Bouke's Must-Z Movies (week 12)

19 maart 2014, 15:15 | Jeroen

Elke week worden de bioscopen weer overspoeld door een nieuwe lading films. In deze bijdrage lees je welke van de nieuwe films je moet gaan zien. Ik kijk naar de reputatie van de betrokken filmmakers en acteurs, maar ook naar de geruchten en recensies die al over zijn komen waaien.

Deze week twee films die vooral interessant zijn vanwege de acteurs die erin spelen. Het is misschien niet helemaal verantwoord, maar vaak zijn zij het toch die mij overhalen een film te gaan zien. Ik zou me misschien meer moeten leiden door de regisseur of de schrijver van de film. De thema’s die erin behandeld worden zijn natuurlijk ook belangrijk. Toch valt me op dat het de acteurs zijn die met hun deelname aan een film voor mij een soort kwaliteitsstempel aan de film geven. Als een bepaalde acteur zich aan een film verbindt dan geloof ik dat hij van de kwaliteit overtuigd is. Veel acteurs lijken zich hiervan bewust te zijn, en kiezen hun projecten met de grootste zorg uit. En als er dan geen plaats is voor de markante kop van bijvoorbeeld Brad Pitt in een film, dan wil hij zich er ook nog wel eens als producent aan verbinden. Een heel positieve ontwikkeling voor de filmindustrie.

Ain’t Them Bodies Saints

Casey Affleck heb ik altijd een prettige acteur gevonden. Zijn werk in The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, Gone Baby Gone en The Killer Inside Me tilde deze films (en dan met name laatstgenoemde) naar een hoger niveau. Als je hem dan ook nog tegenover Rooney Mara, een interessante actrice die hard aan de weg timmert met films als The Social Network, The Girl with the Dragon Tattoo en Side Effects, zet dan ben ik verkocht. Regisseur David Lowery is vooral bekend van zijn montagewerk, dus verwacht een visueel spectaculaire film. Affleck speelt een ontsnapte crimineel die zijn vrouw (Mara) en dochter die hij nog nooit gezien heeft probeert te bereiken.

August: Osage County

Van August: Osage County druipt de prestige af. De film heeft een van de meest uitgebreide kwaliteitscasts ooit samengesteld, met acteurs als Meryl Streep, Julia Roberts, Ewan McGregor, Sam Shepard, Chris Cooper, Juliette Lewis, Benedict Cumberbatch en Abigail Breslin. Het is een verfilming van een toneelstuk van Tracy Letts, die daarvoor de Pullitzer-prijs won. Het verhaal staat bol van het drama, waarbij vooral de vrouwelijke actrices de gelegenheid krijgen hun faam waar te maken. Toch won de film bij de awardsshows nagenoeg niets. Alleen Streep en Roberts waren voor een Oscar genomineerd, maar geen van beide nominaties werd verzilverd. Ook bij publiek en critici sloeg de verfilming maar matig aan; geen onverdeeld succes dus.

Once Upon a Forest

De nieuwe natuurdocumentaire van Luc Jacquet, de maker March of the Pinguins, verdient ook een vermelding. Ten eerste omdat ik natuurdocumentaires uitstekend escapistisch vermaak vind. Ze gaan dan misschien wel over iets echts, maar vaak hebben de verhalen niet bijzonder veel diepgang. Je kunt gewoon lekker meeleven met de familie leeuw en hun worstelingen om te overleven. Ten tweede omdat de mars van de pinguïns in die categorie uitzonderlijk goed was. Jacquet won er dan ook een Oscar mee. Ik neem aan dat Once Upon a Forest over bossen gaat, en hopelijk wordt dit onderwerp zo verrassend als in veel andere natuurdocumentaires de laatste jaren.

Deze week ga ik een poging wagen om Ain’t Them Bodies Saints te zien. Mocht jij een van de aanraders zien, laat dan hieronder weten wat je ervan vond.Share |

Gerelateerde artikelen