Bouke's Must-Z Movies (week 30)

24 juli 2013, 13:18 | Jeroen

Elke week worden de bioscopen weer overspoeld door een nieuwe lading films. In deze bijdrage lees je welke van de nieuwe films je moet gaan zien. Ik kijk naar de reputatie van de betrokken filmmakers en acteurs, maar ook naar de geruchten en recensies die al aan zijn komen waaien.

Deze maandag ben ik voor het eerst in jaren naar een sneak preview geweest. Ik kan me nog goed herinneren wat de laatste sneak was die ik zag: Hostage met Bruce Willis. Het moet dus 2005 zijn geweest. Dit was de film die Bruce Willis koos om te maken, vlak nadat hij had geroepen dat hij klaar was met het maken van actiefilms die het succes van Die Hard probeerden kopiëren. Mission failed zullen we maar zeggen. Dit keer had ik meer geluk met de sneak preview, want Mud, een van de films waar ik deze zomer het meest naar uitkeek, werd vertoond. Toen de drieletterige titel in beeld kwam, kon ik een vreugdegebaar dan ook niet onderdrukken. En de film viel niet tegen. Een echte zomerse avonturenfilm, mét de nodige diepgang. Bovendien bevat de film een fijne karakterrol voor Matthew McConaughey, die zijn carrière op een bewonderenswaardige manier nieuw leven in heeft geblazen de laatste jaren. Mud komt 15 augustus in reguliere rotatie in de bioscoop, dus tegen die tijd zal ik er een volwaardige recensie van publiceren en ik kan alvast verklappen dat deze film in de Must-Z’s van die week terug te vinden zal zijn.

Blancanieves

De grenzen van de mogelijkheden van film worden ook in de eenentwintigste met ongebreideld enthousiasme verkend. Aan de ene kant neemt men in Hollywood films op in vrijwel kale studio’s waarna hele nieuwe werelden worden getekend op groene schermen. Aan de andere kant leggen filmmakers zichzelf allerlei beperkingen op, in de hoop hun eigen creativiteit en die van de andere medewerkers aan de film te stimuleren. De stomme film maakt hierdoor een opleving mee, hetgeen het meest duidelijk te merken was met het Oscarsucces van The Artist. Blancanieves van de Baskische filmmaker Pablo Berger volgt ongeveer hetzelfde stramien als The Artist en is een revisie van het klassieke verhaal van Sneeuwwitje. Blancanieves wordt spannender, inventiever en gedurfder genoemd dan de succesvolle voorganger.

Shokuzai

Kiyoshi Kurosawa (géén familie van) is een Japanse regisseur die zich met zijn films meestal op de scheidslijn tussen genre- en kunstfilm ophoudt. Meestal is dat genre de horrorfilm. In 2012 maakte Kurosawa een vijfdelige miniserie voor de Japanse televisie over een moeder die op zoek gaat naar wraak voor de dood van haar dochter. Deze miniserie ging in première op het filmfestival van Venetië, waar de volle 270 minuten vertoond werden. Dit gaat nu ook in Nederland gebeuren. EYE en LantarenVenster zullen Shokuzai in een keer vertonen, natuurlijk wel onderbroken door een pauze. Bij Filmtheater ’t Hoogt wordt de film in twee delen opgesplitst, waar je losse kaartjes voor moet kopen. Zo kun je de zit dus over meerdere avonden spreiden.

Van de films van vorige week ben ik Io sono Li (lees de recensie hier) gaan zien. Deze week ga ik een poging wagen om Blancanieves te zien. Mocht jij een van de aanraders zien, laat dan hieronder weten wat je ervan vond.



Share |

Gerelateerde artikelen