Bouke's Must-Z Movies (week 23)

5 juni 2013, 13:51 | Jeroen

Elke week worden de bioscopen weer overspoeld door een nieuwe lading films. In deze bijdrage lees je welke van de nieuwe films je moet gaan zien. Ik kijk naar de reputatie van de betrokken filmmakers en acteurs, maar ook naar de geruchten en recensies die al aan zijn komen waaien.

De afgelopen weken heb ik helaas geen aanraders of recensies kunnen publiceren. Dit heeft te maken met een verhuizing. Het goede nieuws is dat ik nu in de stad van het grootste filmfestival van Nederland woon, en op minder dan een kilometer van de heerlijke bioscopen LantarenVenster en Cinerama. Ik heb dus weer alle gelegenheid om de nieuwste films te bezoeken, waarover ik dan weer fijn stukjes kan schrijven. Waarvan akte. Even nog wat inhalen van vorige week: Después de Lucía en Oh Boy zijn zeer aan te raden, en stiekem ben ik wel benieuwd naar de verfilming van Midnight’s Children, maar daar verwacht ik minder veel van.

Before Midnight

Als je Before Sunset en Before Sunrise nog nooit gezien hebt, haast je dan, want deze week komt Before Midnight uit. In het derde deel van deze geweldige kroniek van de relatie tussen Celine (Julie Delpy) en Jesse (Ethan Hawke), volgen we de twee geliefden in Griekenland, waar zij weer discussiërend, filosoferend en ruziënd rondwandelen. De twee hoofdrolspelers schreven ook de derde film samen met regisseur Richard Linklater en lijken daarmee een zeer geslaagd vervolg te hebben gegeven aan dit unieke, decennia overspannende project. Ik kan in ieder geval niet wachten om uit te vinden hoe Celine en Jesse zijn geworden nu ze de veertig gepasseerd zijn.

Star Trek Into Darkness

In 2009 blies J.J. Abrams eigenhandig het Star Trek-universum nieuw leven in met een nieuwe film. Nu is daar eindelijk het vervolg, met dezelfde cast en regisseur, en een geweldige slechterik. Want als ik de commentaren mag geloven, zijn het niet de helden van het verhaal Kirk (Chris Pine) of Spock (Zachary Quinto), maar is het Benedict Cumberbatch die de show steelt, in de eveneens bekende rol van Khan. Deze slechterik kwam ook al voor in de tweede film van de originele serie uit 1982. Helaas is het waarschijnlijk de laatste keer dat Abrams de regie van een Star Trek-film op zich neemt, want hij maakt de overstap naar het Star Wars-universum.

The Iceman

We weten, voornamelijk omdat we ze constant in films zien, dat ze moeten bestaan: huurmoordenaars die voor de maffia werken en tientallen doden op hun geweten hebben. Alleen weten deze mannen blijkbaar heel goed onder de radar te blijven, want in het echte leven worden ze maar zelden gepakt. Dit laatste geldt niet voor Richard Kuklinski, een huurmoordenaar, maar ook een man met vrouw en twee dochters. Het waargebeurde verhaal van Kuklinski wordt in The Iceman verteld. De hoofdrol wordt gespeeld door Micheal Shannon, die in de laatste jaren een aantal fenomenale acteerprestaties heeft geleverd in films als Take Shelter en de serie Boardwalk Empire.

Trance

Danny Boyle is bekend als de regisseur van Trainspotting en The Beach, en hij maakte de laatste jaren ook de succesvolle films Slumdog Millionaire en 127 Hours. Zijn nieuwste film, Trance, is meer een genrefilm dan we de laatste jaren van hem gewend zijn. Het is namelijk een misdaadfilm die draait om een veilingmeester, gespeeld door James McAvoy, die samen met kunstdieven een zeer duur kunstwerk steelt. Bij de roof krijgt hij een knal tegen zijn hoofd, waardoor hij zich niet meer kan herinneren waar hij het kunstwerk verstopt heeft. Samen met een hypnotherapeute moet hij op zoek naar zijn geheugen en het kunstwerk. McAvoy is een van de grote rijzende sterren op het witte doek die bekend werd met rollen in The Last King of Scotland en Atonement. Dit jaar speelt hij ook in de Britse actiefilm Welcome to the Punch en is hij te zien als losgeslagen politieagent in Filth. Volgend jaar speelt hij alweer voor de tweede keer mutantenleider Charles Xavier in een X-Men-film.

Deze week ga ik een poging wagen om Before Midnight te zien. Mocht jij een van de aanraders zien, laat dan hieronder weten wat je ervan vond.



Share |

Gerelateerde artikelen