uit de 15e eeuw; een pro-life activist die spreekt met een tienermoeder uit de jaren 50; of een Andrew Tate-achtig figuur en een Wellness-rechtse influencer die tegen het licht houden of ze nu voor of tegen Wokeness moeten zijn.

Doing it Right is na Mama Marlene (2020) en Holy F (2016) de derde voorstelling in een drieluik over de positie van de vrouw van Eva Marie de Waal en Sophie van Winden. Als Waal en Wind maken ze feministisch en geëngageerd theater met veel humor en een uitgesproken beeldtaal. Doing it Right is te zien van oktober-november 2023, de exacte data worden later bekend gemaakt. Meer informatie: viarudolphi.nl.

Sophie van Winden heeft na haar opleiding aan de Toneelacademie Maastricht onder meer gespeeld bij het Noord Nederlands Toneel, het Nationale Theater en Oostpool. Ze ontving de Guido de Moor-prijs voor haar prestatie als beste jonge talent bij het Nationale Toneel. Haar eerste filmrol speelde zij in Leef!, waarvoor zij het Gouden Kalf voor beste vrouwelijke bijrol kreeg. Sophie speelde bij Orkater en is verder te zien geweest in de films Kenau en Prooi en de televisieseries Overspel, Heer&Meester, Dokter Deen en Ik weet wie je bent.

Eva Marie de Waal studeerde naast moderne dans en geschiedenis aan de Theaterschool in Amsterdam. Zij maakte bij theatergezelschap Mugmetdegoudentand de voorstellingen Superkapitalisten en Sociaal Kapitaal. Met haar eigen stichting Theatergroep Pervorm maakte zij verschillende Paradevoorstellingen waarvan Happynasty in 2014 tevens haar regiedebuut was. Verder was zij onder andere te zien in voorstellingen van Toneelgroep Oostpool, Het Nationale Toneel, Theater Bellevue en de Verleiders Female. Daarnaast heeft ze o.a. gespeeld in de televisieseries Penoza, Van God Los en speelde zij een hoofdrol in de Net 5 serie De Spa.

Samen vormen zij sinds 2015 het duo Waal en Wind en maakten zij deze clip ter promotie van de podcast:

Via Rudolphi Producties produceert nieuwe producties van uiteenlopende, zelfstandige theatermakers, van alle generaties. Van net afgestudeerde toptalenten tot door de wol geverfde professionals die de hele wereld hebben gezien. En dan het liefst samen in een productie. Makers met een missie: ze vertellen eigen verhalen die nog niet genoeg verteld worden en pogen daarop een nieuwe licht te laten schijnen. Doing it Right de podcast is geproduceerd in de context van De Vrije Ruimte, waarin Via Rudolphi Producties makers de ruimte geeft om te onderzoeken, experimenteren en maken.



Share |

Gerelateerde artikelen