Bouke's Must-Z Movies (week 29)

17 juli 2013, 16:36 | Jeroen

Elke week worden de bioscopen weer overspoeld door een nieuwe lading films. In deze bijdrage lees je welke van de nieuwe films je moet gaan zien. Ik kijk naar de reputatie van de betrokken filmmakers en acteurs, maar ook naar de geruchten en recensies die al aan zijn komen waaien.

Praten tijdens de film in de bioscoop. Ik vind het heel ergerlijk, maar heb de laatste tijd het gevoel dat ik de enige ben. Nu bezoek ik meestal films in filmhuizen, en bij mij leeft het idee dat daar over het algemeen beschaafde mensen komen, die zich over het algemeen goed aan fatsoensregels houden. Toch gebeurt het me regelmatig dat ik bij mensen in de buurt zit die een vrijwel onophoudelijke conversatie voeren tijdens de film. Nu vloeit bij mij ook bij veel films een hevige gedachtenvloed door mijn hersenen, maar die versper ik de weg naar mijn mond tot de film afgelopen is. Daarna probeer ik die gedachten op papier te krijgen en via dit medium te delen. Deze mensen voelen blijkbaar niet de noodzaak om hun gedachten een halt toe te roepen en spuien die al tijdens de film. Ben ik nou gek of zijn zij asociaal bezig? Laat het me alsjeblieft even weten.

Io sono Li

De jonge Chinese immigrante Li woont en werkt in Italië, eerst in een naaiatelier, later als serveerster. De omstandigheden maken haar niet uit; haar doel is haar zoon zo snel mogelijk uit China laten overkomen. Wanneer ze naar een eilandje in de buurt van Venetië wordt overgeplaatst om daar als serveerster te gaan werken, krijgt haar leven wat meer kleur. Ze bouwt namelijk een band op met Bepi, een vaste klant waar ze werkt. Hij is een uit Joegoslavië afkomstige visser, die net als Li een voorliefde voor poëzie heeft. Met zijn eerste fictiefilm Io sono Li won documentairemaker Andrea Segre al vele prijzen, waaronder meerdere in Venetië.

Pacific Rim

Misschien wel een van de interessantste blockbusters deze zomer is Pacific Rim van regisseur Guillermo del Toro. Deze Mexicaanse regisseur begon zijn carrière met horrorfilms als Cronos en El Espinazo del Diablo. Hij brak bij het grote publiek door met de comic-verfilming Hellboy en het horrorsprookje El Laberinto del Fauno, een persoonlijke favoriet. Daarna kwam de klad er een beetje in qua regisseren. Del Toro beperkte zicht tot het produceren van vele films, terwijl hij zich uit eigen regieprojecten, waaronder The Hobbit, terugtrok. Pacific Rim is daarmee de eerste film in vijf jaar die door hem geregisseerd is. Het is een ode aan de grote Japanse monsterfilms, en draait om de strijd van de mensheid tegen grote transdimensionale monsters. Voor de strijd tegen de monsters worden grote robots gebouwd, die het in enorme spektakelscènes tegen de monsters op zullen nemen.

Cherchez Hortense

Iva vraagt haar man Damien om de hulp van zijn vader in te roepen wanneer haar vriendin Zorica het land uitgezet dreigt te worden. Damiens vader werkt namelijk bij een rechtbank en zou wel een verblijfsvergunning moeten kunnen regelen. De relatie tussen vader en zoon is echter gecompliceerd, waardoor het Damien zwaar valt om de hulp van zijn vader in te roepen. Dit legt een grote druk op de relatie tussen Iva en Damien, die nog verergerd wordt wanneer zij beide hun oog op een ander laten vallen. Deze Franse relatiekomedie draait om de gearriveerde acteurs Jean-Pierre Bacri en Kristin Scott Thomas – onlangs nog in een zeer ongebruikelijke rol te zien in Only God Forgives – en is daarmee een echte acteursfilm.

Deze week ga ik een poging wagen om Io sono Li te zien. Mocht jij een van de aanraders zien, laat dan hieronder weten wat je ervan vond.



Share |

Gerelateerde artikelen