Bouke's Must-Z Movies (week 4)

22 januari 2014, 13:25 | Jeroen

Elke week worden de bioscopen weer overspoeld door een nieuwe lading films. In deze bijdrage lees je welke van de nieuwe films je moet gaan zien. Ik kijk naar de reputatie van de betrokken filmmakers en acteurs, maar ook naar de geruchten en recensies die al over zijn komen waaien.

De eerste aanrader van deze week is een goed voorbeeld van wat Oscar bait wordt genoemd: films die gemaakt lijken om de meest prestigieuze filmprijs te winnen. Een inspirerend verhaal gebaseerd op ware gebeurtenissen doet het daarbij altijd goed, zoals succesvolle films van de afgelopen jaren als Argo en The King’s Speech bewijzen. Het probleem met deze films is dat ze vaak wat aan de brave kant zijn. The King’s Speech was een heel degelijke film die bijna ambachtelijk aandeed. Iedereen die aan de film meewerkte leverde goed werk af, maar ik betwijfel of het een film is waar we over tien jaar nog over zullen praten. De tijd zal het leren, maar misschien zullen meer gewaagde films als Black Swan of Winter’s Bone, films die in het jaar van The King’s Speech ook genomineerd waren, ons langer bijblijven.

Dallas Buyers Club

Seksistisch, chauvinistisch en reactionair Texas dient als achtergrond voor het op ware gebeurtenissen gebaseerde Dallas Buyers Club. Hierin wordt bij de ras-Texaan – want rodeorijder, hetero en macho – Ron Woodroof (Matthew McConaughey) het Hiv-virus geconstateerd. De dokters geven hem nog een maand, maar Woodroof besluit nog niet goedgekeurde medicijnen uit Mexico te halen om zijn leven te verlengen. Hij verspreidt deze medicijnen onder andere aidsslachtoffers, wat hem in contact brengt met een heel andere subcultuur dan hij gewend is. Dallas Buyers Club is genomineerd voor zes Oscars, waaronder beste film, beste mannelijke hoofdrol (McConaughey) en beste mannelijke bijrol. Deze laatste nominatie is voor Jared Leto die in de film een travestiet speelt.

Venus In Fur

Roman Polanski lijkt te zijn begonnen aan een reeks verfilmingen van toneelstukken. Carnage uit 2011 was namelijk een bewerking van het toneelstuk God of Carnage van Yasmina Reza en Venus in Fur is dat van La Vénus à la Fourrure van David Ives. Dit betekent filmsets die zich grotendeels beperken tot een enkele ruimte, veel dialogen en dik aangezet acteerwerk. In Carnage pakte dit bijtend grappig uit, mede door de uitstekende cast. Met Emmanuelle Seigner en Mathieu Amalric, die al eerder tegenover elkaar stonden in Le Scaphandre et le Papillon lijkt dat dit keer ook wel goed te zitten. Een Nederlandse versie van God of Carnage onder de titel God van de Slachting is overigens op dit moment in het DeLaMar Theater te zien en toert vanaf begin februari langs de theaters van Nederland.

Die Andere Heimat – Chronik Einer Sehnsucht

Edgar Reitz maakt als sinds de jaren tachtig series films over het fictieve plaatsje Schabbach in het Westen van Duitsland. In totaal beslaat het project al meer dan 28 uur, wat het een van de langste filmreeksen ooit maakt. Deze films vormen een kroniek van de twintigste eeuw in Duitsland, lopend van 1919 tot 2000. Met Die Andere Heimat verhuist Reitz het project naar de negentiende eeuw en voegt er nog eens bijna vier uur film aan toe. Weer staat de familie Simon centraal, maar ook de befaamde Duitse wetenschapper Alexander von Humboldt, gespeeld door Werner Herzog, maakt zijn opwachting. De fans van de Heimat-serie zullen deze film natuurlijk niet overslaan, maar ook voor mensen die er nog niets van gezien hebben is Die Andere Heimat geschikt.

Deze week ga ik er waarschijnlijk niet aan toekomen om een van deze films te gaan zien in verband met het IFFR. Mocht jij wel een van de aanraders zien, laat dan hieronder weten wat je ervan vond.



Share |

Gerelateerde artikelen