Bouke's Must-Z Movies (week 17)

24 april 2013, 13:55 | Jeroen

Elke week worden de bioscopen weer overspoeld door een nieuwe lading films. In deze bijdrage lees je welke van de nieuwe films je moet gaan zien. Ik kijk naar de reputatie van de betrokken filmmakers en acteurs, maar ook naar de geruchten en recensies die al aan zijn komen waaien.

En deze week heb ik een hele lijst van wel vijf films aan te raden. Met name Boven is het Stil spreekt me erg aan: een Nederlands regisseuse die filmt met een duidelijke eigen signatuur en daar succes mee heeft. Ook de terugkeer van Brian De Palma aan het filmfront en de in Engeland goed ontvangen tweede film van een Zilveren Beerwinnaar een paar jaar geleden trekken mijn aandacht. En wie heeft er nog zin in het derde deel uit de Iron Man-serie? Marvel blijft ons maar overspoelen met nieuwe films, zijn ze nog spannend genoeg?

Boven is het Stil

Nanouk Leopold heeft in het afgelopen decennium met stilistisch bijzondere films als Guernsey en Wolfsbergen een status aparte binnen de Nederlandse filmwereld verkregen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor hoofdrolspeler Jeroen Willems, maar Boven is het Stil is helaas zijn laatste film, want eind vorig jaar overleed hij. Willems speelt Helmer, een boer van middelbare leeftijd, wiens vader stervende is. Zijn hele leven heeft hij daarop gewacht, zodat hij zijn eigen leven op kan gaan bouwen. Maar nu raakt zijn geduld op. Boven is het Stil is een bewerking van de gelijknamige roman van Gerbrand Bakker en daarmee de eerste film van Leopold die niet op een eigen idee gebaseerd is. Ook de stijl is anders dan in haar eerdere films, met name door gebruik te maken van een bewegende camera.

Berberian Sound Studio

De timide Britse geluidstechnicus Gilderoy vertrekt naar Italië om daar de geluidsband van een lowbudget horrorfilm te verzorgen. Daar komt hij terecht in het ‘giallo’-milieu, een bloederige, Italiaanse versie van het horrorgenre. De mensen die hierin actief zijn komen allemaal toepasselijk sinister en mysterieus over. Gilderoy wordt gespeeld door de karakteracteur Toby Jones. Hij speelde hoofdrollen in films als Infamous en Tinker Tailor Soldier Spy, en werd vooral vanwege zijn opvallende uiterlijk in tientallen zeer bekende films in bijrollen is gecast. Peter Strickland tekent voor zijn tweede film, na Katalin Varga, waarmee hij de Zilveren Beer won in Berlijn in 2009.

Passion

Het is alweer ruim vijf jaar geleden dat Brian De Palma, de regisseur van films als Scarface, The Untouchables en Mission: Impossible een film uitbracht. Dus mijn verwachtingen van Passion zijn hooggespannen. De film is een psychologische thriller met een erotisch tintje met in de hoofdrollen Noomi Rapace, die Lisbeth Salander in het Zweedse origineel van The Girl with the Dragon Tattoo speelde, en Rachel McAdams, vooral bekend van romantische films. Het verhaal volgt de escalatie van een conflict tussen twee concurrerende vrouwen binnen een reclamebureau. Het geheel klinkt daardoor als het soort film dat rond 1990 aan de lopende band op de markt werd gebracht, maar de laatste tien jaar uitbundig genegeerd wordt door Hollywood. Ik ben benieuwd of De Palma het nieuw leven in kan blazen.

The Deep

De IJslandse regisseur en acteur Baltasar Kormákur speelde in 2008 de hoofdrol in de actiefilm Reykjavík Rotterdam en regisseerde vier jaar later de Amerikaanse remake Contraband waarin Mark Wahlberg zijn rol overnam. Nu komt hij met The Deep, een film gebaseerd op ware gebeurtenissen. Het schip waarop de visser Gulli werkt, gaat iets ten zuiden van IJsland ten onder, en al snel ziet hij zijn medebemanningsleden in het ijskoude water sterven. Hij besluit daarop naar de kust te zwemmen, een onmenselijke, en wetenschappelijk gezien onmogelijke onderneming. Wel grappig dat The Deep na Kon-tiki de tweede film in enkele weken is waarin we Scandinaviërs de zee kunnen zien bedwingen.

Iron Man 3

Ik wilde Iron Man 3 niet aanraden. Hoewel ik de eerste film uit de serie een van de betere comicfilms van de laatste jaren vond, en Robert Downey Jr. zelfs in The Avengers niet teleurstelde, deed Iron Man 2 dat wel. En ik was daardoor wel klaar met de hele serie. De eerste reacties op het derde deel zijn echter dermate positief dat ik denk dat er misschien toch nog wel leven zit in de ijzeren man. Dat zal mede te danken zijn aan Shane Black, die ooit het script van Lethal Weapon schreef en in 2005 een uitstekend regiedebuut maakte met Kiss Kiss Bang Bang. Ook zullen we Ben Kingsley weer eens de slechterik zien spelen.

Van de films van vorige week ben ik More Than Honey (lees de recensie hier) gaan zien. Deze week ga ik een poging wagen om Boven is het Stil te zien. Mocht jij een van de aanraders zien, laat dan hieronder weten wat je ervan vond.



Share |

Gerelateerde artikelen