Bouke's Must-Z Movies (week 18)

1 mei 2013, 12:30 | Jeroen

Elke week worden de bioscopen weer overspoeld door een nieuwe lading films. In deze bijdrage lees je welke van de nieuwe films je moet gaan zien. Ik kijk naar de reputatie van de betrokken filmmakers en acteurs, maar ook naar de geruchten en recensies die al aan zijn komen waaien.

Dit weekend is het weer tijd voor de jaarlijkse dodenherdenking en bevrijdingsdag. Vandaar dat ook de filmweek in het thema staat van de Tweede Wereldoorlog. Twee titels verkennen op verschillende wijze deze oorlog en specifiek de holocaust. Het meest interessant vind ik Hannah Arendt, omdat deze film zich richt op de herinnering, verwerking en het proberen te begrijpen van de gruweldaden. In Darkness vertelt een verhaal dat al vaker verteld is: dat van Joden die uit handen van de Nazi’s probeerden te blijven en de mensen die hen daarbij hielpen. Tot slot nog een andere film over dood en verderf: Les Chevaux de Dieu over zelfmoordterrorisme. Al met al een vrolijke filmweek dus.

Hannah Arendt

In 1960 werd Adolf Eichmann in Argentinië opgepakt door medewerkers van de geheime dienst van Israël. Hierop volgde het bekendste proces van een Nazi na de Processen van Neurenberg. En de gelegenheid voor velen om zich meer dan vijftien jaar na de Tweede Wereldoorlog fundamenteel te verdiepen in iemands beweegredenen om mee te werken aan de holocaust. Eichmann was namelijk een van de belangrijkste organisatoren van de holocaust, een technocraat die een zo efficiënt mogelijk systeem had bedacht om de Joden uit te roeien. Hannah Arendt was een Joodse, Duits-Amerikaanse politiek theoreticus die verslag deed van het proces voor The New Yorker. Op basis van dit verslag kwam zij tot controversiële conclusies over de mechanismen van het kwaad in de mens, samengevat in de term “de banaliteit van het kwaad”.

In Darkness

Ook gebaseerd op een waargebeurd verhaal is In Darkness. Deze film gaat over een rioolwerker in de (toen nog) Poolse stad Lvov die bijverdient als kruimeldief. Wanneer hij in het riool een ondergedoken Joodse familie aantreft, brengt hij ze eten in ruil voor geld. Later gaat hij ze vrijwillig helpen. In Darkness werd geregisseerd door de in Polen geboren, maar al lang in de Verenigde Staten werkende regisseuse Agnieszka Holland. Zijn is bekend van Europa, Europa, een andere film over de Tweede Wereldoorlog, maar ze regisseerde ook afleveringen van successeries als The Wire en The Killing én schreef mee aan de Trois Couleurs-trilogie van Krzysztof Kieslowski.

Les Chevaux de Dieu

Het onderwerp zelfmoordterrorisme wordt in Paradise Now uit 2005 overtuigend belicht vanuit het oogpunt van de zelfmoordterrorist. Het is natuurlijk een heel interessante vraag hoe iemand tot zo’n daad komt. Nu komt Les Chevaux de Dieu met (nieuwe) antwoorden op dezelfde vraag. In deze Marokkaanse film gaat over twee broers die opgroeien in een sloppenwijk. Al vroeg komen zij in aanmerking met criminaliteit en drugs. Als de oudste in de gevangenis raakt, radicaliseert hij en als hij weer vrijkomt sleurt hij zijn jongere broer hetzelfde pad op. Regisseur Nabil Ayouch baseerde zich op het boek Les étoiles de Sidi Moumen van Mahi Binebine. In dit boek probeert de schrijver de aanslagen die in 2003 in Casablanca plaatsvonden te begrijpen door naar de kant van de terroristen te kijken.

Van de films van vorige week ben ik Boven is het Stil (lees de recensie hier) gaan zien. Deze week ga ik een poging wagen om Hannah Arendt te zien. Mocht jij een van de aanraders zien, laat dan hieronder weten wat je ervan vond.



Share |

Gerelateerde artikelen