Bouke's Must-Z Movies (week 16)

17 april 2013, 12:30 | Jeroen

Elke week worden de bioscopen weer overspoeld door een nieuwe lading films. In deze bijdrage lees je welke van de nieuwe films je moet gaan zien. Ik kijk naar de reputatie van de betrokken filmmakers en acteurs, maar ook naar de geruchten en recensies die al aan zijn komen waaien.



Dit is niet de meest opwindende week qua filmreleases, maar toch kom ik op vier aanraders uit. Vreemd, maar eigenlijk gewoon een kwestie van niet kunnen kiezen tussen niet heel erg aansprekende titels. Alsnog kom je dan in één week uit op een documentaire over bijen, een sobere maar uitbundige Vlaamse film, een verfilming van een achttiende-eeuws boek en een existentieel drama. Voor ieder wat wils, zou je zeggen.

More than Honey

Het is een fabeltje, concludeerde nrc-next, dat met het verdwijnen van bijen het hele ecologische systeem op aarde zou instorten. Aanleiding van deze next-checkt was het op mysterieuze wijze verdwijnen van bijenkolonies overal op aarde. Dit fenomeen doet zich op grote schaal voor en houdt al vijftien jaar aan. Gelukkig zijn planten niet alleen van bijen afhankelijk wat betreft bestuiving, maar het blijft een intrigerende vraag: waar blijven de bijen en waardoor gaan ze dood? De Zwitserse documentairemaker Markus Imhoof gaat op zoek naar het antwoord in More than Honey en neemt ons zo mee in de wereld van de bijen. Ik ben in ieder geval wel benieuwd.

Kid

Kid is een zevenjarige jongen die samen met zijn moeder en oudere broer naar de afgelegen boerderij van zijn oom en tante trekt. Ze lijken ergens voor op de vlucht, maar in de nieuwste film van de Belgische regisseuse Fien Troch hoef je weinig uitleg te verwachten. De dingen gebeuren voor je ogen, maar je zult er zelf een verhaal bij moeten bedenken. Het is niet per se een heel sobere film, hoewel de boodschap niet positief is, want de jongens krijgen de ruimte om zich flink uit te leven op de boerderij.

La Religieuse

Het oorspronkelijke boek La Religieuse werd in 1760 geschreven door Denis Diderot, maar pas ruim na zijn dood uitgegeven. Het onderwerp van het boek lijkt me ook zeker te gevoelig voor de nog zeer religieuze achttiende eeuw. Het handelt namelijk over een jonge vrouw die, volgens de gewoonte, als jongste van meerdere zussen in een klooster wordt gestopt. Er is geen geld meer om ook haar uit te huwelijken. De eerste verfilming van het boek in 1966 leidde nog tot veel ophef, omdat de katholieke kerk er tegen in het verweer kwam. Nu heeft de vrije bewerking van het boek door Guillaume Nicloux weinig rumoer teweeg gebracht; de vraag is dan ook hoe relevant de kwesties die centraal staan in La Religieuse nu nog zijn. Met Pauline Etienne en Isabelle Huppert.

Night Train to Lisbon

Over Night Train to Lisbon heb ik grote twijfels, want het concept klinkt hol en pretentieus. De Zwitserse hoogleraar Raimund Gregorius (Jeremy Irons) laat zijn geordende leven achter zich en begint aan een existentieel avontuur. Dit doet hij nadat hij een jonge vrouw ervan weerhoudt zich het leven te nemen. Hij vangt haar thuis op, maar zij slaat op de vlucht, haar jas met daarin een ticket voor de nachttrein naar Lissabon achterlatend. Raimund besluit haar te zoeken en stapt zelf op de trein naar Lissabon. Night Train to Lisbon is gebaseerd op de bestseller van Pascal Mercier en geregisseurd door de Deen Bille August, die in 1993 ook voor de zeer succesvolle verfilming van het boek Het Huis van de Geesten van Isabel Allende tekende.

Van de films van vorige week ben ik Spring Breakers (lees de recensie hier) gaan zien. Deze week ga ik een poging wagen om More than Honey te zien. Mocht jij een van de aanraders zien, laat dan hieronder weten wat je ervan vond.



Share |

Gerelateerde artikelen