Bouke's Must-Z Movies (week 34)

21 augustus 2013, 12:39 | Jeroen

Elke week worden de bioscopen weer overspoeld door een nieuwe lading films. In deze bijdrage lees je welke van de nieuwe films je moet gaan zien. Ik kijk naar de reputatie van de betrokken filmmakers en acteurs, maar ook naar de geruchten en recensies die al aan zijn komen waaien.

Vannacht waarde een verontrustende waarschuwing door mijn dromen rond. “Attentie, attentie!” schalde een luide vrouwenstem, gevolgd door een onverstaanbare boodschap een twee waarschuwingssignalen. Het bleek natuurlijk geen droom te zijn, maar een alarmsysteem dat buiten afging. Nu was dit natuurlijk niet het inbraakalarm van de gemiddelde Renault Twingo, maar dat van de ongeveer 165 meter hoge Maastoren, het hoogste gebouw van de Benelux als masten niet worden meegerekend. Nu neemt deze grauwgrijze kolos die niet zou misstaan in Gotham al een deel van de middag de zon van ons balkon weg, maar nu had hij het blijkbaar ook al op mijn nachtrust voorzien. Vanochtend toen ik wakker werd stond het gebouw er nog, dus het zal wel vals alarm zijn geweest.

Blue Jasmine

En daar is Woody Allen alweer met zijn jaarlijkse film. Blue Jasmine wijkt op twee punten af van het werk dat hij de laatste jaren uitbracht. Ten eerste speelt de film zich niet in een grote Europese stad af, maar in San Francisco. Ten tweede lijkt het een wat minder luchtige aangelegenheid dan de Europese films te zijn. Midnight in Paris bijvoorbeeld was een vermakelijke film met een goed uitgewerkt concept, maar het was lastig om wat meer diepgang te vinden. Bij Blue Jasmine, zo schrijven de critici, is dat absoluut niet het geval. Het leven van de rijke, narcistische Jasmine (Cate Blanchett) valt uiteen wanneer haar man voor een omvangrijke zwendel wordt opgepakt. Hierdoor komt ze zonder geld te zitten en besluit ze tijdelijk bij haar zus Ginger (Sally Hawkins) in te trekken. Naast de hervonden diepgang van Allen wordt vooral het spel van Blanchett uitbundig geprezen.

The Look of Love

Op enig moment was Paul Raymond de rijkste man van Engeland. Zijn fortuin verdiende hij in eerste instantie door de eerste stripclub van Engeland te openen, waarna hij zijn imperium in allerlei richtingen uitbreidde. Het meest berucht werd hij hierna door de vele seksblaadjes die hij publiceerde. Door zijn activiteiten op de rand van wat in Engeland (zeker in de jaren vijftig en zestig) als zedelijk werd beschouwd, kwam hij regelmatig aanraking met de autoriteiten. The Look of Love is geregisseerd door Michael Winterbottom en Steve Coogan speelt de hoofdrol. Dit is bepaald niet hun eerste samenwerking; eerder was Coogan al te zien in de bekendere films uit het oeuvre van Winterbottom als 24 Hour Party People, A Cock and Bull Story en The Trip.

Una Pistola en Cada Mano

Met in elke hand een pistool strijden zij op hun opponent toe. Wie die opponent is? Aan de trailer te zijn diegene die hun geliefde zou moeten zijn, maar bij nader inzien zal het het leven zelf wel zijn. Una Pistola en Cada Mano gaat over acht mannen die de veertig gepasseerd zijn en nu, zoals het hoort, in een identiteitscrisis beland zijn. Om de acht mannen te vertolken heeft de voor mij onbekende regisseur Cesc Gay een indrukwekkende groep acteurs bijeen gekregen. Onder andere Javier Cámara (Torremolinos 73, Hable con ella, Los Amantes Pasajeros), Ricardo Darín (Nueve Reinas, El Secreto de sus Ojos, Elefante Blanco) en Luis Tosar (También la Lluvia, Celda 211) maken hun opwachting.

Van de films van vorige week ben ik Elysium (lees de recensie hier) gaan zien. Deze week ga ik een poging wagen om Blue Jasmine te zien. Mocht jij een van de aanraders zien, laat dan hieronder weten wat je ervan vond.



Share |

Gerelateerde artikelen