Bouke's Must-Z Movies (week 46)

14 november 2013, 15:09 | Jeroen

Elke week worden de bioscopen weer overspoeld door een nieuwe lading films. In deze bijdrage lees je welke van de nieuwe films je moet gaan zien. Ik kijk naar de reputatie van de betrokken filmmakers en acteurs, maar ook naar de geruchten en recensies die al aan zijn komen waaien.

Bouke is een week op vakantie, dus deze week schrijf ik, Luna, het lijstje met de Must-Z films. Het zijn drie totaal verschillende films, maar ze hebben toevallig een overkoepelend thema: kinderen. Een beetje zoals ik me voel nu ik dit voor de eerste keer schrijf.

The Young and Prodigious T.S. Pivet

Jean-Pierre Jeunet, regisseur van Amélie, is voor zijn nieuwste film van zijn vertrouwde Frankrijk naar Amerika uitgeweken om een kinderboek te verfilmen. Nou eigenlijk speelt de film zich af in Amerika maar is het landschap van Canada het decor van deze roadmovie. Het 12 jarige genie T.S. vertrekt per trein op eigen houtje van het verre Montana naar Washington om het Smithsonian instituut te bezoeken. Daar zal hij de belangrijke Baird-prijs in ontvangst nemen. Daar weten ze allen nog niet dat hij een kind is.

Blackbird

Schietpartijen op high schools zijn al vaak onderwerp geweest in veel Amerikaanse films. Films als Elephant en We Need to Talk About Kevin vertellen de verhalen van de daders achter zo een gewelddadige schietpartij. Blackbird gaat over Connor, die niet van plan is om schoolgenoten neer te schieten, maar wel als wraak een Columbine-achtig scenario op internet plaatst. Dat we tegenwoordig voorzichtig moeten zijn met wat we op internet zetten, blijkt al snel als hij wordt vastgezet in een jeugdgevangenis.

Child’s Pose

De Roemeense film Child’s Pose won dit jaar de Gouden Beer op het Berlijnse Film Festival en is ingestuurd voor de Oscars van volgend jaar. Dat belooft dus wat. De film geeft een kritische inkijk op de Roemeense Bourgeoisie. Een 60-jarige moeder blijkt nog last te hebben van het lege nestsyndroom als haar zoon gaat samenwonen met zijn vriendin. Als dezelfde zoon een nacht per ongeluk een jongetje doodrijdt doet ze er alles voor om hem uit de gevangenis te houden en hem voor haar terug te winnen. Op een documentaire-achtige stijl krijgen we niet alleen zicht op haar malaise maar ook die van het corrupte rechtssysteem.



Share |

Gerelateerde artikelen