Bouke's Must-Z Movies (week 20)

15 mei 2013, 13:06 | Jeroen

Elke week worden de bioscopen weer overspoeld door een nieuwe lading films. In deze bijdrage lees je welke van de nieuwe films je moet gaan zien. Ik kijk naar de reputatie van de betrokken filmmakers en acteurs, maar ook naar de geruchten en recensies die al aan zijn komen waaien.

Het grootste en belangrijkste filmfestival op aarde start vandaag. De hele filmwereld heeft zich dus weer in Cannes verzameld en dit jaar doet er met Borgman zelfs een Nederlandse film mee in de hoofdcompetitie. Het is heel wat jaren geleden dat dit voor het laatst gebeurde, maar Alex van Warmerdam staat er toch maar mooi tussen namen als de Coens, Steven Soderbergh, Roman Polanski, Jim Jarmusch, Jia Zhangke, Alexander Payne en Nicholas Winding Refn. Ik kijk dan ook erg uit naar Borgman, vooral gezien het hoge niveau van de laatste films van Van Warmerdam. Helaas moet iedereen die niet naar Cannes gaat nog tot eind augustus wachten om de film te zien, want dan komt de film pas in Nederland uit. Gelukkig kunnen we ons over een paar weken al wel op maken voor Only God Forgives van Winding Refn.

The Great Gatsby

De openingsfilm van het filmfestival van Cannes wordt dit jaar geleverd door de Australische regisseur Baz Luhrmann. Hij is bekend van visueel overdadige films als Romeo + Juliet, Moulin Rouge! en Australia, wat natuurlijk erg goed past bij de roman The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald. De roman speelt zich namelijk grotendeels af op de overdadige feesten van Jay Gatsby tijdens de roaring twenties. Jay Gatsby wordt gespeeld door Leonardo DiCaprio die eerder in Romeo + Juliet met Luhrmann samenwerkte. Andere legendarische personages als Nick Carraway en Daisy en Tom Buchanan komen op naam van Tobey Maguire, Carey Mulligan en Joel Edgerton. Luhrmanns versie van The Great Gatsby is zeer gemengd ontvangen door critici, maar het publiek is er wel in verrassend grote getalen op afgekomen. Dit verleidde een analist tot de uitspraak dat nu alle filmbazen de zoekopdracht ‘meest gelezen boeken op de middelbare scholen’ gaan uitvoeren.

In Another Country

Het concept van de Zuid-Koreaanse film In Another Country is vrij bizar. Er worden drie verhalen verteld over drie verschillende Franse toeristen, gespeeld door de bekende Franse actrice Isabelle Huppert. De Hupperts bezoeken dezelfde Zuid-Koreaanse badplaats en ontmoeten dezelfde kustwacht. Vorig jaar was Huppert nog in een bijrol te zien in het geweldige Amour en ze is verder bekend van films als La Pianiste, 8 Femmes en White Material. Ze kiest haar projecten dus zorgvuldig uit en dat ze helemaal naar Zuid-Korea is getrokken voor dit project maakt het een aanrader. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe het bizarre concept uitpakt.

Wadjda

Wadjda heb ik al gezien op het Internationaal Filmfestival Rotterdam dit jaar. In het artikel over dit bezoek kun je lezen waarom ik het aanrader vind nu de film ook in de filmhuizen draait. Lees het artikel hier. Drie maanden nadat ik Wadjda gezien heb, kijk ik er nog steeds met een goed gevoel op terug, dus dit is ook zeker een grote aanrader.

Van de films van vorige week ben ik The Grandmaster (lees de recensie hier) gaan zien. Deze week ga ik een poging wagen om The Great Gatsby te zien. Mocht jij een van de aanraders zien, laat dan hieronder weten wat je ervan vond.



Share |

Gerelateerde artikelen