Bouke's Must-Z Movies (week 27)

3 juli 2013, 12:54 | Jeroen

Elke week worden de bioscopen weer overspoeld door een nieuwe lading films. In deze bijdrage lees je welke van de nieuwe films je moet gaan zien. Ik kijk naar de reputatie van de betrokken filmmakers en acteurs, maar ook naar de geruchten en recensies die al aan zijn komen waaien.

Zo halverwege het jaar begin ik een beetje een ongemakkelijk gevoel te krijgen. Vorige week gaf ik al aan, aardig wat goede films te hebben gezien, en dat is natuurlijk hartstikke fijn. Maar ik heb nog veel meer films gemist dan ik er gezien heb. Misschien wel hele goede zelfs. Deze week gaat het me niet lukken om World War Z te zien. Nu ik erover nadenk, heb ik nog geen enkele blockbuster gezien dit jaar. Wanneer ga ik eraan toe komen om Star Trek Into Darkness, Iron Man 3 en Oz: The Great and Powerful te zien? En wat nou als Post Tenebras Lux, Fill the Void of Tabu onvergetelijk filmervaringen blijken te zijn? Hoe haal ik al deze films in en zorg ik ervoor dat ik niets mis? Filmliefhebber zijn en een vaste baan hebben; het valt niet te combineren.

Kapringen

Voor mij persoonlijk was de beste film van 2012 het intense, pijnlijk realistische Jagten. Tobias Lindholm, de schrijver van Jagten (en Submarino en de serie Borgen) tekent bij Kapringen voor de regie en het scenario. Het is zijn tweede speelfilm, na R uit 2010. Net als in deze eerdere film speelt Pilou Asbæk de hoofdrol, dit keer als kapitein van een Deens schip dat gekaapt wordt door Somalische piraten. De film draait om de kaping en de onderhandelingen die gevoerd worden over de vrijlating van de bemanning. In het najaar komt Captain Phillips, een soortgelijke Amerikaanse film met Tom Hanks in de titelrol, uit. Maar ik zet mijn geld in op Kapringen als de betere van de twee.

World War Z

Het boek World War Z: An Oral History of the Zombie War uit 2006 was een groot succes, dus was het onvermijdelijk dat het verfilmd zou worden. Zeker toen Brad Pitt erachter ging staan als producent en bovendien de hoofdrol op zich nam. Maar de verfilming van het politiek geladen horrorboek werd een horrorscenario op zich voor de regisseur Marc Forster en de productiemaatschappijen. Nadat de opnames waren afgerond bleek van het geschoten materiaal geen goede film gemaakt te kunnen worden. De initiële opnamen waren niet goedkoop geweest, dus het was een hele opgave om iedereen te overtuigen van het feit dat er nog meer geld tegenaan gegooid moest worden. Uiteindelijk lukte dat toch en het resultaat schijnt niet slecht te zijn.

Tula: The Revolt

In het kader van de viering van het afschaffen van de slavernij, honderdvijftig jaar geleden, wordt de film Tula: The Revolt uitgebracht over een slavenopstand op Curaçao in 1795. De makers zijn voor deze film niet over een nacht ijs gegaan; het is een internationale, Engels gesproken productie geworden, waaraan behoorlijk wat befaamde acteurs hebben meegewerkt. In de cast bevindt zich bijvoorbeeld Danny Glover (je weet wel, die man die in Lethal Weapon ‘I’m too old for this shit!’ roepend achter Mel Gibson aan mag rennen) en de Nederlandse sterren Jeroen Krabbé, Derek de Lint en Jeroen Willems. De hoofdrol van opstandelingenleider Tula wordt gespeeld door de relatief onbekende Nigeriaans-Britse acteur Obi Abili.

Les Beaux Jours

Wat zijn de mooiste dagen van je leven? Die waarop je vrij bent, zonder verplichtingen en gezeur. Als je met pensioen bent dus. Althans dat is de bedoeling, maar de praktijk blijkt altijd weerbarstiger. Zo ondervindt ook tandarts Caroline (Fanny Ardant) wanneer het haar beurt is om achter de geraniums plaats te nemen. Want daarvoor voelt ze zich toch nog echt te jong en eigenlijk ziet de goed geconserveerde (*kuch) dame er ook nog niet zo uit. Dus stort ze zich in een relatie met een bijna dertig jaar jongere minnaar. Maar of ze daar nu het geluk gaat vinden?

Van de films van vorige week ben ik Bellas Mariposas (lees de recensie hier) gaan zien. Deze week ga ik een poging wagen om Kapringen te zien. Mocht jij een van de aanraders zien, laat dan hieronder weten wat je ervan vond.



Share |

Gerelateerde artikelen