Programma de Parade bekend

7 april 2020, 09:36 | Jeroen

Dit jaar staat theaterfestival de Parade voor de dertigste keer klaar om met haar theaterkaravaan door Nederland te trekken. Veel mensen vragen zich af of de Parade wel door kan gaan en eerlijk is eerlijk: dat weet niemand zeker. Aangezien de situatie dagelijks verandert, wordt er uiterlijk eind april een beslissing genomen over de komst naar de eerste stad, Eindhoven. Uiteraard staan gezondheid en veiligheid daarbij voorop.

De jubileumeditie start vooralsnog vrijdag 26 juni in Eindhoven. Het is voor het eerst dat de Parade daar haar tenten opslaat, naast het Parktheater. Daarna reist het festival via Den Haag verder naar Utrecht. Na 54 dagen sluit het rondreizende festival traditiegetrouw op 30 augustus af in Amsterdam. Deze zomer staan onder andere de Ashton Brothers, Sharon Kovacs, Sander van de Pavert, Paul Haenen, Mira van der Lubbe en Steef de Jong op de planken.

Data en tijden

De Parade opent iedere dag om 14:00 uur. Het festival heeft verschillende kortingsacties met lokale, regionale en landelijke partners. Op de eerste vrijdag van iedere stad opent de Parade haar poorten om 18:00 uur.

- Eindhoven, naast het Parktheater: vrijdag 26 juni t/m zondag 5 juli
- Den Haag, Westbroekpark: vrijdag 10 juli t/m 19 juli
- Utrecht, Moreelsepark: vrijdag 24 juli t/m 9 augustus
- Amsterdam, Martin Luther Kingpark: vrijdag 14 augustus t/m 30 augustus

Paradebeeld 2020, ontworpen door Luis Rios-Zertuche

Nieuw: Parade Eindhoven

Voor het eerst staat het rondreizende theaterfestival in de lichtstad van Nederland. Naast het Parktheater Eindhoven slaat de Parade tien dagen lang haar tenten op. Onder andere Lucky Fonz III, Sharon Kovacs en de familie Franssen – Porgy, Hein en Olga – zijn in een van de theatertenten te zien. Lucky Fonz III bezingt in een lied van een halfuur de lotgevallen van Diederik, een heldhaftige kokosmakroon. Kovacs neemt je mee op een intieme, muzikale reis en Porgy, Hein en Olga Franssen komen met een vervolg op Sound of Mucus in verzorgingstehuis Kortonjo. Het Parktheater programmeert verschillende artiesten uit Eindhoven en omgeving in Café IK en Het Zuidelijk Toneel staat met de voorstellingen Lo Li Taa, Toen mijn vader nog een gastarbeider was en Tweede Huid op de Brabantse planken. Lo Li Taa en Tweede Huid reizen mee naar de andere Paradesteden. De Parade programmeert ook in de zalen van het Parktheater. Zo zijn onder andere Rob en Emiel daar te zien en presenteert Terts Brinkhoff met het Circus der Componisten demonstraties voor de toekomst.

Wederom op de Paradeplanken

Het dertigjarig bestaan wordt gevierd met de terugkeer van een aantal bekenden. Zo keert Paul Haenen terug met Dominee Gremdaat en beleef je muziek, acrobatiek, magie en halsbrekende toeren in de nok van de Reizende Schouwburg met de Ashton Brothers. Dick van den Toorn maakt een voorstelling over Boudewijn Büch die door zijn fantasie zijn eigen leven mooier maakte. Steef de Jong staat voor het eerst in de Reizende Schouwburg met de Baron karton show: losse acts met bekende artiesten als Frank Sinatra die als pop-up personages zullen verschijnen. Kees van der Vooren en Eddie B. Wahr staan voor de 25e keer op de Parade en blikken als Cornelis en Edward terug op dit succes. Na dertig jaar gaan Helen & Yvonne van De Levende Jukebox met pensioen. Aan deze weergaloze act komt dus een einde, maar niet na een prachtig afscheidstournee op de Parade, de plek waar het dertig jaar geleden allemaal begon.

De mooiste liedjes uit Suriname en Amsterdamse chansons

“Hoe Surinaams ben ik als in Nederland opgegroeide vrouw?” vraagt zangeres Lucretia van der Vloot zich af. Bij deze vragen en gevoelens brengen Lucretia en Thijs Borsten de mooiste liedjes uit Suriname in de voorstelling Kind uit twee werelden. Gavin-Viano Fabri gaat in een muzikale monoloog op zoek naar de raakvlakken tussen hemzelf en de eerste Afro-Amerikaanse Broadway performer Bert Williams. Mira van der Lubbe staat deze zomer in de theatertenten met een eerlijke, muzikale voorstelling waarin ze in gesprek gaat met haar jonggestorven oma. Ze bespreekt ingewikkelde thema’s en beslissende momenten, zoals haar affaire met een getrouwde man, het verlies van een jeugdvriendschap en het krijgen van een kind. Tarik Moree, Daniël ’t Hoen, Jelle Hoekstra en Pleun de Roode verlangen naar het Amsterdam van 40 jaar geleden en zingen zowel oude – door velen vergeten – muziek als nieuwe eigen geschreven nummers in een muzikale vertelling over een chansonnier in de verloren stad.

Improvisatietheater en nieuwe concepten

Sander van de Pavert presenteert voor het eerst Lucky zonder TV, een voorstelling over kijken zonder beeld en horen met je oren. De Poezieboys maken een voorstelling over dichteres Frederike Martine ten Harmsen van der Beek, beter bekend als Fritzi. Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg en muzikant Flavia Faas richten zich op zaken waar wij mensen allemaal mee te maken hebben: vensterbankdecoratie, paraat parkeren en poseertechnieken bij de toren van Pisa. In deze muziektheatervoorstelling genieten Jan Dirk en Flavia samen met het publiek van de normaalste zaken van de wereld. Omroep Human – mediapartner van de Parade – organiseert iedere tweede zondag van een stad een talkshow in de Kerk Katrina door onder andere filosoof Stine Jensen en viert ook het 20-jarige jubileum van het populaire tv-programma De Vloer Op op de Paradeplanken.

In totaal spelen er 80 verschillende theater-, dans- en muziekvoorstellingen voor groot en klein. Het merendeel van de voorstellingen wordt speciaal voor de Parade gemaakt en is dus alleen deze zomer te zien. Iedere dag staan er verschillende voorstellingen op het programma die gemiddeld zo’n 30 minuten duren, waardoor er makkelijk meerdere voorstellingen op een dag bezocht kunnen worden. Bekijk het volledige programma van de Parade hier. De programmering van de KinderParade en de livemuziek wordt begin mei bekendgemaakt.



Share |

Gerelateerde artikelen