Bouke's Must-Z Movies (week 15)

10 april 2013, 12:30 | Jeroen

Elke week worden de bioscopen weer overspoeld door een nieuwe lading films. In deze bijdrage lees je welke van de nieuwe films je moet gaan zien. Ik kijk naar de reputatie van de betrokken filmmakers en acteurs, maar ook naar de geruchten en recensies die al aan zijn komen waaien.

Een paar jaar geleden ontaardde mijn filmliefhebberij. Waarin? Nou ja, uiteindelijk in wat je nu leest. Het begon kleiner; ik begon steeds vaker artikelen te lezen over de films die ik zag, om ze beter te begrijpen. Eerst van films als Mulholland Dr., die wel enige uitleg behoeven, maar later ook van eenvoudigere films. Gewoon om beter te begrijpen waarom ik een film wel of niet goed vond. Critici hielpen me daar het meest bij en eentje in het bijzonder: Roger Ebert. Zijn analyses waren altijd scherpzinnig, hij gaf uitleg op alle niveaus van de film (zonder in jargon te verzanden) en hij schreef meer recensies dan enig ander. Deze week stierf hij, op zeventigjarige leeftijd, na een jarenlange strijd tegen kanker, in het harnas. Hij bleef ondanks de zware strijd namelijk tot het einde films kijken en recenseren. Zijn laatste recensie werd gisteren gepubliceerd.

Stoker

Park Chan-wook heeft zijn eerste Engelstalige productie achter de rug. En daar ben ik blij om, want deze compromisloze Zuid-Koreaanse regisseur verdient een breder publiek dan je met films in het Koreaans krijgen kan. Met name Oldboy behoort tot mijn favoriete films aller tijden. Voor zijn eerste Engelstalige film heeft Park Chan-wook zich laten inspireren door een toepasselijk duister stukje Engelse cultuur, namelijk de gothic novel, waar Bram Stoker een belangrijke exponent van was. Wanneer India Stokers vader sterft, komt haar oom Charles bij haar en haar moeder wonen. Al snel begint ze verdenkingen en andere gevoelens jegens deze charmante man te koesteren. Met Mia Wasikowska, Nicole Kidman, Matthew Goode en heel toevallig ook Harmony Korine.

Spring Breakers

Want laatstgenoemde is de regisseur van Spring Breakers, dé verrassingshit in de Verenigde Staten dit jaar tot nu toe. Harmony Korine heeft namelijk veelal shockerende films op zijn naam staan. Of, zoals zijn vrouw Rachel (die vaak een hoofdrol in zijn films speelt) het zegt: films waarover ik mijn familie nooit verteld heb. Sping Breakers gaat over een groep jonge studentes die om hun spring break te financieren beginnen met het overvallen van banken. Dit loopt natuurlijk compleet uit de hand. De cast van de film is geniaal. De groep studentes bestaat namelijk naast Rachel Korine uit Disney-meisjes Selena Gomez en Vanessa Hudgens en Ashley Benson die voornamelijk naam heeft gemaakt in Days of our Lives. Verder speelt James Franco de nogal opmerkelijk uitziende gangster (doet denken aan Gary Oldman in True Romance) die de meiden onder zijn hoede neemt.

Elefante Blanco

Hoe toepasselijk: net een Argentijnse paus in Rome en nu een film waarin een priester in Buenos Aires het belangrijkste personage is. Hij werkt in een sloppenwijk van de hoofdstad van Argentinië aan de bouw van een ziekenhuis wanneer hij verliefd wordt op een jonge, atheïstische sociaal werker. De hoofdrol wordt gespeeld door Ricardo Darín, die je misschien kent van de uitstekende Argentijnse film El Secreto de sus Ojos. Deze film won in 2010 de Oscar voor Beste Buitenlandse Film. Toevallig zag ik een paar jaar geleden Carancho, een andere film met Darín in de hoofdrol, op het IFFR. Voor de regie van Carancho tekende dezelfde regisseur als voor die van Elefante Blanco¬, namelijk Pablo Trapero. Op basis van de eerdere film zou ik Elefante Blanco¬ niet direct aanraden, maar ook niet ontraden. Het verhaal van Carancho was zeker goed, maar filmtechnisch schortte er het een en ander aan. Hopelijk heeft Trapero in de tussentijd bijgeleerd.

Van de films van vorige week ben ik The Place beyond the Pines (lees de recensie hier) gaan zien. Deze week ga ik een poging wagen om Sping Breakers te zien. Mocht jij een van de aanraders zien, laat dan hieronder weten wat je ervan vond.



Share |

Gerelateerde artikelen